قانون جدید انتقال سند خودرو ۱۴۰۱
بر اساس قانون جدید انتقال سند خودرو ۱۴۰۱، صرف داشتن برگ سبز خودرو و درج نقل و انتقالات در آن، به عنوان سند رسمی مالکیت خودرو، کافی می باشد و نحوه انتقال مالکیت خودرو با تنظیم برگ سبز، توسط مراجع مورد تایید و تعیین شده توسط پلیس راهنمایی و رانندگی خواهد بود. بنابراین، برای انجام تعویض پلاک خودرو نیز صرف ارائه برگ سبز خودرو، کافی بوده و نیاز به انتقال سند رسمی با حضور در دفاتر اسناد رسمی نیست.
برای مشاوره نحوه انتقال سند بر اساس قانون جدید انتقال سند خودرو
برای مشاوره نحوه انتقال سند بر اساس قانون جدید انتقال سند خودرو
به جهت توان اثباتی سند مالکیت، تمامی افرادی که اقدام به انعقاد عقود تملیکی، نظیر بیع ملک یا خودرو می نمایند، به دنبال این مساله هستند که سند ملک یا خودرو، از نام مالک قدیم، به نام مالک جدید، انتقال یابد تا بدین واسطه، بتوانند، به راحتی و بدون وجود منع قانونی، نسبت به هرگونه دخل تصرف در مال خود، نظیر فروش، اجاره، صلح، هبه و امثال آن، اقدام نمایند و در محاکم، با استفاده از سند رسمی، مالکیت خود را بر مال منقول یا غیر منقول، نظیر ملک یا خودرو، اثبات کنند.
از آنجا که بخش زیادی از پرونده های محاکم دادگستری را پرونده های مربوط به انتقال سند مالکیت خودرو، تشکیل می داد، قانون گذار و دولت، با هدف تسریع و تسهیل روند انتقال سند رسمی خودرو، اقدام به ایجاد تغییراتی در نحوه انتقال سند رسمی مالکیت خودرو نمودند و قانون جدید انتقال سند خودرو ۱۴۰۱ را تصویب کردند و بدین ترتیب، تحولی عظیم، در روند نحوه انتقال سند، برای تعویض پلاک و سایر موارد مربوط به بیع خودرو، ایجاد کردند.
از این رو، در مقاله حاضر، قصد داریم تا در باره قانون جدید انتقال سند خودرو 1401، صحبت کرده و نحوه انتقال خودرو طبق قانون جدید را بررسی کنیم و بگوییم که فرایند تعویض پلاک، بدون انتقال سند، طبق قانون جدید انتقال سند خودرو چگونه است. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع، می توانند در ادامه مقاله، همراه ما باشند.
قانون جدید انتقال سند خودرو 1401
برای اینکه بتوانیم، در خصوص قانون جدید انتقال سند خودرو 1401 و نحوه انتقال سند مالکیت خودرو، به موجب این قانون صحبت کنیم، ابتدا باید، در خصوص بندهای 2 و 3 (بخشنامه شماره 94/137204 مورخ 1394/08/27، صادره از سازمان ثبت اسناد و املاک) و ماده 29 (قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی) و ابطال این بخشنامه، به موجب (دادنامه شماره 1863 مورخ 1399/12/02 هیئت دیوان عدالت اداری، مستند به بند 1 ماده 12 و ماده 88 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری)، توضیح داده و پس از آن، با استفاده از مقدمات ذکر شده، بگوییم، قانون جدید انتقال سند خودرو ۱۴۰۱ چیست.
مضمون بندهای 2 و 3 بخشنامه شماره 94/137204 مورخ 1394/08/27، صادره از سازمان ثبت اسناد و املاک، تاکید بر ضرورت و الزام مراجعه طرفین معامله خودرو، به دفاتر اسناد رسمی، برای ثبت معاملات خودرو بود و به موجب آن، اغلب افراد، در مبایعه نامه خودرو، تاریخ انتقال سند رسمی مالکیت از نام مالک قدیم به نام مالک جدید را درج می کردند و در صورت عدم حضور فروشنده در تاریخ مقرر در دفترخانه، اقدام به ثبت دادخواست الزام به حضور در دفترخانه و تنظیم سند رسمی خودرو می نمودند.
همچنین، ماده، 29 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، مقرر می داشت: “نقل و انتقال خودرو، به موجب سند رسمی انجام می شود، دارندگان وسایل نقلیه، مکلفند قبل از هرگونه نقل و انتقال وسایل مذکور، در دفاتر اسناد رسمی، ابتدا به ادارات راهنمایی و رانندگی یا مراکز تعیین شده از سوی راهنمایی و رانندگی برای بررسی اصالت وسیله نقلیه، هویت مالک، پرداخت جریمه ها و دیون معوق و تعویض پلاک به نام مالک جدید مراجعه نمایند.” بر اساس این ماده نیز، هر گونه انتقال مالکیت، به موجب سند رسمی تنظیمی دفاتر اسناد رسمی صورت می گرفت.
در سال 1399، دادنامه شماره 1863 مورخ 1399/12/02 هیئت دیوان عدالت اداری، بندهای 2 و 3 بخشنامه شماره 94/137204 مورخ 1394/08/27، صادره از سازمان ثبت اسناد و املاک را ابطال کرد و برگ سبز یا برگ کمپانی خودرو را در حکم سند رسمی خودرو اعلام کرد و صرف درج نقل و انتقال، توسط مراجع تعیین شده پلیس راهنمایی و رانندگی، در برگ سبز خودرو را برای انتقال سند مالکیت خودرو، کافی دانست.
بر اساس مقدمات بالا، در پاسخ به این پرسش که قانون جدید انتقال سند خودرو 1401 چیست؟ باید گفت، قانون جدید انتقال سند خودرو، قانونی است که برگ سبز یا برگ کمپانی خودرو را سند رسمی مالکیت می داند و بر اساس آن، صرف درج نقل و انتقال مالکیت خودرو در آن، برای رسمیت انتقال مالکیت خودرو، از مالک قدیم به نام مالک جدید، کافی است.
بدین ترتیب، از این به بعد، هیچ ضرورتی به حضور در دفاتر اسناد رسمی، برای انتقال مالکیت سند رسمی خودرو، وجود ندارد و هر دفترخانه ای که به غلط، بر الزام چنین امری، تاکید کند، متخلف محسوب شده و می توان از او به کانون سردفتران، شکایت کرد.
بر اساس قانون جدید انتقال سند خودرو، تنها در صورتی الزام به انتقال سند رسمی، از طریق دفترخانه، وجود خواهد داشت که خود طرفین، تمایل به انجام چنین امری داشته باشند و بخواهند، انتقال مالکیت را به موجب سند رسمی صادره از دفاتر اسناد رسمی، انجام دهند. در غیر این صورت، صرف داشتن برگ سبز خودرو، تنظیمی توسط مراجع تعیین شده پلیس راهنمایی و رانندگی، به عنوان سند رسمی مالکیت خودرو، کافی می باشد.
حتما بخوانید: الزام به تنظیم سند رسمی خودرو
نحوه انتقال خودرو طبق قانون جدید انتقال سند خودرو
پس از توضیح در خصوص قانون جدید انتقال سند خودرو ۱۴۰۱، به موجب دادنامه شماره 1863 مورخ 1399/12/02 هیئت دیوان عدالت اداری، در این بخش از مقاله قصد داریم، درباره نحوه انتقال سند رسمی خودرو، طبق قانون جدید انتقال سند خودرو صحبت کنیم که به شرح زیر می باشد:
در ابتدا، طرفین عقد بیع خودرو که مبایعه نامه آن را تنظیم کرده اند باید، پس از اخذ نوبت از سامانه نوبت دهی تعویض پلاک، همراه یکدیگر، در مراکز تعویض پلاک خودرو حاضر شده و اقدام به تعویض پلاک خودرو نمایند که البته، در صورت عدم امکان حضور فروشنده، او باید، به خریدار، وکالت رسمی دهد تا خریدار بتواند، به وکالت از او، در مراکز تعویض پلاک، حضور یابد.
بعد از تعویض پلاک، در مراجع تعیین شده توسط پلیس راهنمایی و رانندگی و تایید مواردی نظیر اصالت وسیله نقلیه و تایید هویت مالک، توسط پلیس راهنمایی و رانندگی، برگ سبز خودرو، به عنوان سند مالکیت مالک جدید، صادر گردیده و با درج شماره سنا یا همان شماره مالکیت خودرو در بالای برگ سبز صادره، مهر تاییدی بر رسمیت برگ سبز صادره، زده می شود و بین یک هفته تا سی روز، برگ سبز، به آدرس پستی مالک جدید، ارسال می شود.
در بخش اول برگ سبز، شناسنامه خودرو، یعنی، مشخصات آن که شامل نوع، رنگ، تیپ، ظرفیت، تعداد سیلندر، نوع سوخت، تعداد چرخ، تعداد محور، شماره شاسی، شماره موتور و شناسه وسیله نقلیه است، درج می گردد و در بخش دوم آن، اطلاعات هویتی و شخصی مالک. شایان ذکر است، علاوه بر برگ سبز خودرو، کارت هوشمند خودرو نیز صادر شده و در اختیار مالک، قرار خواهد گرفت که این کارت، دربردارنده اطلاعات مندرج در برگ سبز خودرو نیز می باشد.
حتما بخوانید: هزینه انتقال سند خودرو
تعویض پلاک بدون انتقال سند طبق قانون جدید انتقال سند خودرو
یکی از پرسش های رایجی که با تصویب قانون جدید انتقال سند خودرو 1401، مطرح می گردد، این است که تعویض پلاک، بدون انتقال سند از طریق دفترخانه، طبق قانون جدید انتقال سند خودرو چگونه خواهد بود؟ لذا در این بخش، قصد داریم در این باره، با استناد به دادنامه شماره 1863 مورخ 1399/12/02 هیئت دیوان عدالت اداری، صحبت کنیم.
در گذشته، صرف داشتن برگ سبز خودرو، برای تعویض پلاک و اعطای وکالت تعویض پلاک خودرو به خریدار، برای حضور در مراکز تعویض پلاک کافی نبود و چنانچه شخصی، پس از خرید یک خودرو، بدون انتقال سند رسمی خودرو از نام مالک قدیم به نام مالک جدید و از طریق دفترخانه، قصد داشت، خودرویی را که از کسی خریده، به دیگری بفروشد و برای تعویض پلاک، اقدام نماید، این امر، ممکن نبود.
در این راستا، بند سه بخشنامه شماره 94/137204 مورخ 1394/08/27، صادره از سازمان ثبت اسناد و املاک، مقرر می داشت: “در اجرای ماده 29 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی و با توجه به ضرورت قانونی ثبت رسمی نقل و انتقال خودرو، کسانی که تعویض پلاک به نام آن ها انجام شده، تنها پس از ثبت سند رسمی انتقال، می توانند، به عنوان مالک، خودرو را به دیگری منتقل نمایند یا برای تعویض مجدد پلاک و انتقال مالکیت خودرو، به شخص دیگری وکالت دهند.”
اما امروزه، به موجب قانون جدید انتقال سند خودرو 1401، صرف برگ سبز خودروی صادره از سمت پلیس راهور و مراکز مورد تایید پلیس راهنمایی و رانندگی، برای انتقال مالکیت و انجام مراحل تعویض پلاک، کافی بوده و در صورتی که مالکیت یک خودرو، با برگ سبز، به نام خریدار جدید، منتقل شده باشد، خریدار جدید نیز می تواند، اقدام به فروش خودرو با برگ سبز کرده و همراه خریدار تازه یا با اعطای وکالت کاری به او، برای تعویض پلاک، اقدام نماید.
در صورتی که سردفتر دفترخانه ای، برای ثبت وکالت حضور در مراکز تعویض پلاک، سند رسمی بخواهد و بدین ترتیب، طرفین را ملزم به تنظیم سند رسمی کند، مرتکب تخلف شده و می توان از او، به کانون سردفتران، شکایت کرد تا جریمه های قانونی، بر وی، اعمال گردد؛ چراکه دادنامه شماره 1863 مورخ 1399/12/02 هیئت دیوان عدالت اداری، صراحتا، موکول کردن تعویض مجدد پلاک و انتقال مالکیت خودرو به شخص دیگر به موجب آن را و همچنین، اعطای وکالت به خریدار جدید برای حضور در مراکز تعویض پلاک را ، مغایر قوانین می داند.
مدارک لازم برای تعویض پلاک
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه انتقال سند بر اساس قانون جدید انتقال سند خودرو در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی کارشناس رسمی دادگستری نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی کارشناس رسمی دادگستری به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه انتقال سند بر اساس قانون جدید انتقال سند خودرو پاسخ دهند.
سوالات متداول
1- قانون جدید انتقال سند خودرو 1401 چیست؟
قانون جدید انتقال سند خودرو 1401 که به موجب ابطال بخشنامه شماره 94/137204 سازمان ثبت اسناد و املاک شکل گرفت قانونی است که برگ سبز خودرو را سند رسمی مالکیت آن می داند که جزئیات این امر در متن مقاله ارائه شده است.
2- نحوه انتقال مالکیت خودرو به موجب قانون جدید انتقال سند خودرو ۱۴۰۱ چگونه است؟
نحوه انتقال مالکیت خودرو به موجب قانون جدید انتقال سند خودرو ۱۴۰۱ این گونه است که پس از تعویض پلاک توسط مراکز مورد تایید برگ سبز جدید تنظیم و برای مالک جدید ارسال می گردد که جزئیات این امر در متن مقاله ارائه شده است.
3- انجام تعویض پلاک به موجب قانون جدید انتقال سند خودرو 1401 چگونه است؟
برای تعویض پلاک خودرو به موجب قانون جدید صرف داشتن برگ سبز کافی بوده و برای اعطای وکالت کاری به خریدار جدید برای حضور در مراکز تعویض پلاک نیاز به سند رسمی انتقال مالکیت تنظیمی در دفترخانه نیست که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.
برای مشاوره نحوه انتقال سند بر اساس قانون جدید انتقال سند خودرو
برای مشاوره نحوه انتقال سند بر اساس قانون جدید انتقال سند خودرو