پول و ارز های دیجیتال و نظر کارشناس رسمی دادگستری امور بانکی
مدتی است که بعضی افراد در ایران بعد از افزایش قیمت ارزهای دیجیتال پول های خود را راهی آن کردهاند، اما بدلیل نبود اشنایی کافی، گزارش هایی مبنی بر کلاهبرداری و هک در بین کاربران ایرانی گزارش شده است. حال چند سوال مطرح است؛ آیا ارزهای دیجیتال قابل اطمینان هستند و با خرید و فروش ان میتوان درامد زایی نمود؟، در صورت کلاهبرداری در این ارز ها به چه کسی میتوان مراجعه کرد؟ و …
کارشناس رسمی دادگستری امور بانکی با توجه به وظایف خود میتواند دراین بحث ها به ارائه نظر کارشناسی بپردازد. درواقع عدم آشنایی با چیستی، چرایی و کارکرد آن ها می تواند آسیب های جدی به جمعیت مشتاق برای فعالیت در این شاخه وارد کند که
ما دراین مقاله سعی در معرفی ارزهای دیجیتال، کارکرد آن و همچنین موضع سیستم بانکی نسبت به آن داریم و در نهایت به ارزیابی نکات مثبت و منفی درایران می پردازیم.
ارزهای دیجیتال درواقع یک شکل الکترونیکی از پول هستند که به صورت رمزنگاری شده در اینترنت از یک نفر به فرد دیگر متصل می شود. در سال 2008 بود که در برابر پول ها و ارزهای رسمی که وابسته به کشورها بودند، ارزهای دیجیتالی مطرح گردید که وابسته به کشورهای مستقل نبودند و دقیقا متفاوت از پولهای معمولی که توسط بانک مرکزی و آن هم در صورت داشتن پشتوانه منتشر میشدند، بدون داشتن پشتوانه فیزیکی انتشارداده می شدند. این ارزها همانطور که از تعریفش پیداست ارزش ذاتی ندارند و تنها سرمایه شما صرفاً اعداد و ارقامی است که به نام شما ثبت شده است.
ارزهای دیجیتال نسبت به ارزهای رسمی و پول معمولی دارای نوسانات چشمگیری هستند که همین امر یکی از دلایلی است که سیستم بانکی را از پذیرش این ارزها منع میکند. همین نوسانات شدید ارزهای دیجیتال از اولین زنگ خطرهایی است که باعث میشود بانکها به مشتریان خود اجازهی خرید ارز دیجیتال با کارتهای اعتباری را ندهند. در واقع بانکها نگران این هستند که در صورت افت ارزش ارزهای دیجیتال، مشتریان آنها نتوانند بدهیهای بانکی خود را پرداخت کنند. کارشناس دادگستری امور بانکی میتواند با تببین خطرات نوسان، لزوم ورود و یا عدم ورود به این بازار را برای بانک ها و افراد تبیین کنند.
افزون بر این معمولا درتراکنش های آنلاین بین دو نفر یک واسطه وجود دارد( بانک) که بر آن نظارت میکند، اما نقل و انتقال ارز های دیجیتال و اطلاعات مربوط به مالکیت آن و درستی انجام تراکنش ها توسط شبکه ای از کاربران که بر روی شبکه بلاک چین حضور دارند تایید می شود. بلاکچین شبکه ای است که این امکان را فراهم میکند که خریداران و فروشندگان به صورت مستقیم با هم در ارتباط باشند، در واقع نیاز به شخص ثالث به عنوان واسط را از بین میبرد.
توضیح و تفسیر شبکه بلاکچین، خود نیاز به بحثی مفصل دارد که در مطلبی دیگر به آن پرداخت خواهد شد. اما با این فناوری چگونگی برقراری امنیت در ارزهای دیجیتال تعریف میشود و این ارزها به عنوان یک کد اعتباری و مطمئن مطرح میشوند.
با این تفاسیر همچنان، موضوع حل نشده برای بانکها و برخی افراد عدم امنیت این ارزها است. از آنجایی که ارزهای دیجیتال دربین عموم فراگیر شدهاند، در موارد زیادی هک شدن حسابهای کاربران گزارش شده است. کارشناس رسمی امور بانکی با ارائه نظر کارشناسی میتواند امنیت ارز های دیجیال را بررسی کند و در مورد ورود و یا عدم ورود بانک ها و افراد به آن نسخه های لازم را تجویز کند.
از انواع ارزهای رمزنگاری شده که در واقع جزئی از ارزهای دیجیتال هستند میتوان به بیت کوین و… اشاره کرد.
اما بحث اصلی پس از معرفی ارز های دیجیتال، استفاده از آنها در ایران است. همانطور که گفته شد، مدتی است که درایران بسیاری از فعالان اقتصادی از ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری و حفظ ارزش پول خود استفاده میکنند اما شناخت ناکافی، نبود امکانات سخت افزاری و نرم افزاری آن درایران و همچنین نبود قوانین معین، باعث شده است که امنیت سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال کاهش یابد.
وجود این نقاط ضعف موجب سوء استفاده کلاهبرداران و سود جویان شده است، که در صورت اتفاق میتوان به کارشناس بانکی مراجعه کرد.
کارشناس امور بانکی میتواند با شناخت کافی از این ارزها و با اعمال قوانین و مقرراتی بانک ها را دراتخاذ موضع مشخص نسبت به ارزهای دیجیتال یاری کند و همچنین برای تبیین فرصتها و چالشهای ناشی از این ارزها به مردم ارائه نظر کارشناسی کنند.
در هر حال دنیای اقتصاد با سرعت شتابانی به سمت اقتصاد مجازی و ارزهای دیجیتال پیش میرود و ما میتوانیم با فراهم کردن بستر شناخت و ورود به این بازارها از منفعتهای حداکثری آنان استفاده کنیم.