روش تشخیص اسناد رسمی از عادی توسط کارشناس رسمی دادگستری اسناد و مدارک
یکی از بیشترین جرایمی که در کشور اتفاق می افتد ، جرم در زمینه اسناد و مدارک است. همچنین اختلافات زیادی در زمینه تعارض در سند عادی و رسمی اتفاق می افتد. این اختلافات در خصوص افرادی است که بعد از معامله ، به دلایل مختلف ، اقدام به ثبت سند و رسمی کردن آن نمی کنند و باعث بروز مشکلات متعددی برای خودشان می شوند . اگر برای شما نیز چنین اتفاقی افتاد ، برای حل این مشکلات می توانید به مراجع قضایی شکایت و اقدام به حل کردن مشکل خود کنید. یکی از صلاحیت های کارشناس دادگستری اسناد و مدارک ، تشخیص اسناد عادی از رسمی می باشد. سند دارای ارزش بالایی بوده و اگر شکایتی در دادگاه و مراجع قضایی اتفاق بیفتد ، سند وسیله ای برای گرفتن حق و اثبات آن خواهد شد . اسناد به دو دسته رسمی ( مانند اسناد قانونی ، اداری ، قضایی ) و اسناد عادی ( شامل چک و سفته ) تقسیم می شوند . اسناد رسمی در مقایسه با اسناد عادی دارای تفاوت های بسیاری است . ثبت اسناد رسمی باید در دفاتر رسمی وتوسط کارکنان رسمی دولت که دارای تجربه ی لازم در این زمینه هستند و بر اساس قواعد و مقررات خاص خود انجام شوند .لازم به ذکر است برای ثبت رسمی سند این سه شرط لازم و از ضروریات می باشد و اگر در ثبت سند حتی یکی از آن ها دچار مشکل باشد ، دیگر به آن سند ، سند رسمی نمی گویند. برای مثال اگر برای ثبت سند مقررات رعایت نشده باشد و یا کسی که اقدام به ثبت سند می کند صلاحیت آن را نداشته باشد و یا این که آن سند در دفتر رسمی ثبت نشده باشد ، آن سند رسمی نمی باشد. اما اسناد عادی اینگونه نیستند و همه افراد می توانند آن را تنظیم کنند. اهمیت ثبت رسمی اسناد و املاک باعث شده تا کارشناس رسمی اسناد و مدارک به کار کارکنان دفاتر رسمی اسناد ، نظارت دقیقی داشته باشند و در صورت شکایت های ارجاعی مردم به مراجع قضایی ، مجازات شدیدی برای آن ها در نظر می گیرند . مثلا اگر در زمینه ی ثبت رسمی سند مبلغی بیشتر از آنچه هست دریافت کنند ، به انفصال دایم محکوم می شوند.
کارشناس اسناد و مدارک در خصوص ارزش و اعتبار اسناد رسمی و عادی بیان می کند که اسناد رسمی دارای ارزش و اعتبار بیشتری می باشند . چون ثبت رسمی مدارک از زمین خواری ، فروختن یک ملک به چند نفر ، نپرداختن مالیات و …. جلوگیری می کند. با وجود ارزش فراوان اسناد رسمی ، در یک مورد سند عادی می تواند آن را باطل کند و آن در صورتی است که تاریخ سند عادی جدیدتر از سند رسمی باشد .
خیلی از افراد به دلیل اعتماد بیش از حد به طرف مقابل و یا ترس از هزینه ثبت رسمی و یا حوصله نداشتن اقدام به ثبت رسمی اسناد خود نمی کنند. این کار ریسک بزرگی است و هر لحظه ممکن است سندشان دچار مشکل شود.
در صورت به وجود آمدن مشکل در این زمینه و یا در خواست مشاوره و راهنمایی میتوانید با کارشناس رسمی دادگستری اسناد و مدارک تماس بگیرید و سوالات خود را مطرح کنید .