صلاحیت های کارشناس رسمی دادگستری رشته راه و ساختمان
چگونه می توان کارشناس رسمی راه و ساختمان شد؟
کارشناس رسمی دادگستری از عناوین شغلی و تخصصی می باشد، که برای بسیاری از افراد در هاله ای از ابهام قرار دارد. در این مطلب سعی شده است تا در خصوص نحوه ی اخذ پروانه ی کارشناس رسمی مطالبی برای ابهام زدایی بیان گردد.
افرادی که قصد دارند در رشته های مختلف چون رشته ی مهندسی راه و ساختمان به عنوان کارشناس رسمی دادگستری فعالیت نمایند، باید دارای شرایط عمومی و اختصاصی ویژه ای باشند که این شرایط هر ساله در دفترچه ی راهنمای آزمون به طور مفصل توضیح داده می شود.
اگر فردی خواهان فعالیت در این زمینه و رسته می باشد، باید بداند که قبل از هر چیز باید در حوزه ی راه و ساختمان دارای مدرک معتبر دانشگاهی در مقطع کارشناسی باشد. فارغ التحصیلان رشته های مهندسی معماری، مهندسی راه و ساختمان، مهندسی شهر سازی، مهندسی نقشه برداری و تکنولوژی معماری به شرط دارا بودن 5 سال سابقه ی کار در رشته های مزبور و مربوط می توانند در آزمون کارشناس رسمی دادگستری شرکت نمایند.
پس از شرکت در آزمون کارشناس رسمی دادگستری و قبولی در آزمون، مراحل مصاحبه ی شفاهی را پشت سر گذاشته و پس از قبولی در مصاحبه و گزینش دوره ی کارآموزی یک ساله را برای کسب صلاحیت ها می گذرانند. پس از اتمام دوره ی کارآموزی فرد موفق به دریافت پروانه به عنوان کارشناس رسمی دادگستری مهندسی راه و ساختمان می تواند آغاز به فعالیت کند.
حیطه ی فعالیت های کارشناس رسمی دادگستری مهندسی عمران
خیلی از افراد گمان می کنند که حیطه ی فعالیت های کارشناس رسمی دادگستری به قوه ی قضائیه محدود می شود. در حالی که این گمان کاملا اشتباه بوده و حیطه ی فعالیت های کارشناسان خصوصا کارشناس رسمی عمران به این حوزه محدود نشده و حوزه های مختلف مانند قوه ی مجریه، دستگاه ها و شرکت های دولتی و خصوصی مختلف را شامل می شود. مثلا کارشناس رسمی عمران می تواند در شرکت های ساختمان سرمایه گذاری سهامی عام به عنوان کارشناس فعالیت نماید.
کارشناس رسمی دادگستری مهندسی راه و ساختمان با به دست آوردن صلاحیت های مربوطه می تواند حیطه ی فعالیت گسترده ای را برای خود رقم بزند. به عنوان مثال می تواند با بنگاه های معاملات ملکی برای تعیین ارزش ملک ها و ساختمان های مختلف همکاری کرده و حق الزحمه ی خود را دریافت نماید.
صلاحیت های کارشناس مهندسی عمران و معماری
صلاحیت هایی که کارشناس دادگستری رشته عمران به دست می آورد، بسیار کارآمد بوده و می تواند برای کارشناس منبع کسب درآمد باشند. از این دست صلاحیت ها می توان به بررسی زمین های مسکونی و زمین های غیر مزروعی، بررسی ساختمان های تجاری و مسکونی، نقشه برداری زمین های تجاری و مسکونی، تعیین اجاره بها و تعیین ارزش برای ملک ها و زمین های مسکونی و تجاری، تشخیص نوع زمین و ساختمان اعم از بایر، موات و دایر، تعیین میزان خسارت وارد شده به ساختمان، تعیین دلیل بروز مشکلات برای ساختمان ها و غیره اشاره کرد.
قوه ی قضائیه برای رسیدگی به شکایات و پرونده های حقوقی شاکیان و برای رسیدگی به اختلافت بین پیمان کاران و کارگران در پرونده های عمرانی و معماری از نظر کارشناس رسمی دادگستری بهره مند می شود.
نظر کارشناس رسمی عمران می تواند مهر تاییدی بر صدور حکم نهایی توسط قاضی باشد.
به عنوان مثال در صورتی که مستاجری خسارتی را بر منزل صاحب خانه وارد نماید، کارشناس رسمی دادگستری میزان خسارت وارده را تعیین می نماید. همچنین کارشناس رسمی می تواند علاوه بر تعیین خسارت وارده، سهوی بودن یا عمدی بودن میزان خسارت و زمان تقریبی خسارت وارده را تعیین نماید.
یا در صورت اختلاف بین وراث و شرکا در ملکی، کارشناس رسمی می تواند با تعیین ارزش ملک سهم هر کدام از وراث را تعیین نماید.