فرش
کارشناس رسمی دادگستری رشته فرش
کارشناس رسمی دادگستری فرش
همان طور که در رشته صنایع دستی به آن اشاره شد به دلیل اهمیت موضوع فرش و محصول محلی بودن در کشور ما حفظ حقوق تولیدکنندگان فرش ، رشته کارشناس رسمی دادگستری رشته فرش به وجود آمد ، اختلافاتی که در طراحی و تولید و فروش این محصول گرانقیمت در کشور وجود داشته نشانذدهنده این است که می بایست به این موضوع بسیار با دقت بیشتری نگریسته شود . کارشناس رشته فرش تعیین ارزش محصولات تولید شده تحت عنوان فرش و موضوعات مربوط به فرش مثل گلیم یا گبه و هر آن چیزی که به عنوان محصول دست ساز پوشاننده کف منازل به عنوان یک محصول تزئینی است را کارشناسان فرش می توانند در موردشان به عنوان ارزیابی قرار داده و در تعیین خسارت اظهار نظر کنند و علاوه بر اینکه ارزیابی می شود فرش و گلیم و گبه در صورتی که خسارتی به آنها وارد شده باشد نیز این کارشناسان میتواند این خسارت را برآورد کنند . همچنین در خصوص قدمت و ارزنده بودن به لحاظ تاریخی محصولی به نام فرش نیز کارشناسان رسمی دادگستری رشته فرش هستند که اظهار نظر می کنند . امید است که با گسترش این رشته و حمایت از کارگران بتوانیم محصول ملی کشور را به جهان معرفی کنیم و کارشناسان رشته فرش هم در قراردادهای بین المللی خرید و فروش فرش حضور داشته باشد نه به عنوان اختلافات کارفرمایی و کارگری.
تا چندی پیش در ایران به هنر بسیار ظریف و زیبای فرش تنها به صورت یک حرفه نگاه میشد؛ هنری که نسل به نسل به صورت سنتی و استاد- شاگردی منتقل میگردید. به عبارت دیگر کمتر کسی در این زمینه مطالعه، تحقیق و پژوهش انجام داده بود و یک مرکز دانشگاهی برای آموزش، حفظ و حراست و پیشرفت این هنر اصیل ایرانی و سرمایه ملی وجود نداشت.
اما خوشبختانه در دهه هفتاد به همت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، رشته کارشناسی فرش در برخی از دانشکدههای هنر مراکز آموزش عالی ارائه گردید؛ رشتهای که میتواند موجب رشد و اعتلای هنر و صنعت فرش کشورمان گردد.در این رشته دانشجو درباره تاریخچه فرش، جامعه شناسی فرش، انواع بافت، ابزار بافت، طراحی، رنگ و الیاف فرش اطلاعات لازم را به دست میآورد.
برای مثال، در فرش دستی سه نوع الیاف طبیعی پشم، ابریشم و نخ به کار میرود که دانشجوی کارشناسی فرش، با این الیاف و نحوه تکنولوژی هر یک از آنها به صورت علمی آشنا میشود؛ یعنی ریسندگی و رنگرزی این الیاف را میآموزد.
همچنین دانشجوی این رشته با فرشهای مناطق مختلف جغرافیای ایران که از نظر الیاف، بافت، طرح و رنگ متفاوت است، آشنا میگردد. البته لازمه کسب این دانش، اطلاع از جامعهشناسی نقاط مختلف ایران است. برای مثال، در قالی کاشان بیشتر از رنگهای قرمز و سرمهای استفاده میشود. اما در قالی تبریز رنگهای بژ، کرم ومسی کاربرد دارد و این تفاوت رنگ به دلیل تفاوت محیطی و جغرافیایی شهرها و مناطق یاد شده است.
در کل رشته کارشناسی فرش دارای پنج گرایش مرمت و تکمیل، طراحی، رنگرزی بافت و سایر زیر اندازها است. که گرایش مرمت و تکمیل بیشتر به تکنولوژی فرش میپردازد؛ یعنی دانشجو با الیاف، رنگ، رنگرزی شیمیایی و سنتی، انواع بافت، دارکشی فرش، انواع گره ( که نماد فرش است)، نحوه حفظ کیفیت و ابعاد فرش و مرمت فرش آشنا میشود و در گرایش طراحی، دانشجو درباره انواع مختلف نقشهای قالیهای ایرانی اطلاعات گستردهتری به دست میآورد و درباره طراحی قالی و تا حدودی گلیم آموزش میبیند.
در گرایش رنگرزی دانشجو با نحوه رنگرزی شیمیایی و سنتی آشنا میشود و در زمینه شیمی تجزیه، تکنولوژی رنگ و شیمی و تکنولوژی مواد رنگرزی اطلاعاتی به دست میآورد. در گرایش بافت نیز دانشجو به طور تخصصیتر به بافت قالی میپردازد و انواع گرهها و بافت قالی را آموزش میبیند. در گرایش سایر زیر اندازها نیز دانشجو بافت گلیم، سوماک، زیلو، گبه و سایر زیراندازها را آموزش میبیند و با نحوه مرمت گلیم، جغرافیا و نقوش نمادهای گلیم و سایر زیراندازهای سنتی ایران آشنا میشود.
