حسابداری و حسابرسی

ثبت حسابداری حوزه ی صنعت

انجام حسابداری صنعتی احتمالا یکی از دشوار‌ترین مواردی است که حسابرسان و حسابداران با آن روبرو هستند. از سوی دیگر اهمیت زیاد حسابرسی و حسابداری صنعتی سبب شده است که خود این موضوع به زمینه و تخصصی برای حسابداران و کارشناسان این حوزه تبدیل شود.

سالانه بسیاری از شرکت‌ها و صاحبان صنایع به دنبال انجام امور حسابداری و حسابرسی خود هستند تا از این طریق بخشی از مشکلات خود را حل کنند و یا گزارشی از وضعیت شرکت و کارخانه را به محاکم مختلف ارسال کنند. گزارشی که از لحاظ قانونی دارای اعتبار است. به همین دلیل کارشناسان ما اقدام به انجام امور حسابداری و حسابرسی شرکت‌ها جهت حل اختلاف‌ها و ارائه به محاکم نموده‌اند.

 

حسابداری صنعتی در حقیقت به معنای عملیات اجرای حسابداری به مفهوم تهیه و تولید انواع گوناگون اطلاعات مالی در حوزه‌ صنایع، انواع شیوه‌های اعتبار بخشی اطلاعات صنعتی و طیف گسترده‌ای از خدمات مشاوره‌ای و مدیریت در زمینه و میدان‌های مالی و مالیاتی و … است .

حسابداری صنعتی

حسابداری صنعتی یکی از ده ها اقسام حرفه حسابداری است که کار آن گردآوری گزارشات و اطلاعاتی شامل عامل های هزینه و محاسبه بهای تمام شده تمامی محصولات صنعتی و انواع خدمات را به دوش می‌کشد و به همراه انواع تجزیه‌ها ، تحلیل‌ها و نیز گزارش‌ها و بررسی  شیوه‌ها و راه های تولید روش های کاهش بهای تمام شده تولیدات و خدمات را عرضه می دارد.

مطالعات به ما نشان می دهد که زمینه صنعت را می‌توان شامل مجموعه هایی از باور‌ها و هنجار­های واقف و حاکم بر صنعت های گوناگون تعریف کرد؛ بنابراین منطقی به نظر می­رسد که یک سازمان هر چند صنعتی، سیستم های حسابداری و همچنین کنترلی خاصی را پیشبرد اهداف خویش قرار دهد.

در صنعت های درحال توسعه، مواردی همچون عدم اطمینان قیمت نهایی در بازار، میزان رقابت میان کمپانی های صنعتی، قوانین اجرایی هر کمپانی صنعتی درباره حرفه صنعتی خویش و…

به ما نشان می­دهدکه زمینه صنایع گوناگون دارای انواع عواملی است که سیستم های حسابداری را متناسب با یک صنعت تعیین و انتخاب می کند.

تاثیرات ثبت حسابداری در صنایع

 حسابداری اثرات زیادی بر روی صنایع دارد که معمولا بر حسب سیستم ها و یا ابزارالاتی که در آن صنعت استفاده می شود ؛ می­تواند متفاوت باشد. این نکته می­تواند باعث بروز تفاوت­هایی هرچند اندک و جزیی، در عملیاتی کردن سیستم های حسابداری در صنعت مورد نظر باشد.

این را هم باید گفت که مدل­های مختلف عملیات حسابداری بین انواع صنایع، به دلیل تمایز هایی است که در معیارها ومبناهای عملکرد شرکت های صنعتی وجود دارد.

گاهی اوقات نیز امکانش هست که معیار­های مالی و حسابداری که قابلیت کاربرد در اکثر صنایع را دارند ؛ گاهی اوقات فقط مناسب یک صنعت خاص باشند .

برای مثال انواع شرکت های بیمه و پشتیبانی خسارات از نسبت های ترکیبی برای به نمایش گذاشتن سود و ضرر محاسبه های بیمه­ای استفاده می­کنند و یا بانک­ها از شاخص­ها و معیا­رهایی مثل بازده های تعدیل شده سرمایه ها در برابر ریسک استفاده می­کنند که مطمئنا در صنایع دیگر کاربرد چندانی ندارند. کارشناس ثبت حسابداری حوزه صنعت با توجه به تک تک مواردی که گفته شد و نیز حساسیت بالا در شناخت هر یک از انواع روش ها و راهکار­ها، پیرامون حسابداری صنعتی به کار خویش می پردازد و با توجه به داده های آماری و نیز روش های تجربی، تئوری و میدانی به تهیه گزارش می­پردازد .

تاثیرات بحران های جهانی

بحران های اخیر جهانی دست کم سه تاثیر بزرگ در ثبت حسابداری صنعتی داشته­اند :

الف _ تشکیل رکود های اقتصادی در بخش های کلانی از اقتصاد که نشئت گرفته از اقتصاد جهانی است .

