گیاه پزشکی

کارشناس رسمی دادگستری گیاه پزشکی و برآورد میزان خسارت سموم کشاورزی بر مزارع و باغات

[ad_1]

استفاده از سموم کشاورزی گاه نتیجه عکس دارد و باعث آسیب رسیدن به مزارع و باغات می شود. استفاده نادرست، غیر اصولی و بی رویه این سموم در بخش کشاورزی خسارات زیادی را وارد کرده است. کارشناس رسمی دادگستری گیاه پزشکی به برآورد میزان خسارت سموم در این بخش می پردازد.
سموم مورد استفاده در بخش کشاورزی عمدتا از سه طریق باعث ایجاد خسارت می شوند. 1- آسیب رساندن به بافت گیاهان 2- تاثیر بر میزان و کیفیت محصولات 3- آسیب رساندن به خاک. کارشناس رسمی گیاه پزشکی معمولا در بررسی های خود برای برآورد خسارت این سه موضوع را در نظر می گیرد.
همانطور که گفته شد دو عامل باعث خسارت سموم در کشاورزی و باغداری می شود: اول استفاده نادرست و دوم استفاده از سموم و کود های شیمیایی غیر مجاز. هر دو شکل مذکور در کشاورزی ما شایع هستند. کشاورزان عمدتا با تکیه بر تجربه خود به پرورش محصولات می پردازند که همین امر ممکن آنها را از اتخاذ یک روش اصولی دور کند.
بیشترین سموم مورد استفاده در کشاورزی در بخش صیفی جات به کار می رود و چون هزینه کاشت این محصولات بیشتر غلات می باشد عمدتا سموم،  خسارات بیشترو قابل توجه تری نیز به کشاورزان وارد می کند. بسیاری از کود های شیمیایی و سموم کشاورزی وقتی در دسترس گیاهان قرار می گیرند، جذب آن می شوند و جذب بیش از حد این عناصر رشد گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهد و نشانه هایی از بیماریی مانند سوختن برگ، سفید شدن برگ و ساقه گیاه، کوچک ماندن بوته ها و اختلالات اینچنینی به وضوح در گیاه قابل مشاهده است.
پاراکوات یکی از پرکاربرد ترین علف کش های غیر انتخابی است که برای از بین بردن علف های هرز کوچک و بزرگ مورد استفاده است. این علف کش بسیار سریع تاثیر گذاری خود را نشان می دهد و جالب است بدانید بعد از 30 دقیقه نشانه های تغییر رنگ برگ گیاهان مشخص می شود. این سم با هر گیاهی تماس داشته باشد باعث خشک شدن آن می شود بنابراین توصیه می شود که در استفاده از آن دقت زیادی شود.
جالب است بدانید در برخی از موراد کشاورزان خسارت ناشی از سموم و کود های شیمایی را خرید چند باره سموم و کود ها جبران می کنند. بنابراین سموم علاوه بر خساراتی که به گیاه و باغ وارد می کند باعث هزینه های چند باره توسط کشاورز نیز می شود.
امروزه برخی از توزیع کنندگان و دلالان کود های شیمیایی به کشاورزان توصیه می کنند تا به جای استفاده از کود های حیوانی  از کود های جدید شیمیایی که هم هزینه کمتری دارند و هم راحت تر قابل استفاده اند، استفاده کنند. موارد زیادی مشاهه شده است که کشاورز به دلیل استفاده از کود های شیمیایی متضرر شده است و اقدام به شکایت از فروشنده می کند. کارشناس  دادگستری گیاه پزشکی با بررسی گیاه و آزمایش آن میزان تاثیر کود و رابطه آن با خسارت موجود را بررسی می کند و از میزان دقیق خسارت سموم و کود های گزارشی ارائه می دهد.
خسارت سموم و کود های شیمیایی ممکن است در خاک و محصولات باغی کشاورزان نمایان شود. تاثیر نامطلوب بر گل دهی و باروری و همچنین تغییر رنگ محصولات کشاورزی و باغی  از نشانه هایی است که کارشناس گیاه پزشکی دلایل آن را کود ها و سموم شیمیایی می داند و در ارزیابی میزان خسارت به آنها توجه دارد.
اما تاثیر منفی سموم و کود های شیمیایی بر خاک معمولا تا سال های زیادی بر جای می ماند و خسارت عمیق تری نسبت آلودگی محصولات و تاثیر بر بافت گیاهان دارد. چند سالی است که بعضی از فروشندگان به کشاورزان توصیه می کنند تا برخی از سموم دفع آفات نباتی را قبل سبز شدن آنها استفاده کنند. این سموم معمولا همراه آب اول وارد خاک می شود و دانه های علف های هرز را تحت تاثیر قرار می دهد و معمولا هم روش کارآمدی است. اما کشاورزان باید به میزان مورد استفاده و همچنین عواقبی که دارد توجه ویژه ای کنند.

[ad_2]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *