کارشناس/ مشاور حقوقی
معرفی شغل کارشناس حقوقی
با توجه به پیچیده شدن روابط فردی و سازمانی در دنیای امروز و افزایش مسایل و مشکلات مختلف در سازمان های دولتی و یا شرکت های خصوصی، نیاز به حضور یک یا چند کارشناس و یا مشاور حقوقی در کنار مدیران بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.
مشاور حقوقی به مدیران و ذی نفعان سازمان کمک می کند تا ضمن توجه به مسئولیت های كیفری، حقوقی، جزایی و انتظامی تصمیماتشان، تصمیمات صحیح تری اتخاذ نمایند و همچنین در مواجه به مسایل حقوقی سازمانی به آنها در حل و فصل مسایل و مشکلات یاری می رساند.
مشاور حقوقی با تسلط کاملی که به قوانین و اصول حقوقی دارد، کلیه امور حقوقی سازمان یا شرکت از جمله تهیه و تنظیم آیین نامه ها و دستورالعمل ها، انعقاد قراردادهای داخلی و خارجی، رسیدگی و پیگیری پرونده های حقوقی و دعاوی اداری و استخدامی، شرکت در جلسات دادرسی و دفاع از حق سازمان، ارائه مشاوره حقوقی به کارکنان در صورت لزوم، انجام امور حقوقی مربوط به مناقصه، مزایده و … را برعهده دارد.
در شرکت ها و سازمان های دولتی معمولا یک بخش حقوقی متشکل از چندین کارشناس حقوقی امور مربوط به انعقاد قراردادهای خرید و فروش؛ انعقاد قراردادها و تفاهم نامه های بین سازمانی و سایر امور حقوقی دستگاه را زیر نظر دارند و معمولا بررسی و اعلام نظر اداره حقوقی یکی از مراحل انجام عملیات فوق می باشد.
در شرکت های خصوصی ممکن است یک مشاور به چند شرکت کوچک مشاوره حقوقی بدهد و یا فقط در استخدام یک شرکت باشد. در شرکت های خصوصی بزرگ نیز مدیران شرکت از یک تیم مشاوره پرقدرت و زبردست و یک واحد حقوقی مجزا نیز بهره می برند.
برخی از مشاوران حقوقی در حوزه های خاص و تخصصی فعالیت می کنند. به عنوان مثال یک مشاور حقوقی فقط به شرکت ها و سازمان های هنری و دیگری فقط به سازمان های ورزشی مشاوره می دهد.
در ادامه با وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، آینده شغلی و بازارکار و میزان درآمد مشاور حقوقی آشنا می شوید.
وظایف کارشناس حقوقی
تهیه متن قراردادهای شرکت یا سازمان و نظارت بر روند عقد آنها
ارائه اطلاعات لازم و انجام امور حقوقی مربوط به انواع مناقصه ها، مزایده ها و …
ارائه مشاوره های حقوقی به مدیران و کارکنان
جمع آوری، بررسی و تنظیم اطلاعات لازم برای تهیه قوانین، اساسنامه ها، آیین نامه ها، دستورالعمل ها و …
انجام کلیه کارهای مربوط به ثبت، تغییرات در ساختار، انحلال شرکت ها و …( عمدتا در شرکت های خصوصی)
جمع آوری اطلاعات لازم و استفاده از آنها برای دفاع از سازمان یا شرکت مربوطه در محاکم قضایی
رسیدگی به شکایات و دعاوی حقوقی و اداری
مهارت و دانش مورد نیاز
آشنایی و تسلط کامل در قوانین و امور حقوقی
توانایی تصمیم گیری سریع و درست
توان تجزیه و تحلیل مناسب
داشتن صداقت و امانت داری
رعایت عدل و انصاف (به خصوص در دعاوی بین مدیران و کارکنان)
توان برقراری ارتباط مناسب و توجه به جزئیات
مهارت خوب در سخنوری و نوشتن و توانایی متقاعد کردن دیگران
آشنایی نسبی با سایر مسایل سازمانی از جمله امور استخدامی، مالی و …
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل کارشناس حقوقی
کارشناس یا مشاور حقوقی معمولا وکلایی هستند که به صورت تخصصی به شرکت ها و سازمان ها مشاوره حقوقی می دهند. بنابراین افراد زیر می توانند به عنوان کارشناس یا مشاور حقوقی مشغول به کار شوند .
