کارشناس رسمی دادگستری رشته کار و کارگری و حوادث ناشی از کار و ارزیابی استاندارد های HSE در محیط کار
HSE مخفف Health Safety Enironment به معنای بهداشت، ایمنی و محیط زیست است. با توجه به پیچیدگی کارها و لزوم حمایت از انسان و محیط زیست شاخص hse به منظور حمایت از کارگران و کاکنان و ایجاد فضایی مناسب برای کار و همچنین جلوگیری از آسیب به محیط زیست طراحی شده است.
سلامت کارگران و جلوگیری از آسیب در محیط کار، امری بسیار مهم است. کارشناس رسمی دادگستری کار و کارگری و حوادث ناشی از کار وظیفه ارزیابی کارگاهها و کارخانهها به منظور بررسی شرایط فنی و بهداشتی آنها را بر عهده دارد. نظام مدیریت یکپارچه HSE در جهت سازماندهی محل کار افراد تلاش میکند تا با بررسی شرایط فنی یک کارگاه، عوامل حادثه را شناسایی کند و احتمالات خطر برای کارگران را به حداقل برساند. سازه کارگاهها، نوع استفاده از دستگاه ها، لوازم ایمنی کارگران، سیستم سرمایشی و گرمایشی از عوامل مهمی هستند که نقص فنی آنها سلامت کارگران را به خطر میاندازد.
از طرف دیگر کارشناس دادگستری رشته کار محل استراحت کارکنان، غذاخوری، سرویس بهداشتی، وسایل کمک های اولیه، ابزارهای دفع خطرات احتمالی مانند کپسول های آتش نشانی را جزو ضروریات هر کارگاه میداند که کارفرما باید آنها را به بهترین نحو ممکن در اختیار کارگران قرار دهد.
کارگاههایی که دارای گواهینامه hse هستند تمامی قواعد مربوط به ایمنی و بهداشت محل را رعایت کردهاند از مهمترین مزایای اخذ این گواهینامه میتوان به جلوگیری از به وجود آمدن خطراتی چون آتش سوزی، اتصالات برقی، صدمه به کارگران، ایمنی در مقابل بلایای طبیعی، مجهز کردن اماکن به وسایل مقابله با خطر و از بین بردن ریسک اشاره کرد.
آیا اخذ گواهینامه hse الزامی است؟ با توجه به اینکه هنوز اخذ این گواهینامه چندان به صورت رسمی همه گیر نیست اما رعایت اصول این استاندارد به نظر ضروری می آید. در بسیاری از مواقع کارشناسان و بازرسان به علت گزارشاتی که دریافت میکنند از کارخانهها و کارگاهها بازرسی میکنند. در صورت فراهم نبودن شرایط مناسب کار و ارائه گزارش توسط کارشناس جرایمی برای کارفرما در نظر گرفته می شود. بنابراین رعایت اصول فوق الزامی است.
بنابراین نیاز است تا کارفرمایان نسبت به اخذ این گواهینامه با توجه به مزایایی که گفتیم اقدام کند. کارشناس رسمی حوادث ناشی از کار میتواند با بررسی محیط کار، عوامل خطرساز را شناسایی و در خصوص شرایط اخذ گواهینامه به کارفرمایان و پیمانکاران مشورت دهد.
پیمانکاران موظف هستند تا قبل از شروع پروژه های خود یک نفر را به عنوان مسئول ناظر امور ایمنی به واحد HSE معرفی کنند، در صورت تایید واحد مذکور کارشناس زیر نظر واحد به بررسی و نظارت اصول ایمنی می پردازد. بنابراین تایید واحد اچ اس ئی به منزله اجازه رسمی برای شروع کار است.
یکی از موارد دیگری که اخذ این گواهینامه را ضروری کرده است، پرستیژ کاری کارفرمایان و پیمانکاران است. از آنجا که بروز مشکلات این کار دردسرهایی برای کارگران، کارفرمایان و پیمانکاران دارد، در صورتی که گواهینامه hse موجود باشد افراد تمایل و اعتماد بیشتری نسبت به انجام کار و یا سپردن کار به آن گروه و شرکت در آن کار و کارگاه دارند.
قانون همچنین به کارفرما اجازه میدهد تا در صورت عدم تایید واحد اچ اس ئی تا نیمی از صورت وضعیت کار را به پیمانکار پرداخت نکند و در صورتی که کمبودی در خصوص ایمنی وجود دارد آن را از محل درآمد پیمانکار کسر کند.
شرکتهای حقیقی و حقوقی برای اخذ گواهینامه می توانند با کمک کارشناس کار و کارگری سیستم کاری خود را طراحی کنند. این کارشناسان عوامل خطرساز را از بین میبرند و شرایط اخذ گواهینامه را فراهم میآورند. از طرف دیگر کارشناسان مذکور مسئول نظارت و ارزیابی و مکان ها برای بررسی شرایط اعطای گواهینامه نیز هستند.
برای پیمانکاران نیز گواهی نامه صلاحیت ایمنی صادر می شود، که خود نوعی گواهینامه hse می تواند محسوب شود اما اعتبار آن را ندارد و شرایط دریافت آن نیز به مراتب سادهتر است. برخلاف hse گواهینامه صلاحیت ایمنی برای پیمانکاران الزامی است و نوعی سند و مجوز کار برای آنها به حساب می آید جهت مشاوره برای دریافت این گواهینامه ها و آگاهی از شرایط اخذ و تمدید آن می توانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
با توجه به اینکه در صورت بروز حادثه حین کار و نداشتن صلاحیت ایمنی پیمانکاران، کارفرمایان نیز جریمه خواهند شد، بنابراین اعتماد چندانی به پیمانکاران بدون گواهینامه نخواهد شد. در صورتی که کارفرمایان با پیمانکاران قرارداد دارند که گواهینامه صلاحیت ایمنی نداشته باشند و در اثر بروز حادثه آنها جریمه شوند می توانند با کارشناس رسمی دادگستری کار و کارگری و حوادث ناشی ازکار مشورت کنند چرا که ممکن است بسیاری از پیمانکاران در خصوص داشتن این گواهینامه اطلاعات نادرستی به کارفرما داده باشند و یا نسبت به تمدید آن اقدام نکرده باشند و مجوز باطلی را به کارفرما ارائه کرده باشند که او اطلاعی از این شرایط نداشته است.