رابطه با نامحرم و بررسی حقوقی آن
رابطه با نامحرم در حالت های مختلفی ممکن است صورت گیرد ؛ گاهی رابطه با نامحرم به صورت گفت و گو و یا چت کردن در فضای مجازی است و گاهی به صورت رابطه دوستانه است . در همه این حالت ها ، اگر رابطه با نامحرم به صورت رابطه نامشروع بوده باشد ، طرفین به مجازات قانونی آن محکوم می شود . لذا باید حکم رابطه با نامحرم و بررسی حقوقی آن را در هر مورد بطور خاص مورد توجه قرار داد .
برای مشاوره رابطه با نامحرم و بررسی حقوقی آن
برای مشاوره رابطه با نامحرم و بررسی حقوقی آن
در ایران ، اسلام دین رسمی کشور محسوب می شود و قوانین و مقررات کشور نیز در چارچوب شرع مقدس اسلام به تصویب می رسند . به عنوان نمونه ، بر اساس موازین اسلامی رابطه با نامحرم باید در چارچوب خاصی صورت گیرد و در همین راستاست که برخی از قوانین از جمله قانون مجازات اسلامی روابط میان دو نامحرم که پیوند زوجیت با هم ندارند را در مواردی ، مشمول عنوان مجرمانه دانسته و برای آن مجازات تعریف نموده است .
البته منظور از جرم انگاری رابطه با نامحرم ، روابطی است که غیر ضرور بوده و مفسده ای در پی داشته باشد که در این صورت ، می توان آن را نوعی رابطه نامشروع دانست ؛ اما هر رابطه ای لزوما مشمول جرم رابطه نامشروع نخواهد بود . به همین دلیل ، ضرورت دارد که رابطه با نامحرم را به صورت حقوقی مورد بررسی قرار داده و زوایای مختلف آن را به همراه حکم قانونی و مجازات آن شرح دهیم .
بر این اساس ، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی حقوقی رابطه با نامحرم در حالت گفت و گو ، بررسی حقوقی رابطه با نامحرم در فضای مجازی ، بررسی حقوقی رابطه با نامحرم در دوستی ، بررسی حقوقی رابطه با نامحرم در رابطه نامشروع بپردازیم .
بررسی حقوقی رابطه با نامحرم در حالت گفت و گو
تعاملات اجتماعی میان افراد ، بر پایه گفت و گو میان آنها شکل می گیرد و در این خصوص ، تفاوتی هم نمی کند که طرفین گفت و گو ، زن و مرد باشند . هر روزه بسیاری از افراد برای انجام دادن امور روزمره خود اعم از خرید ، تحصیل ، کار و مواردی از این قبیل با دیگران صحبت نموده و میان آنها گفت و گو شکل می گیرد . آیا گفت و گو کردن با نامحرم جرم است ؟
در این قسمت ، به بررسی حقوقی رابطه با نامحرم در حالت گفت و گو می پردازیم . با این توضیح که اصولا محتوای گفت و گو و صحبت ، در بسیاری از موارد تعیین کننده مشروعیت یا نامشروع بودن آن گفت و گو است . همانطور که گفته شد ، رابطه با نامحرم در حالت گفت و گو برای انجام امور روزمره ، مفسده ای در پی نخواهد داشت و هیچ شخصی را به خاطر گفت و گو کردن با نامحرم نمی توان مجرم دانست .
با این حال ، گاهی محتوای گفت و گو حاوی مطالبی است که به هیچ وجه ضرورتی نداشته و بعضا به لحاظ شرعی ، مفاسدی در پی خواهد داشت . به عنوان مثال ، حالتی که زن و مردی در خصوص تجربیات جنسی یا مواردی از این قبیل گفت و گو می کنند ؛ که در این صورت شاید بتوان چنین حالتی را یکی از مصادیق رابطه نامشروع محسوب نمود ؛ چه رابطه نامشروع تلفنی باشد و چه رابطه نامشروع در فضای حقیقی .
لذا به طور کلی ، اصل بر این است که گفت و گوی میان زن و مرد نا محرم به لحاظ شرعی و حقوقی اشکال ندارد ؛ مگر بنا به دلایلی بتوان آن را نامشروع دانست . لذا در رابطه با نامحرم حین گفت و گو در فضای حقیقی و یا مجازی باید به موازین شرعی و قانونی توجه داشت .
حتما بخوانید: به چه رابطه ای نامشروع گفته می شود
بررسی حقوقی رابطه با نامحرم در فضای مجازی
در قسمت قبل به بررسی این موضوع پرداختیم که رابطه با نامحرم در حالت گفت و گو به لحاظ حقوقی چه حکمی دارد . اما باید به این نکته نیز توجه داشت که منظور از رابطه با نامحرم ، صرفا ناظر بر موارد گفت و گوی حضوری نبوده و امروزه با توجه به گستردگی فضاهای ارتباطی مجازی از قبیل واتساپ و تلگرام ، بسیاری از گفت و گوها حالت مجازی به خود گرفته و طرفین در قالب چت با هم ارتباط برقرار و گفت و گو می کنند .
