بررسی تخلفات و اختلاف نظر ها در خصوص مطالب درج شده در مطبوعات از سوی کارشناس رسمی دادگستری طبع و نشر
معمولا مطبوعات پر تخلف ترین حوزه نویسندگی به حساب میآید. مسائل مختلفی را میتوان در مورد علل بروز تخلف در مطبوعات یادآور شد. از نوشتن مطالب خارج از عرف تا مطالب مغایر با قانون و یا ورود اتهامات ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی و بسیاری از دیگر از تخلفات معمولا در مطالب درج شده در مطبوعات وجود دارند. در یادداشت پیش رو به بررسی چگونگی اظهار نظر کارشناس رسمی دادگستری طبع و نشر در خصوص تخلف در مطالب درج شده و همچنین بررسی ابعاد حقوقی این تخلفات خواهیم پرداخت.
به طور کلی مواردی چون هتک حرمت، نشر اکاذیب، مطالبی که تحریک کننده افکار عمومی به عمل خلاف قانون باشد و یا درج تصاویری که حاوی پیامهای نادرست و یا ممنوعه باشند را به عنوان محور کلی در ممنوعیتهای مطبوعاتی در درج مطالب در نظر گرفتهاند. اما تخلف عمدتا هنگامی بروز میکند که نویسندگان و یا مدیران مسئول و سردبیر مطبوعات معتقدند که مطلب درج شده آنها در آن محور کلی جای نمیگیرد و اصطلاحا خالی از اشکال است.
به همین دلیل در بسیاری از موراد نبود مستندات در خصوص ادعاهای مطرح شده در مطبوعات و یا توهین ناخواسته و یا تبلیغ علیه دیگران میتواند زمینه ساز مشکلاتی برای اهالی رسانه شود. قانون بر اساس آن محور کلی و مجازاتهایی که در نظر گرفته با متخلفان برخورد میکند اما مسئله مهم در این موارد شناسایی مصادیق تخلفات مطبوعاتی است. از آن جا که یک طرف مدعی است هیچ تخلفی صورت نگرفته و طرف مقابل بر خلاف نظر اوست از کارشناس دادگستری طبع و نشر جهت اظهار نظر و بررسی مطلب درج شده استفاده میشود.
در قانون اساسی ما نیز محورهای کلی مطبوعات با تاکید بر آزادی بیان در این حوزه مشخص شده است. برای مثال مطالب مخل به مبانی اسلام و حقوق عمومی نباید در مطبوعات منتشر شوند و انجام آن به منزله وقوع جرم است. حال با توجه به این که امکان تفاسیر متعدد در این خصوص وجود دارد معمولا از کارشناسان متخصص این حوزه جهت تعیین مصداق جرم استفاده میشود.
البته به جز مطالب و تصاویری که به طور کلی با مبانی اعتقادی و عرف جامعه تبایین دارد موراد دیگری نیز در حوزه مطبوعات ممنوع است. برخی از موراد مانند هتک حرمت و نشر اکاذیب را ذکر کردیم اما مواردی چون سرقت ادبی را نیز میتوان در زمره تخلف در مطالب درج شده در مطبوعات ارزیابی کرد. که کارشناس رسمی طبع و نشر به بررسی آن میپردازد.
با توجه به این که حوزه مطبوعات بسیار گسترده است و روزانه نیز مطالب بسیار زیادی در آن درج میشود و معمولا تمام این مطالب مورد بررسی قرار میگیرد احتمال بروز اختلاف در آن هم شایع است. تعیین مصادیق تخلفاتی چون هتک حرمت و یا جرایمی چون تبلیغ علیه نظام، نشر اکاذیب و یا توهین به مقامات کشوری و بسیاری دیگر از مطالبی که به نوعی امکان برداشت خلاف قانون از آن وجود دارد مانند سر تیترهای جنجالی که معمولا زمینه توقیف نشریات و روزنامهها را نیز ممکن است فراهم کند از سوی کارشناس طبع و نشر ارزیابی و تشخیص داده میشود.
بنابراین در صورت بروز مشکل در حوزه مطبوعات و نیاز به اظهار نظر در خصوص مطالب و تصاویر درج شده در روزنامهها و هفته نامهها و تعیین نسبت آن با تخلفات مطبوعاتی میتوانید با کارشناس رسمی دادگستری طبع و نشر تماس حاصل نمائید.