تواناییهای لازم:
دانشجوی این رشته باید فردی خلاق، نوآور و علاقهمند به هنر و صنعت فرش باشد. دانشجویی که بدون هدف رشته کارشناسی فرش را انتخاب کرده باشد، پس از فارغالتحصیلی جـایـگاهی در صـنعت فـرش نـخواهـد داشت، در نقطه مـقابل نـیز دانشجویانی هستند که با علاقه و پشتکار بسیار به این رشته آمدهاند و به دنبال آموزش و بهبود کیفیت هنر فرش هستند و قدمهای موثری نیز در این زمینه برداشتهاند.
همچنین کارشناس فرش باید از تاریخ هنرهای دستی و بومی، بخصوص هنر فرشبافی آگاهی داشته باشد وبه یاری ذوق هنری، طرحهایی ارائه دهد که هم از اصالت بومی و هم از نوآوری برخوردار باشد.
موقعیت شغلی در ایران:
در کشور ما، هیچ کالایی از نظر ارزش افزوده مشابه فرش نیست. زیرا از یک سو، مواد اولیه فرش در ایران تهیه میشود و از سوی دیگر، فرش دستبافت ایرانی در بازارهای جهانی دارای ارزش مادی بسیار زیادی است.به همین دلیل در حال حاضر، بسیاری از مراکز خصوصی و دولتی هستند که به دنبال فارغالتحصیلان این رشته میگردند که در زمینه طرح، رنگ و بافت مهارت و خلاقیت داشته باشند.
عدهای از فارغالتحصیلان نیز به عنوان مشاور بازرگانان فرش فعالیت میکنند یا خودشان در زمینه تولید فرش یا صادرات فرش سرمایهگذاری کرده و در این زمینه فعالیت میکنند و بالاخره تعداد قابل توجهی نیز این هنر را در مراکز کار و دانش آموزش میدهند.
درسهای این رشته در طول تحصیل:
دروس مشترک در گرایشهای مختلف فرش:
شیمی عمومی، هندسه نقوش در هنرهای سنتی ایران، هنر در تمدن اسلامی، آشنایی باهنر در تاریخ، کارگاه طراحی پایه، تاریخ فرش، عکاسی، جامعهشناسی فرش، آشنایی با هنرهای سنتی ایران، کارگاه بافت قالی، شناخت و ارزیابی فرش دستبافت، اصول رنگرزی، کارگاه طراحی سنتی، آشنایی با مواد اولیه و ابزار، کارگاه مرمت و نگهداری قالی، کنترل کیفی استانداردهای فرش، پژوهش در فرش ایران، جغرافیای فرش، سیر تحول و تطور نقوش و نمادها در هنرهای سنتی، علوم الیاف، ریسندگی، زیباییشناسی فرش ایران، اقتصاد فرش ایران.
دروس تخصصی گرایش طراحی:
کارگاه طراحی گلیم و سایر زیراندازها، بررسی طرحها و نقوش قالی ایران، کارگاه طراحی قالی، کارگاه نگارگری، کارگاه رنگ و نقطه، شناخت انواع مختلف نقوش قالیهای ایرانی.
دروس تخصصی گرایش مرمت و تکمیل:
آشنایی با اصول غبارگیری و شستشوی فرش، بررسی طرحها و نقوش قالی ایران، کارگاه بافت گلیم، کارگاه بافت قالی، مرمت و نگهداری گلیم و سایر زیراندازها، مرمت قالی، شناخت مواد ویژه مرمت قالی، کارگاه رنگرزی سنتی، کارگاه رنگرزی شیمیایی
دروس تخصصی گرایش رنگرزی:
کارگاه رنگرزی سنتی، کارگاه رنگرزی شیمایی، شیمی تجزیه و آزمایشگاه، شیمی و تکنولوژی مواد رنگرزی و آزمایشگاه تکنولوژی رنگ، فیزیک الیاف و آزمایشگاه.
دروس تخصصی گرایش سایر زیراندازها:
کارگاه بافت گلیم،کارگاه بافت سوماک، کارگاه بافت زیلو، کارگاه بافت گلیمهای یک رو، کارگاه بافت گبه و سایر قالیهای ایلیاتی، کارگاه بافت طراحی گلیم و سایر زیراندازها، کارگاه مرمت و تکمیل انواع گلیم و سایر زیراندازها، جغرافیای گلیم و سایر زیراندازها، بررسی نقوش ونمادها در گلیم و سایر زیراندازهای سنتی ایران، پژوهش در نقش و رنگ گلیم و سایر زیراندازهای ایران.
