تعیین میزان خسارت به واحد های دام و طیور از سوی کارشناس رسمی دادگستری دام پروری و دامپزشکی
در مسئله تعیین میزان خسارت دام و طیور در اتفاقات طبیعی باید این نکته را گفت که یک سری عوامل تاثیر گذار است و همچنین به بررسی دلایل خسارات می پردازیم. همچنین نوع خسارت را بررسی می کنیم و در نهایت راه حلی برای تعیین میزان خسارت دقیق از یک حادثه در یک مرکز پرورش دام و طیور گفته می شود.
در گذشته دامپروری به صورت سنتی در خارج از شهر ها رواج داشته و معمولا متناسب با نیاز های روستاییان یا کوچ نشینان این پرورش دام یا طیور صورت می گرفته. اما امروزه با کاهش جمعیت روستا ها و گسترش شهر نشینی و نیاز شهرنشینان به فراورده های دامی یا طیور نیاز به تاسیس مراکز کوچک و بزرگ متعدد پرورش دام و طیور شکل گرفته است. در هر کدام از شهر هایی که شرایط ایجاد این مراکز دامی وجود داشته باشد، این مراکز به وجود آمده اند. شرایط تاسیس مراکز پرورش دام و طیور شامل موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی و همچنین دسترسی به آب و خصوصا دسترسی به راه های ارتباطی برای انتقال محصولاتشان است.
معمولا این مراکز از ساختمان های بزرگ و یا سوله های با متراژ بالا استفاده می کنند. این سوله ها نیاز به کنترل وسایل به منظور تامین ایمنی مرکز پرورش را دارد . استاندارد های لازم رعایت گردند و امور ایمنی به طور کامل رعایت گردند . اما اگر چه برای احداث این مراکز تمامی این موارد لزومی است، اما باز هم به دلیل سهل انگاری ها و یا خطای انسانی امکان بروز مشکلاتی همچون آتش سوزی یا آلودگی و … وجود دارد.از طرفی بسیاری از حوادث طبیعی همچون سیل ها ، زلزله و طوفان می تواند منجر به خسارت به واحد دامپروری شود. یک سیل بزرگ می تواند خساراتی را به بخش های تاسیسات یک مرکز وارد کند یا حتی منجر به تلف شدن دام ها یا طیور شود. یک صاعقه می تواند منجر به آتش سوزی بزرگی شود . یک طوفان میتواند واحد تولیدی و دام ها را نابود کند . به هر حال بسیاری از حوادث می تواند خساراتی را بر جای بگذارد که در صورت بیمه نبودن صاحبان این مراکز را ورشکسته می کنند. لذا مراکز پرورشی دام و طیور باید بیمه باشند تا در صورت ایجاد خسارت، جبران پذیر باشد. میزان بیمه خسارت دام و طیور و همچنین واحد های صنعتی براورد می شود و مقداری از هزینه خسارت توسط بیمه پرداخت خواهد شد.
بیمه ها با توجه به این که مقدار هزینه ساختمانی و تجهیزات و تعداد دام و طیور مورد استفاده در واحد تولیدی چه مقدار است شروع به براورد بیمه می کنند و قیمت بیمه را تعیین می کنند. لذا در صورت وقوع حادثه هزینه بیمه پرداختی با توجه به مقدار بیمه پرداختی واحد خواهد بود. تعیین مقدار بیمه پرداختی و نحوه بیمه شدن را می توانید از طریق کارشناس رسمی دادگستری رشته امور بیمه پیگیری کنید .
تعیین میزان خسارت دام و طیور به راحتی صورت نمی گیرد و بحثی تخصصی است. در بسیاری از موارد اختلافاتی بین شرکت بیمه و بیمه شونده (واحد تولید دام و طیور) پیش خواهد آمد . این اختلافات همواره به این صورت است که شرکت های بیمه از خسارت های وارده براورد می کنند، اما واحد های تولیدی خسارات وارده را بیشتر از ارزیابی ها می دانند. از این رو برای حل این مشکل به کارشناسی در این موضوع نیاز دارند. کارشناس رسمی دادگستری دامپروری و دامپزشکی می تواند با تخصص خود در این موارد به صورت دقیق مقدار خسارات را براورد کرده و محل اختلاف را بررسی نماید. کارشناس با توجه به شرایط واحد تولیدی تعداد دام یا طیور و تجهیزات آن واحد به بررسی دقیق می پردازد .
در مواردی مثلا احتمال دارد یک مرکز دامپروری به بیماری واگیری مبتلا شود. در این حالت هم کارشناس دامپروری و دامپزشکی به تشخیص بیماری می پردازد و مقدار تلفات یک واحد تولیدی را مورد مطالعه و تحقیق قرار می دهد . در این حال هم بیمه دام و طیور باید پرداخت شود که محاسبه آن توسط کارشناس صورت می گیرد.
کارشناس رسمی دادگستری دامپروری و دامپزشکی می تواند با توجه به دانش خود در تمامی موارد فوق اظهار نظر کند و حتی در مواردی دیگر که مورد اختلاف است نظرات کارشناسی خود را بیان نماید . به عنوان مثال در بحث خوراک دام ها و نحوه توزیع آن و یا حمل و نقل محصولات و یا حتی خود دام و طیور هم می شود از کارشناس استفاده کرد . همچنین کارشناسان این بخش می توانند به اختلافات کارفرمایان و یا کارگران رسیدگی کنند و نقشه راه تولیدی های دامی یا طیور باشند.