فارغ التحصیلان کارشناسی از رشته های زیر می توانند وارد این شغل شوند:
حقوق
الهیات و معارف اسلامی – فقه و مبانی حقوق اسلامی
الهیات و معارف اسلامی – فقه و حقوق اسلامی (ویژه دانشگاه شهید مطهری)
همچنین اگر شما دارای مدرک کارشناسی ارشد در یکی از رشته های زیر باشید می توانید در زمینه تخصصی خود به ارائه مشاوره حقوقی بپردازید :
حقوق خصوصی
حقوق سردفتری
حقوق ثبت اسناد و املاک
حقوق اسناد و قراردادهای تجاری
حقوق بین الملل
حقوق حمل و نقل
حقوق جزا و جرم شناسی
حقوق کیفری اطفال و نوجوانان
حقوق عمومی
حقوق نفت و گاز
حقوق بشر
حقوق مالکیت فکری
حقوق اقتصادی
حقوق دادرسی اداری
حقوق هنری و ادبی
حقوق محیط زیست
حقوق تجارت بین الملل
حقوق خانواده
حقوق تجاری اقتصادی بین المللی
حقوق شرکتهای تجاری
حقوق ارتباطات
مدیریت نظارت و بازرسی
مدیریت اصلاح و کیفرهای قضایی
مدیریت دادگستری
آینده شغلی و بازارکار مشاور حقوقی
در دنیای امروز همگام با پیشرفت هایی که صورت می گیرد، پیچیدگی های آن نیز افزایش یافته است. این پیچیدگی ها در امور مختلف فردی و سازمانی دیده می شود. نوع روابط انسان ها با یکدیگر، سازمان ها با یکدیگر و انسان ها با سازمان ها تغییر کرده و عوامل زیادی در آن دخالت دارند. این پیچیدگی ها به نوعی کار را سخت تر و برخی از مشکلات را پیچیده تر کرده است. بر همین مبنا نیز قوانین و مقررات پیچیده تر شده اند و استناد به آنها برای دفاع از خود به تخصص و تجربه کافی نیاز دارد. لذا با ادامه این روند نیاز بازار کار به مشاوران و متخصصان حقوقی افزایش یافته و شرایط بهتر شغلی برای کارشناسان حقوقی متصور خواهد بود.
همچنین امروزه در خیلی از مواقع مردم عادی برای دفاع از حق خود یا پیگیری مطالبات قانونی خود از افراد، شرکت ها و یا سازمان های دولتی و حاکمیتی نیازمند دریافت مشاوره از کارشناسان و مشاوران حقوقی زبردست می باشند و بدون کمک گرفتن از آنها گاهی اوقات رسیدن به نتیجه مورد نظر غیر ممکن به نظر می رسد.
با توجه به موارد مذکور می توان پیش بینی نمود رشد استخدام متخصصین حقوقی در سال های آینده افزایش داشته و بالاتر از حد میانگین سایر مشاغل خواهد بود.
همچنین لازم به ذکر است که کارشناس و مشاور حقوقی می تواند برای دریافت مجوز یا پروانه کار در آزمون و کالت و آزمون مشاوران حقوقی قوه قضاییه شرکت کرده و قبول شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و کامل تر در مورد آزمون مشاوران حقوقی قوه قضاییه اینجا کلیک کنید.
حقوق و درآمد مشاور حقوقی
مشاوران حقوقی که در سازمان های دولتی استخدام می شوند، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کنند. آنهایی هم که در بخش خصوصی فعالیت می کنند، بنا به میزان تخصص، تجربه، توانایی و توافقی که با کارفرمای خود می کنند، درآمدهای متفاوتی دارند.
در جدیدترین پژوهش صورت گرفته توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد کارشناس / مشاور حقوقی در گروههای شغلی مختلف استخراج شده است.
مطابق با این تحقیق حقوق کارشناس/مشاور حقوقی در گروههای مختلف شغلی در شرکتهای کوچک به طور متوسط بین 800000 تومان تا 5100000 تومان و در شرکتهای بزرگ بین 1000000 تومان تا 6000000 تومان می باشد.
البته توجه داشته باشید که این تفاوت درآمدها به میزان سابقه کاری، تجربه و تخصص افراد، حوزه های مختلف کاری، نوع شرکت، شهر محل کار و …. بستگی دارد.
توجه داشته باشید که تحقیق بالا روی شاغلانی که در استخدام شرکت یا سازمانی (اعم از دولتی یا خصوصی) می باشند، صورت گرفته است. در مورد افرادی که کارآفرین هستند و کار مستقلی در حوزه تخصصی شان، راه اندازی کرده اند، شرایط متفاوت است و آنها با توجه به میزان فعالیت، تخصص، تلاش و پشتکارشان، درآمدهای متفاوتی دارند.
شخصیت های مناسب این شغل
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
شخصیت های مناسب این شغل بر اساس شخصیت شناسی MBTI :(برای مشاهده کامل هر تیپ شخصیتی روی آن کلیک کنید)
این تیپ شخصیتی شان اجتماعی و سطح نفوذی را که به دنبالش است، در این شغل می یابد. او از زمینه های حقوقی استقبال کرده و در آن موفق است.
این تیپ شخصیتی دوست دارد در کارش تنوع فراوان باشد. او از توانایی خوبی در پژوهش و برنامه ریزی مستقل داشته و از منطق خوبی در کارها برخوردار است.
این تیپ شخصیتی می تواند محیطی جدید، منعطف و متحول ایجاد کند. او با کمک خلاقیت فراوان خود روش های جدیدی بوجود می آورد. این تیپ شخصیتی معمولا در کار خود با افراد زیادی ارتباط دارند.
این تیپ شخصیتی دوست دارد مسایل پیچیده را تحلیل و حل کند. او به مشاغل چالشی که نیاز به اندیشه زیاد و روش های مبتکرانه دارد، علاقه مند است.
این تیپ شخصیتی دوست دارد با چیزهای ملموس و واقعی سر و کار داشته باشد. او می تواند بر اساس استدلال های قیاسی خود به علت و معلول ها پی برده و نتیجه گیری کند.همچنین علاقه دارد در واحدهای سازمان یافته در سمت های ارشد و مدیریتی کار کند.
با بزرگان و مشاهیر این حوزه آشنا شوید :
مشاهیر حوزه حقوق و امور قضایی |
تحقیق، ترجمه و گردآوری | گروه شغل و بازار کار کارشناس رسمی دادگستری |
سایر مشاغل حوزه دولت و بخشهای حقوقی و نظامی | مشاغل سایر حوزه ها |