به همین دلیل لازم است که رابطه با نامحرم در فضای مجازی نیز مورد بررسی قرار گیرد . آیا رابطه با نامحرم در فضای مجازی نیز جرم است ؟ رابطه با نامحرم در فضای مجازی چه حکمی دارد ؟ در پاسخ به این سوال نیز باید گفت که محتوای صحبت ها و گفت و گوها در فضای مجازی در بسیاری از موارد ، تعیین کننده موضوع خواهد بود .
در صورتی که صحبت ها ، به لحاظ عرفی و شرعی ایراد خاصی نداشته باشد ، نمی توان به صرف گفت و گو و چت کردن در فضای مجازی با شخص نامحرم ، آنان را مجرم دانست ؛ با این حال بعضا متن گفت و گوهای رد و بدل شده ، غیر شرعی بوده و به بیان دیگر ، به صورت سکس چت است . در چنین حالاتی ، مجازی بودن رابطه و گفت و گو با نامحرم سبب مشروعیت گفت و گوهای مفسده آمیز نخواهد بود .
به همین دلیل است که امروزه اثبات رابطه نامشروع از طریق فضای مجازی نیز میسر شده است و به عنوان نمونه ، می توان با ارائه نمودن اسکرین شات چت ها و گفت و گوهای میان دو نامحرم ، به جرم رابطه نامشروع از ایشان شکایت کرد و قاضی دادگاه نیز در صورتی که علم بر وقوع رابطه نامشروع پیدا کرده باشد ، می تواند حکم به مجازات به دلیل گفت و گوی نامشروع با نامحرم در فضای مجازی دهد .
این امر یعنی جرم رابطه نامشروع در فضای مجازی بویژه در خصوص زنان و مردان متاهلی است که با نامحرم در فضای مجازی رابطه عاشقانه و نامشروع برقرار می کنند . اما در این خصوص باید توجه داشت که تهمت رابطه نامشروع به دیگران ، خود جرم مستقلی است تحت عنوان افترا ؛ یعنی اگر شخص دیگری را به رابطه نامشروع متهم نماید و نتواند آن را اثبات کند ، متهم پس از برائت خود می تواند علیه وی شکایت کیفری و اعاده حیثیت نماید .
در کل ، قاضی به عنوان مجازات رابطه نامشروع و گفت و گوی نامشروع می تواند از 1 تا 99 ضربه شلاق تعیین کند که بسته به اوضاع و احوال پرونده ، قاضی اختیار تعیین میزان آن و یا تخفیف دادن در آن را خواهد داشت که برای اطلاع بیشتر می توانید مقاله زیر را مطالعه نمایید .
مجازات جرم رابطه نامشروع
بررسی حقوقی رابطه با نامحرم در دوستی
همانطور که در قسمت های قبل اشاره گردید ، رابطه با نامحرم بصورت گفت و گو در فضای حقیقی و یا چت کردن در فضای مجازی ، در برخی موارد ممکن است به صورت رابطه نامشروع تلقی شود . اما آنچه که مهم است ، روابطی است که گاها میان دختران و پسران شکل گرفته و دو نفر با هم دوست می شوند . در این قسمت قصد داریم بررسی حقوقی رابطه با نامحرم در حالت دوستی ، میان دوست پسر و دوست دختر را مورد بررسی قرار دهیم و حکم قانونی و مجازات آن را بیان نماییم .
اصولا به لحاظ شرعی ، روابطی که میان جنس مونث و مذکر نامحرم شکل می گیرد ، باید به نحوی باشد که مفسده یا گناهی برای طرفین در پی نداشته باشد . از آن جهت که برخی روابط دوستانه میان دو نفر نامحرم گاها سبب روابطی غیر شرعی از قبیل لمس کردن و غیره می شود ، می توان آن را در مصداقی از جرم رابطه نامشروع تلقی کرد و در صورت اثبات موضوع در دادگاه ، ممکن است هر یک از طرفین به مجازات آن محکوم شوند که این موضوع در مقاله آیا رابطه نامشروع زندان دارد بررسی شده است .
با این وجود ، در مواردی روابط دوستانه میان دختر و پسر به قصد شناخت بیشتر و عقد نکاح بوده و خانواده های طرفین نیز در جریان رابطه میان آنها هستند . در چنین حالتی ، اگر چهارچوب ها و موازین شرعی رعایت شود ، فاقد ایراد می باشد ؛ اما در هر صورت اگر رابطه ای غیر شرعی میان دختر و پسری که هنوز رابطه زوجیتی ندارند ایجاد شود ، مشمول جرم رابطه نامشروع بوده و صرف خواستگاری به قصد ایجاد شناخت ، سبب ایجاد محرمیت میان آنها نخواهد شد .
