گیاه پزشکی

برآورد میزان خسارت ناشی از آفات و بیماری های گیاهی در مزارع کشاورزی و باغات توسط کارشناس رسمی دادگستری گیاه پزشکی

[ad_1]

بر آورد خسارت ناشی از آفات و بیماری های گیاهی از دو جهت اهمیت دارد. 1- حل اختلافات بخش کشاورزی در محاکم قضائی 2- ارائه گزارش و اطلاعات در خصوص وضعیت کشاورزی. در این یادداشت با کمک کارشناس رسمی دادگستری گیاه پزشکی به بررسی موارد فوق می پردازیم.
شاید جالب باشد بدانید که میزان خسارت ناشی از آفت ها و بیماری های گیاهی در ایران 5 درصد کمتر از متوسط جهانی است. اما با این حال بیش از یک سوم محصولات گیاهی و باغی در ایران در معرض خسارت قرار دارند که همین امر لزوم بررسی و تحقیق در این حوزه را افزایش می دهد.
همانطور که از عنوان مقاله پیداست، خسارت به دو شکل است : یا ناشی از حمله آفات نباتی و حشرات است و یا بیماری های گیاهی. آفت به طور کلی به هر گونه آسیب یا صدمه گفته می شود که بر گیاهان عارض می شود. اما منظور ما در این یادداشت عامل آفات است و به طور مشخص تر حمله حشرات را مد نظر داریم.
بسیاری از کشاورزان و بغداران زمین ها و باغ های خود را بیمه می کنند تا در صورت بروز خسارت بیمه بخشی از زیان های آنان را بپردازد. احتمالا در مورد حمله ملخ ها بیش از سایر آفات شنیده اید و یا حمله حشرات به زمین های زعفران و یا مورد جدید تر آن حمله پروانه های مینوز. در صورتی که  کشاورزان از این حملات خسارت ببیند اما   زمین یا باغ آن ها بیمه باشد، می توانند بخشی از خساراتشان جبران کنند اما در صورتی که بین کشاورز و نماینده بیمه اختلافی در خصوص میزان خسارت وجود داشته باشد کارشناس دادگستری گیاه پزشکی صاحب نظر است تا میزان دقیق خسارت را برآورد کند و به حل این پزونده ها در محاکم قضائی کمک کند.
در خصوص بیماری های گیاهی نیز کارشناس رسمی گیاه پزشکی صاحب نظر است. معمولا کاهش تولید محصولات کشاورزی در یک سطح مشخص به دلیل بروز بیماری های گیاهی است. شایع ترین بیماری های گیاهی در مزارع گندم و جو قارچی شدن گیاه است که عمدتا هم به دلیل کشت های متوالی و عدم استراحت زمین صورت می گیرد. البته استفاده بی رویه از  کود های شیمیایی و عدم استفاده از کود های طبیعی نیز دخیل هستند. بیماری های قارچی در صیفی جات هم بسیار شایع هستند و بعضی اوقات تا مرحله برداشت محصول نیز ادامه دارند.
برخی از بیماری های گیاهی نیز به صورت مستقیم حاصل کمبود عناصر لازم در خاک هستند که در بسیار از مواقع با اضافه کردن این عناصر به خاک قابلیت درمان و پیشگیری وجود دارد. کارشناس گیاهپزشکی با بررسی مسائل فوق می تواند در خصوص هر بیماری و میزان خسارتی که به محصولات وارد می کند اظهار نظر کند تا با مشخص شدن این موضوع چاره ای جهت حل آن و یا پیشگیری از بیماری ها صورت بگیرد.
بنابراین امروزه اطلاعات از اهمیت زیادی برخوردار هستند و بی جا نیست که عصر جدید را عصر اطلاعات نام گذاری کرده اند. کشاورزی و باغداری در جهان جدید بسیار مدرن شده است و این شیوه های جدید عارضه و بیماری های جدیدی نیز به همراه داشته است اما در صورت شناخت این عارضه ها  و اطلاع رسانی صحیح به کشاورزان می توان از بسیاری از معضلات این حوزه پیشگیری کرد.

[ad_2]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *