نقشه برداری

اراضی موات چیست؟ نحوه تشخیص اراضی موات

[ad_1]

همان گونه که می دانید، واژه اراضی جمع ارض و به معنی زمین می باشد. موت نیز به معنای بی جان بوده و موات جمع این واژه است. بنابراین اراضی موات را می توان زمین های بی جان معنی کرد.

اگرچه از نظر عقلانی زمین موجودی جاندار به شمار نمی آید، اما با در نظر گرفتن نوع کاربری زمین، ظرفیت، توان و شیوه بهره وری زمین ها را در دسته بندی قانونی به سه گروه اراضی دایر، اراضی بایر و اراضی موات تقسیم بندی می کنند.

اراضی دایر

زمین دایر به زمینی گفته می شود که دارای سابقه عمران، احیا و آبادی است. این گونه از زمین ها توسط انسان تصرف شده و به منظور ایجاد کشت و زرع و بنا و اشجار مورد استفاده قرار گرفته اند و در حال حاضر تصرف و بهره مندی انسان ها از این زمین ادامه دارد.

اراضی دایر

اراضی بایر

زمین بایر به زمینی گفته می شود که پیش تر سابقه عمران، احیا و آبادی داشته است. اگرچه متصرفین و مالکین این نوع زمین ها در گذشته با کشت و زرع و ساخت بنا و غرس اشجار از آن ها بهره مند می شده اند، اما در حال حاضر با توقف این تصرف از سوی انسان، زمین مذکور رها شده است.

اراضی بایر

اراضی موات

اراضی موات به دسته ای از اراضی گفته می شود که نه پیش تر سابقه عمران و آبادی داشته و توسط انسان تصرف شده اند و نه در حال حاضر نشانه هایی از احیا و آبادی و تصرفی حاکی از عدم اعراض مالک در آن ها دیده می شود.

بر اساس قانون مدنی این اراضی جزء اموالی به شمار می آیند که مالک خاصی نداشته و در زمره اموالی قرار می گیرند که به تمامی افراد جامعه تعلق دارند و از آن ها با نام مشترکات عمومی یاد می شود.

با در نظر گرفتن تقسیم بندی فوق الذکر و تعریف اراضی موات با استناد به ماده یک قانون واگذاری و احیای اراضی و با توجه به ماده سه قانون زمین شهری این موضوع بدیهی است که اراضی معطل مانده ای که صاحبانشان از آن ها روی گردانده اند، به وسیله مرجعی تحت عنوان متولی تصرف به افراد واجد شرایطی که محروم هستند، اختصاص داده می شود.

به یاد داشته باشید که در تشخیص اراضی موات دچار اشتباه نشوید. چرا که ممکن است زمینی متعلق به شخصی باشد که سالیان سال است از کشت و زرع در آن امتناع می کند. چنین زمینی جزء اراضی موات محسوب نمی شود چرا که مالک دارد.

شرط موات بودن یک زمین

شرط موات بودن یک زمین این است که فاقد مالک بوده و نه در گذشته و نه در زمان حال هیچ گونه کشت و زرع و عمرانی در آن صورت نپذیرفته باشد.

اراضی موات شهری

منظور از اراضی موات شهری مجموعه ای از زمین ها است که فاقد سابقه عمران و احیا بوده و در محدوده قانونی و حوزه استحفاظی شهرها و شهرک ها قرار دارند.

زمین موات روستایی یا غیر شهری

زمین موات روستایی یا غیر شهری به دسته ای از زمینه ها اطلاق می شود که سابقه احیا، عمران و بهره برداری نداشته و به طور طبیعی باقی مانده اند.

فرق اراضی موات و ملی

اراضی ملی دسته ای از اراضی هستند که متعلق به دولت، محیط زیست و سازمان منابع طبیعی می باشند. این اراضی ممکن است در داخل و یا خارج از محدوده شهرها قرار گرفته باشند.

زمین هایی که از سوی انسان مورد دخل و تصرف قرار نگرفته اند و از ابتدا تاکنون شکل اولیه و طبیعی خود را حفظ کرده اند، جزء اراضی ملی به شمار می آیند.

قبل از مطالعه ادامه مطلب پیشنهاد میکنیم مقاله نحوه پس گرفتن زمین از منابع طبیعی و تشخیص اراضی ملی به بهترین راه را حتما بخوانید.

نحوه تشخیص ملک موات و پس گرفتن از زمین شهری

به زبان ساده تر برای اثبات مالکیت املاک که شامل ماده ۱۲ قانون اساسی می شوند باید ثابت نمود که آثار تصرف کرد در آن عرصه قبل از سال ۵۸ وجود داشته است.
برای انجام این کار چند روش وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

تشخیص اراضی موات

با استفاده از تفسیر عکسهای هوایی سنوات گذشته:

اصلی ترین و معتبرترین مدرک جهت اثبات و پس گرفتن ملک از زمین شهری تفسیر عکسهای هوایی قبل از سال ۵۸ می باشد با استفاده از این موضوع اگر بر روی عکسهای هوایی آثاری از تصرفات از جمله وجود بنا و اعیانی دیده شود مالکیت ملک با شخص بود و زمین شهری نمی تواند هیچ ادعایی داشته باشد.

کارشناسی ملک با استفاده از آزمایش خاک:

روش سخت تر و پر هزینه تر که در صورت نبود تصاویر هوایی از آن استفاده می شود کارشناسی ملک با استفاده از آزمایش خاک است در این روش آزمایشات انجام شده روی ملک در آزمایشگاه ها میزان سن ملک توسط کارشناس مربوطه تخمین زده می شود.

روش تحقیق و استشهاد محلی:

معمولا از روش معقول و منطقی نیست و تاثیر چندانی در حکم قاضی ندارد.

مراحل انجام تشخیص اراضی موات و غیر موات:

شاید در مرحله اول افراد به دنبال وکیل معتبر باشند اما ارائه مشاوره و راهکار توسط وکلا هزینه و مسائل زیادی را به دنبال دارد پیشنهاد ما یافتن کارشناس رسمی دادگستری رشته ارزیابی ملک است که صلاحیت این موضوع را داشته باشد تا بتواند با کمترین هزینه بهترین راهکار را برای شما داشته باشد.

مراحل تشخیص املاک زمین شهری توسط کارشناس دادگستری:

مراحل تشخیص املاک زمین شهری که توسط کارشناس رسمی دادگستری ارزیابی ملک انجام می شود به شرح زیر است.

تهیه نقشه یو تی ام از عرصه ملک:

برای این کار کارشناس مربوطه با تیم نقشه برداری خود در محل حاضر می شوند و طبق استاندارد ها و روش ها با بالاترین دقت اقدام به تهیه نقشه یو تی ام میکنند.

تهیه بهترین داده ها و عکس های هوایی :

خیلی از افراد دیده شده است خودشان اقدام به تهیه عکس های هوایی میکنند اما پیشنهاد ما این است که قبل از انجام این کار و تقبل هزینه با کارشناس مربوطه صحبت کند بهترین تصاویر در بالاترین کیفیت و مقیاس را تهیه نمایند.

تهیه ارتوفتو و جانمایی ملک روی عکس هوایی:

برای بالا بردن دقت کار بهتر است از تصاویر ارتوفتو تهیه شود و مختصات عرصه ملک روی آن جانمایی شود.

تفسیر عکس هوایی با استفاده از سیستم فتوگرامتری :

کارشناس با استفاده از علم تفسیر و سیستم های فتوگرامتری اقدام به تشخیص و تفسیر عوارض نموده و در نتیجه در صورت وجود اعیان مقدار متراژ آن را تخمین میزند.

سخن آخر

در این مقاله سعی بر این بود که با اراضی موات و زمین شهری بیشتر و نحوه مقابله با این موضوع به زبان کاملا ساده آشنا شوید اما پرونده های این چنین پیچیدگی های مربوط به خود را دارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با کارشناسان کارشناس رسمی دادگستری از طریق راه های ارتباطی و یا شماره زیر از طریق واتساپ تماس حاصل نمایید.

سوالات متداول درباره اراضی موات

اراضی موات چیست؟

به زمین هایی که سابقه عمران و آبادی، تصرف توسط انسان و نشانه هایی از احیا و آبادی نداشته باشد، اراضی موات گفته می شود.

فرق اراضی ملی و اراضی موات چیست؟

زمین هایی که از سوی انسان مورد دخل و تصرف قرار نگرفته اند و از ابتدا تاکنون شکل اولیه و طبیعی خود را حفظ کرده اند، جزء اراضی ملی به شمار می آیند.

برای تشخیص یا نقشه برداری اراضی موات چه باید کرد؟

کافیست در واتساپ به شماره پیام دهید.

[ad_2]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *