ارزیابی دام و محصولات دامی توسط کارشناس رسمی دادگستری دام پروری و دامپزشکی
ارزیابی دام و محصولات دامی توسط کارشناس رسمی دادگستری دام پروری و دامپزشکی
ارزیابی دام و محصولات دامی به دلیل اهمیت تغذیه و برای جلوگیری از شیوع بیماری ها از اولویت های بهداشتی در هر کشوری به حساب می آید. البته محصولات دامی تنها تغذیه ای نیستند و محصولاتی چون چرم را نیز شامل می شود. در این یادداشت ابتدا در خصوص شیوه های ارزیابی دام توسط کارشناس رسمی دادگستری دام پروری و دامپزشکی و سپس در خصوص ارزیابی محصولات دامی و مسائل و مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد می پردازیم.
ارزیابی دام ها مشتمل بر دو نوع است: اول ارزیابی در خصوص سلامت ها و بیماری های احتمالی که ممکن است دام های یک منطقه داشته باشند. این ارزیابی برای دستیابی به اطلاعات هم مفید است. داشتن آمار و اطلاعات دقیق در خصوص بیماری ها برای دامداران و مسئولین جهت جلوگیری از خسارت بسیار اهمیت دارد. بنابراین کارشناس رسمی دام پروری و دامپزشکی همواره باید ارزیابی دقیقی از وضعیت دام ها برای پیشگیری از مشکلاتی که در ادامه متن به آن اشاره خواهیم کرد، داشته باشد. برای مثال اگر دام های آلوده در یک منطقه به کشتارگاه ها فرستاده شوند بدون اینکه سلامت دام ارزیابی شده باشد، فاجعه بزرگی رخ خواهد داد.
ارزیابی نوع دوم کارشناس بیشتر ناظر بر امور کمی هستند. مثل رشد دام و میزان دام. این موضوع نیز از اهمیت زیادی در حوزه تغذیه و همچنین پیش بینی برای تامین کمبود ها کارخانه های مواد غذایی و مبحث امنیت غدا برخوردار است. بنابراین کارشناس دام پروری و دامپزشکی در دو حوزه فوق به دلایلی که توضیح داده شد صاحب صلاحیت است.
اما در مورد ارزیابی کارشناس در خصوص محصولات دامی. این ارزیابی شامل ارزیابی کیفی و کمی محصولات دامی است. محصولات دامی بر دو نوع هستند اولین نوع آن مرتبط به امور تغذیه است کارشناس وظیفه دارد که تا اولا از سلامت محصولات دامی مانند گوشت و شیر که ارتباط مستقیمی با سلامت دام دارند، اطمینان حاصل کند و ثانیا باید در خصوص میزان این محصولات دامی ارزیابی دقیقی داشته باشد.
دومین نوع محصولات دامی، اصولا ثانویه هستند، مثل پوست، چرم و یا پشم و روده که مورد استفاده صنایع مختلفی هستند. مانند موضوعات بالا کیفیت و کمیت مهم ترین کاری است که در کارشناس در ارزیابی این مورد نیز انجام می دهد.
بحث آخر این مقاله در خصوص مشکلاتی است که ممکن است در مورد دام و محصولات دامی به وجود بیاید. فرض کنید در اثر توزیع گوشت آلوده در یک مجتمع صنعتی فردی یا افرادی دچار مسمومیت شوند و اقدام به شکایت از واحد مربوطه کنند. در این موارد کارشناس دادگستری دام پروری و دامپزشکی باید در خصوص سلامت گوشت دام و ادعای شاکی اظهار نظر کند و گزارش خود را به دادگاه مربوطه ارسال کند.
توصیه ای نیز به تولید کنندگان و فرآوران محصولات دامی داریم که مستقیما از تولیدات داخلی برای رونق کارشان استفاده می کنند. برای جلوگیری از کمبود مواد اولیه و یا دریافت اطلاعات جامع در خصوص آن می توانند با کارشناسان مربوطه مشورت کنند و یا از اطلاعات آنان در خصوص وضعیت صنعت دام پروری در هر دوره استفاده نمایند.