-
نحوه بافت قالیچه های تصویری را کارشناس رسمی دادگستری رشته فرش توضیح می دهد
نحوه بافت قالیچه های تصویری را کارشناس رسمی دادگستری رشته فرش توضیح می دهد تصویر شاه و اعمال شاه از دیرباز مورد توجه ایرانیان بوده است. در دوره های قبل از اسلام، برای مثال دورۀ هخامنشیان و حتی پیش از آن، شاهان تصاویر خود و اعمالشان را روی صخره ها…
ادامه مطلب... -
کارشناس فرش قدیمی، عتیقه، دستباف
در دنیای مدرن تعلقات به اشیاء قدیمی و سنتی بیش از پیش رونق یافته به طوری که گران قیمتترین اجناس موجود در بازار همین اجناساند. فرشها از سالیان دور مورد توجه مردم بودند. فرشهای دستباف و گاها عتیقهای که زیبایی، ظرافت و کیفیت بسیار قابل توجهی دارند. بسیاری از افراد…
ادامه مطلب... -
معرفی فرش روکرسی توسط کارشناس رسمی دادگستری رشته فرش
می دانید که کرسی چارپایه ای چوبی یا فلزی است که در زمستان برای گرم کردن خانه و محل زندگی به کار می رود. زیر این چهارپایه زغال گداخته در ظرف یا منقل گذاشته و یا زیر کرسی چاله ای می کندند و ذغال را روی آن می گذارند و…
ادامه مطلب... -
معرفی تاریخچه قالی های تصویری توسط کارشناس رسمی دادگستری رشته فرش
هنر بافت و طراحی قالیچه های تصویری در ایران مانند تمام هنرهای مرسوم و متداول در رشته ی صنایع دستی دارای قدمت و پیشینه ای ست که مطالعه درباره ی آن می تواند جهت شناسایی این هنر برای بافندگان فرش و هنرآموزان این رشته مفید باشد. از مهم ترین تصاویر…
ادامه مطلب... -
ارزیابی فرش های ماشینی و دستبافت
ارزیابی فرش های ماشینی و دستبافت توسط کارشناس انجام می شود و به واسطه آن ارزیابی کیفی و کمی فرش مورد ارزیابی قرار می گیرد. ارزیابی فرش های ماشینی به این صورت است که ابتدا کارشناس به بررسی و ارزیابی مدل و طراحی و نقشه فرش و جنس مواد به…
ادامه مطلب... -
سفره های دستباف از دید کارشناس رسمی دادگستری رشته فرش
سفره های دست باف از دیر باز نقشی اساسی در زندگی مردم ایران، به خصوص چادرنشینان و عشایر داشته است. این سفره ها بافتی گلیم مانند دارند در برخی از نقاط کشور توسط برخی از اقوام، از جمله: کردها و بلوچ های خراسان و همچنین قشقایی ها بافته می شده…
ادامه مطلب... -
رشته فرش معرفی دلایل کم رونق شدن قالیچه های تصویری توسط کارشناس رسمی دادگستری
عوامل مختلف و متعددی در کم رونق شدن تولید و استفاده از قالیچه های تصویری دخیل بوده اند که آن ها را می توان در دو دسته بندی کلی شامل 1- عوامل اقتصادی 2- عوامل فرهنگی و اجتماعی طبقه بندی کرد. کم اقبالی مردم غرب، در استفاده از…
ادامه مطلب... -
کارشناس رسمی دادگستری رشته فرش و معرفی جاجیم بافی
فرش بافی و قالی در لرستان قدمتی دیرینه دارد. برخی از یافته های باستان شناسی در این منطقه این حقیقت را ثابت می کند. این هنر تا به امروز در میان این اقوام رواج دارد. یکی از دست بافته های این منطقه جاجیم است که به ماشته بافی نیز معروف…
ادامه مطلب... -
توضیح برند فرش و ارزش آن توسط کارشناس رسمی دادگستری رشته فرش
توضیح برند فرش و ارزش آن توسط کارشناس رسمی دادگستری رشته فرش تاریخچه فرش در ایران به پیش از اسلام می رشد. فرش پازیزریک از قدیمی ترین یافته های فرش است که امروزه در موزه ای در روسیه نگهداری می شود. این فرش که به سکاها نسبت داده شده از…
ادامه مطلب... -
رشته فرش معرفی قالیچه های تصویری در عهد اسلامی توسط کارشناس دادگستری
در ایران پیش از اسلام موضوعات شاهانه ی بسیاری در هنر و ادبیات ایران مطرح بوده است که مورد مضمون سازی بسیاری از شاعران و هنرمندان قرار می گرفت. در عهد اسلامی نیز بازگشت به این نوع مضمون سازی و علاقه ی هنرمندان به آوردن مسائل مربوط به شاهان در…
ادامه مطلب...