موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن
جرم کلاهبرداری در اجاره و رهن، به معنای بردن مال افراد، در این حوزه، با اعمال مانور متقلبانه و فریب آنان است، به گونه ای که افراد، مال خود را با رضایت، به کلاهبردار، تقدیم می کنند. اجاره و رهن، یک ملک به طور هم زمان به چندین نفر یا اجاره و رهن ملک، با وکالت نامه جعلی، از موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن هستند. نحوه شکایت از این جرم، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت شکواییه کلاهبرداری می باشد.
برای مشاوره موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن و نحوه شکایت از آن
برای مشاوره موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن و نحوه شکایت از آن
جرم کلاهبرداری، از جمله جرایمی بوده که افراد بسیاری، در معرض آن قرار می گیرند و از این طریق، بخشی از اموال خود را از دست می دهند. از آنجا که این جرم، همواره با مانور متقلبانه و تطمیع افراد، همراه است، اغلب، متضررین از جرم، به آسانی در دام کلاهبرداران می افتند. از این رو، قانون گذار، در قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، مجازات سنگینی را برای آن در نظر گرفته و چنانچه فرد یا گروهی، اقدام به ارتکاب جرم کلاهبرداری نمایند، با آن، روبرو خواهند شد.
کلاهبرداری، جرمی است که در آن، مرتکب جرم، با حیله و تقلب و اعمال مانورهای متقلبانه، مال افراد را با رضایت، از دست آنان خارج می کند. کلاهبرداری، می تواند در موارد مختلفی، اتفاق بیفتد. کلاهبرداری در خرید و فروش ملک، خودرو، یا کلاهبرداری در اجاره و رهن منزل، از جمله حوزه هایی هستند که ممکن است، افراد، به واسطه کلاهبرداری در خصوص آن ها، مال خود را از دست بدهند. با توجه به وضعیت گرانی مسکن، موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن، یکی از موضوعاتی بوده که از بیشترین تعداد پرونده، در مراجع دادگستری بر خوردار است.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم، در خصوص جرم کلاهبرداری در اجاره و رهن صحبت کنیم و موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن را توضیح دهیم؛ سپس، نحوه شکایت از این جرم را بگوییم. چنانچه، پیرامون این موضوع، سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.
جرم کلاهبرداری در اجاره و رهن
قبل از توضیح اینکه بگوییم موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن، چگونه بوده و کلاهبرداری در اجاره و رهن، چیست؟ بهتر است به تعریف جرم کلاهبرداری بپردازیم. همانند پولشویی، کلاهبرداری نیز یکی از جرایم علیه اموال است که برای تعریف آن، باید به قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، رجوع کرد.
بر اساس ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، در تعریف این جرم، می توان گفت: زمانی که شخصی، با توسل به حیله، نیرنگ و اعمال و مانورهای متقلبانه، مردم را فریب دهد و اقدام به بردن مال آن ها نماید، جرم کلاهبرداری اتفاق می افتد. از مهم ترین ارکان جرم کلاهبرداری، فریب خوردن زیان دیده از جرم و اعمال مانورهای متقلبانه، توسط فرد کلاهبردار می باشد.
باید در نظر داشت، صرف دروغ گفتن، بدون اعمال مانورهای متقلبانه و بردن مال دیگری، به واسطه دروغ های گفته شده، کلاهبرداری نخواهد بود. البته، در این صورت نیز جرم ارتکابی، همچنان، قابل شکایت در مراجع قضایی می باشد، اما، عنوان مجرمانه کلاهبرداری، در مورد آن، صدق نخواهد کرد و باید با عناوین مجرمانه دیگری، نظیر تحصیل مال از طریق نامشروع و سایر موارد، اقدام به شکایت نمود.
پس از توضیح مقدمات بالا و تعریف کلاهبرداری از منظر قانون مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، در پاسخ به این پرسش که جرم کلاهبرداری در اجاره و رهن چیست؟ می توان گفت: چنانچه فردی، در رابطه با اجاره و رهن، اقدام به انجام مانورهای متقلبانه، فریب افراد و سپس، بردن مال آن ها نماید، جرم کلاهبرداری در اجاره و رهن، محقق می شود.
باتوجه به وضعیت بازار مسکن و تورم قیمت های اجاره و رهن، کلاهبرداری در خصوص این موضوع، بسیار شایع شده و شمار بسیاری از پرونده های کلاهبرداری مطروحه در نهادهای قضایی نیز به این امر اختصاص یافته اند. به همین دلیل، کسب اطلاعات، از موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن بسیار ضروری است.
حتما بخوانید: جرم کلاهبرداری و عناصر آن
موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن
در قسمت قبل، به تعریف جرم کلاهبرداری پرداختیم و گفتیم که چنانچه کسی، با انجام مانورهای متقلبانه و حیله و نیرنگ، اقدام به بردن مال افراد دیگر نماید، جرم کلاهبرداری، محقق می شود. همچنین، اشاره کردیم که جرم کلاهبرداری در اجاره و رهن، عبارت است از بردن مال افراد، با اعمال حیله و نیرنگ و مانورهای متقلبانه، در خصوص موضوعات اجاره و رهن که با توجه به وضعیت مسکن جامعه امروز، بسیار فراگیر شده است. پس از توضیح در خصوص کلاهبرداری در اجاره و رهن، در این قسمت، قصد داریم، درباره موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن صحبت کنیم.
وضعیت اجاره و رهن مسکن، در اوضاع اقتصادی امروز کشور ما، به گونه ای است که افراد، در راستای پیدا کردن خانه ای با اجاره یا رهن کمتر، به راحتی در دام سود جویان و کلاهبرداران می افتند. کلاهبرداران نیز بیکار ننشسته و از وضعیت موجود، نهایت سو استفاده را می کنند. از این رو، اطلاع از موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن و طرق مختلف تحقق آن، ضروری است. موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن، عبارتند از:
اجاره یا رهن دادن هم زمان ملک به چند نفر، توسط مالک: یکی از موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن، اجاره دادن هم زمان یک ملک، به چند نفر می باشد. بدین نحو که پس از انعقاد قرارداد اجاره با شما و گرفتن پیش پرداخت های مربوط به رهن، هم زمان، ملک را به چندین نفر دیگر نیز، اجاره می دهند. در این گونه موارد، فرد کلاهبردار، معمولا از نوشتن قرارداد اجاره، با کد رهگیری، اجتناب کرده و تمایل به نوشتن قرارداد به صورت عادی دارد.
اجاره دادن ملک با سند جعلی: از دیگر موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن، می توان به اجاره یا رهن ملک، با سند های جعلی اشاره کرد. بدین صورت که کلاهبردار، با تنظیم یک سند جعلی، اقدام به اجاره یا رهن دادن ملکی می نماید که ملک خودش نیست.
اجاره یا رهن دادن ملک با وکالت نامه جعلی: در بسیاری از موارد، افراد، اقدام به اعطای وکالت به شخص دیگری می کنند تا به نیابت از آن ها، اموری را انجام دهد. اجاره یا رهن خانه، از طرف شخصی که وکالت نامه دارد، امری رایج است. کلاهبرداران، از این موضوع، سوء استفاده کرده و با ساخت وکالت نامه جعلی، اقدام به کلاهبرداری در اجاره یا رهن املاک می نمایند. این روش، یکی از روش های کلاهبرداری در خرید و فروش ماشین نیز هست.
اجاره یا رهن دادن ملک با وکالت نامه منقضی شده: اعطای وکالت به شخص دیگر، می تواند به صورت بلاعزل یا مدت دار باشد. در صورت اعطای وکالت مدت دار، وکالت نامه، صرفا تا تاریخ مندرج در آن، اعتبار دارد و پس از آن، منقضی می شود. در بسیاری موارد، کلاهبرداران، با وکالت نامه منقضی شده، خود را وکیل مالک معرفی کرده و پس از جلب اعتماد و فریب افراد، اقدام به بردن مال آن ها می کنند.
اجاره یا رهن دادن ملک از طریق سایت های اینترنتی: امروزه، با رواج اینترنت، ارائه بسیاری از کالاها و خدمات نیز به صورت الکترونیکی در آمده است. کلاهبرداران، از این ابزار استفاده کرده و با تبلیغ اجاره و رهن ارزان خانه، اقدام به تطمیع افراد نموده و پس از نوشتن یک قرارداد جعلی و گرفتن بخشی از مبلغ رهن، ناپدید می شوند و این امر نیز یکی دیگر از موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن در این روزها می باشد.
شایان ذکر است، موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن، منحصر به این موارد نبوده و این امر، می تواند، به طرق دیگر نیز، محقق شود. نحوه اجتناب از این جرم، مراجعه به دفاتر املاک معتبر، نوشتن اجاره نامه با کد رهگیری، استعلام اعتبار سند رسمی و وکالت نامه وکیل می باشد.
مجازات جرم کلاهبرداری
نحوه شکایت از کلاهبرداری در اجاره و رهن
در قسمت قبل، در خصوص کلاهبرداری در اجاره و رهن توضیح دادیم و موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن را ذکر کردیم. همچنین، گفتیم که موارد آن، انحصاری نبوده و می تواند به طرق مختلف، اتفاق بیفتد. پس از صحبت در خصوص موارد کلاهبرداری دراجاره و رهن و بیان مفهوم قانونی کلاهبرداری، در این قسمت، قصد داریم، درباره نحوه شکایت از این جرم، بر اساس نمونه شکوائیه کلاهبرداری، صحبت کنیم. چنانچه فردی، مورد کلاهبرداری در اجاره و رهن قرار گیرد و قصد شکایت داشته باشد، باید بر اساس مراحل و نحوه شکایت از آن عمل کند که عبارتند از:
تنظیم یک شکوائیه:
در قدم اول از مراحل و نحوه شکایت از کلاهبرداری، فرد زیان دیده، باید اقدام به تنظیم یک شکوائیه، تحت عنوان شکوائیه کلاهبرداری نماید و آن را در یک فایل ورد ذخیره کند.
مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی:
قدم دوم از مراحل و نحوه شکایت از کلاهبرداری در اجاره و رهن، مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، جهت ثبت شکوائیه و ارجاع آن، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است. پس از تنظیم شکوائیه کلاهبرداری، شاکی باید، با در دست داشتن مدارک هویتی خود و فایل ورد شکوائیه، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و اقدام به ثبت شکوائیه خود کند.
ثبت نام در سامانه ثنا:
از جمله موارد ضرورری در دعاوی حقوقی و کیفری، این است که طرفین و اصحاب دعوا، باید در سامانه ثنا یا سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی، حساب کاربری داشته تا بتوانند، از ابلاغیه های مربوط به جلسات رسیدگی یا صدور رای دادگاه، آگاه گردند. ثبت نام در این سامانه به صورت حضوری و در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و به صورت اینترنتی، از طریق سامانه adliran.ir، قسمت خدمات ویژه و گزینه سامانه ثبت نام بر خط قوه قضاییه، امکان پذیر است.
پس از طی کردن مراحل و نحوه شکایت از کلاهبرداری در رهن و اجاره، پرونده جهت رسیدگی مقدماتی، به مرجع صالح، ارسال خواهد شد.
راه های اثبات کلاهبرداری
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن و نحوه شکایت از آن، در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی کارشناس رسمی دادگستری نیز آماده اند تا از طریق مشاوره حقوقی تلفنی کارشناس رسمی دادگستری به سوالات شما عزیزان پیرامون موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن و نحوه شکایت از آن پاسخ دهند.
سوالات متداول
1- جرم کلاهبرداری در اجاره و رهن به چه معنا است؟
جرم کلاهبرداری در اجاره و رهن به معنای بردن مال افراد در موضوع اجاره و رهن ملک با اعمال مانورهای متقلبانه و فریب آن ها می باشد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.
2- نحوه شکایت از کلاهبرداری در اجاره و رهن چگونه است؟
نحوه شکایت از کلاهبرداری در اجاره و رهن با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت شکواییه کلاهبرداری است که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.
3- کلاهبرداری در اجاره و رهن با وکالت نامه منقضی شده چگونه است؟
وکالت نامه مدت دار صرفا تا مدت مندرج در سند وکالت اعتبار دارد اما در بسیاری موارد کلاهبرداران با وکالت نامه منقضی شده خود را وکیل مالک معرفی کرده و پس از جلب اعتماد و فریب افراد اقدام به بردن مال آن ها می کنند که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.
برای مشاوره موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن و نحوه شکایت از آن
برای مشاوره موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن و نحوه شکایت از آن