کاربرد و استخراج آلومینیم با توجه به روش کارشناس رسمی دادگستری فلزات
آلومینیم یکی ازعناصرموجود درجدول تناوبی می باشد که عدد اتمی آن 13 و نماد شیمیایی آن به صورت Alاست. برطبق کتب مرجع کارشناس فلزات ، ازجمله ویژگی هایی که آلومینیم را مورد توجه قرارمی دهد ، مقاومتش در برابر ترکیب شدن با اکسیژن یا اکسید شدن ومیزان بالای استحکام به نسبت وزنش و وزن سبک آن ، هستند. پس از آلومینیم در ساختن چیزهایی استفاده می شود که درآن ها استحکام ومقاومت اهمیت دارد.
ویژگی های آلومینیم براساس آزمایشات و تحقیقات کارشناس رسمی فلزات روی فلز آلومینیم
- فلزی سبک بوده و این ویژگی در کاهش هزینه های حمل و نقل تاثیر بسزایی داشته است.
- نسبت استحکام به وزن بالا که این فلز را برای ساخت و سازدرصنایع خودروسازی وساختمانی و حمل ونقل و بسته بندی شایسته کرده است.
- مقاومت در برابر اکسیداسیون باعث شده از این فلز در مکان های مرطوب ودریاها استفاده بشود.
- آلومینیم فلزی است که به راحتی به اشکال مختلف لوله ای ، میله ای ، فویل قابل تبدیل است.
- سمی نبودن آلومینیم باعث شده که از این فلزدرصنایع موادغذایی استفاده شود. در بسته بندی های غذایی از ظروف آلومینیمی استفاده می شود.
- آلومینیم جرقه ای ایجاد نمی کند ، پس درموقعیت های با احتمال اشتعال وانفجار نیز کارایی دارد.
کاربردهای آلومینیم طبق اطلاعات کارشناس دادگستری فلزات:
- حمل ونقل : درصنعت خودروسازی از فلز سبک آلومینیم استفاده می شود که این خود علاوه بر افزایش راندمان ، مصرف سوخت خودرو را هم کاهش می دهد. در صنعت دریایی و کشتی سازی هم از آلومینیم به دلیل مقاومت بالای آلومینیم در برابر اکسیداسیون و همچنین سبک وزنی آن استفاده می کنند. استفاده از آلومینیم در صنایع کشتی سازی باعث افزایش سرعت کشتی هم شده است. از آلومینیم در صنایع هوا فضا هم استفاده می شود. چون آلومینیم مقاومت بالاتری در برابر کشش داشته است و از آن در ساخت هواپیما استفاده می شود. در صنایع حمل و نقل ریلی در ساخت قسمت های چرخشی قطار و ساخت واگن و ریل هم از آلومینیم استفاده می شود.
- بسته بندی : از آلومینیم در ساخت بدنه و ته قوطی های کنسرو و بسته بندی های موادغذایی استفاده می شود.
- صنعت ساختمان : به دلیل وزن کم آلومینیم و شکل پذیری بالای آن و مقاومت در برابر خوردگی و اکسید شدن از آلومینیم در این صنعت استفاده می شود.
- صنعت برق : برای ساخت قسمت بالای دکل انتقال برق فشار قوی و ساخت دکل های بلند ومستحکم ازآلومینیم استفاده می شود.
- برای ساخت وسایل با دوام ازآلومینیم استفاده می شود. مثل یخچال وماشین لباسشویی وکولر
- ماشین سازی و تجهیزات : مثلا درساخت صنایع کشاورزی وتجهیزات کارخانه ها از آلومینیم استفاده می شود.
- درباتری سازی هم از آلومینیم استفاده می شود. برای تولید وذخیره سازی انرژی الکتریکی
روش استخراج آلومینیوم که مورد تایید کارشناس رسمی دادگستری فلزات در گزارشات موجود است ، نیز بر این موارد تاکید شده است :
جداکردن آلومینیم ازبوکسیت ازطریق الکترولیزمی باشد که طبق این روش ، آلومینیم در محلول اکسید می شود و به صورت خالص استخراج می شود. با توجه به این که بوکسیت نقطه ی ذوب بالایی دارد(2000) ، مسلما تهیه ی این انرژی به صرفه ی اقتصادی نخواهد بود. برای کاهش نقطه ذوب بوکسیت ، آن را در مخلوطی مصنوعی از آلومینیم و سدیم و فلوئورید کلسیم قرارمی دهند ، هرچندکه هنوزهم نیازمند به انرژی زیادی خواهد بود. دوالکترود کربنی دراین الکترولیزبکارمی رود. در مرحله ی اول سنگ معدن بوکسیت باید ذوب شود. وقتی در حالت مذاب باشد ، حرکت یون های آن آزاد می باشد . یون آلومینیم در کاتد منفی در حال کاهش بوده وبه آن الکترون اضافه می شود و درنهایت فلزآلومینیم به پایین می رود واستخراج می شود. در آند مثبت ، بوکسیت اکسید می شود به وسیله اکسیژن و سپس با الکترود واکنش می دهد وکربن دی اکسید تولید می شود.