شرایط اجرای حکم شلاق رابطه نامشروع
بررسی حقوقی رابطه با نامحرم در رابطه نامشروع
در قسمت های قبل ، حالت های مختلف رابطه با نامحرم اعم از گفت و گو ، چت کردن در فضای مجازی و نیز روابط دوستی را مورد بررسی حقوقی قرار داده و گفتیم که در چه مواردی رابطه با نامحرم ، نامشروع تلقی می شود . با این حال ، گاهی رابطه با نامحرم ، به صورت مشخصی ، رابطه نامشروع تلقی می شود و مشمول جرم رابطه نامشروع مذکور در قانون مجازات اسلامی می باشد . به همین دلیل در این قسمت ، حکم و مجازات رابطه با نامحرم در رابطه نامشروع را مورد بررسی قرار می دهیم .
بر اساس قانون مجازات اسلامی ، هرگاه زن و مردی که میان آنها عقله زوجیت وجود ندارد ، مرتکب اعمالی از قبیل لمس کردن ، در آغوش گرفتن ، بوسیدن و مواردی از این قبیل شوند ، جرم رابطه نامشروع شکل گرفته است . البته مصادیق ذکر شده ، انحصاری نیستند ؛ گاها دست دادن ، صحبت کردن در مورد مسائل جنسی ، خلوت کردن و مواردی از این قبیل نیز می تواند مصداق رابطه نامشروع تلقی شوند .
در چنین مواردی ، قاضی پس از احراز روش های اثبات رابطه نامشروع ، به عنوان نمونه از طریق فیلم ، اقرار طرفین یا شهادت یا مواردی از این قبیل ، حکم به مجازات طرفین صادر می نماید . اما باید به این نکته توجه داشت که رابطه نامشروع با نامحرم ، با زنا تفاوت دارد ؛ چرا که در مواردی رابطه با نامحرم ممکن است مشمول جرم زنا نیز شده باشد .
بر اساس قانون مجازات اسلامی ، زنا عبارت است از دخول آلت تناسلی مرد در اندام جنسی زن ؛ لذا همانطور که مشاهده می شود ، فرق رابطه نامشروع و جرم زنا آن است که جرم زنا اصولا شدیدتر از رابطه نامشروع می باشد . لذا جرم زنا ، بسته به اینکه طرفین رابطه ، محصن ( متاهل ) یا غیر محصن ( غیر متاهل ) باشند ، تفاوت خواهد داشت .
بر اساس قانون مجازات اسلامی ، زنای غیر محصن مجازات صد ضربه شلاق دارد ؛ ولی مجازات زنای محصنه عبارت است از رجم یا سنگسار کردن که در مواردی که این حکم قابل اجرا نباشد ، تحت شرایطی به 100 ضربه شلاق و یا اعدام قابل تبدیل است .
دستگیری زن و مرد در حال رابطه نامشروع
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص رابطه با نامحرم و بررسی حقوقی آن در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی کارشناس رسمی دادگستری نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی کارشناس رسمی دادگستری به سوالات شما عزیزان پیرامون رابطه با نامحرم و بررسی حقوقی آن پاسخ دهند .
سوالات متداول
1- رابطه با نامحرم در حالت گفت و گو و چت چه حکمی دارد ؟
در صورتی که گفت و گو و چت کردن با نامحرم به لحاظ شرعی مفسده ای در بر نداشته باشد بلااشکال است و در غیر این صورت ممکن است مشمول جرم رابطه نامشروع باشد که شرح این موضوع در متن مقاله ذکر شده است .
2- رابطه با نامحرم در رابطه های دوستی چه حکمی دارد ؟
در صورتی که ضمن رابطه های دوستی روابطی غیر شرعی از قبیل لمس کردن و گرفتن دست و هم آغوشی رخ دهد مشمول جرم رابطه نامشروع و قابل مجازات خواهد بود که اطلاعات کامل در این خصوص ضمن مقاله ارائه شده است .
3- حکم رابطه با نامحرم از طریق برقراری رابطه نامشروع چیست ؟
بر اساس قانون مجازات اسلامی رابطه نامشروع با نامحرم مشمول مجازات شلاق تا 99 ضربه می باشد که البته با مجازات زنا با نامحرم تفاوت دارد که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله را مطالعه نمایید .
برای مشاوره رابطه با نامحرم و بررسی حقوقی آن
برای مشاوره رابطه با نامحرم و بررسی حقوقی آن