ب _ ارتقا و افزایش تنظیمات قانونی و مقرراتی و نیز اقدامات تامین کنندگی( همچون مقررات sox  در ایالت متحده ی امریکا و یا لزوم ایجاد ساختار های کنترل داخلی و مقررات هدایت کننده و راهبری شرکت­ها در برخی از کشور­ها ).

ج _ اجبار و الزام نسبت به تغییر دادن و تعویض دوره­ای حسابرسان شرکت ها و خلق محدودیت در ارائه به طور همزمان انواع خدمات حسابرسی و نیز مشاوره ای به شرکت های مورد نظر.

اهمیت ثبت حسابداری صنعتی

در حقیقت حسابداری صنعتی و یا به اصطلاح حسابداری بهای تمام شده، یکی از ابزار های بسیار حائز اهمیت در اختیار مدیریت های صنعتی در صنایع مختلف می­باشد که مدیران به وسیله این گونه حسابداری صنعتی، قیمت و یا همان ارزش تمام شده تولیدات صنعتی شرکت خویش را محاسبه کرده و همچنین دقت خود را بر روی انواع هزینه های مواد اولیه ، دستمزد­های کارگران و تکنسین­ها و همچنین حقوق مهندسان ارشد کمپانی و مدیران داخلی شرکت و در نهایت سایر هزینه های منجر به تولیدات صنعتی شرکت را متمرکز می­کند.

کاربرد ثبت حسابداری حوزه صنعت

شاید تصور کنید که کاربرد ثبت حسابداری صنعتی به انواع کارخانجات صنعتی و نیز صنایع تولیدی محدود شود؛ هر چند شاید بتوان گفت که یکی از مشهور ترین کاربرد­های آن نیز در این جهت باشد ولی جالب است بدانید که حسابداری صنعتی به معنای خاص آن یعنی حسابداری ارزش گذاری ( اصطلاحا حسابداری بهای تمام شده)

در اقسام بانک ها، انواع شرکت های بیمه و همچنین انوع عمده فروشی­ها در بازار کشور، انواع شرکت های حمل و نقل علی الخصوص شرکت­های هواپیمایی و در اکثر دانشگاه ها و بیمارستان­ها در جهت رشد مجموعه و بازدهی بیشتر در حال استفاده است  .

می توان گفت که حسابداری صنعتی گونه ای از حسابداری است که به چگونگی فرآیند هزینه تمام شده ی محصول صنعتی جهت محاسبه و اندازه گیری موجودیت­ها و مشخص کردن سود و منفعت دوره های هزینه ها و دیگر موارد مختلف اشاره دارد .

حرفه حسابداری صنعتی در طی فرایند هایی انواع هزینه ها را شناسایی و نیز طبقه بندی نموده و همچنین جمع آوری می­کند که به اصطلاح به این عملیات و فرآیند ها هزینه یابی می­گویند .

در ادامه باید گفت که ثبت حسابداری صنعتی مجموعه سیستماتیکی است که دیتا و اطلاعات حاصل شده مضاف بر سیستم­ها حسابداری مالی و حسابداری صنعتی مورد استفاده واقع می­شود .

در حسابداری مالی صنعتی زمان فراهم آوردن صورت های مالی – اعتباری موجود در اطلاعات حسابداری صنعتی تحت پوشش واژه کالای پایان دوره مورد استفاده و کاربرد قرار می­گیرد و همچنین در اصول سیستماتیک مدیریت این نوع اطلاعات دربخش های برنامه ریزی و نیز کنترل و انواع برنامه ریزی­ها و تصمیم گیری­ها مورد استفاده قرار می­گیرند.

انواع مراحل تهیه ی گزارش هزینه تولید

برای تهیه گزارشات ثبت حسابداری حوزه صنعت می بایست که پنج مرحله زیر به ترتیب صورت پذیرد:

1 –  تهیه جداول مقدار تولید ( با استفاده از انواع روش­های آماری و دیجیتالی و همچنین نرم افزار های مربوطه)

2 – به دست آوردن محاسبات میزان تولید برحسب معادلات آحاد تکمیل.

3 – گرد آوری مجموع هزینه­ها مختص مواردی که شامل هزینه­های تمام شده ی در وضعیت موجودی کالا در جریان ساخت نخست دوره و نیز خرج ها و هزینه های صورت گرفته در طول دوره ( پیرامون مواد مستقیم و نیز کار مستقیم و سربار کارخانه).

4 – به دست آوردن هزینه تمام شده برای یک واحد.

5 – محاسبات مربوط به قیمت­های تمام شده واحد­های به اتمام رسیده و هزینه تمام شده در وضعیت موجودی کالای در جریان ساخت پایان دوره.

بدیهی است بدون شناخت و تسلط کامل بر این پنج شرط حیاتی، تهیه گزارش مربوطه ارزشی نخواهد داشت.

مطمئنا کارشناس مربوطه در پیرامون ثبت حسابداری صنعتی از مهارت کاملی در این زمینه استفاده می­کند.

کارشناس برق الکترونیک و مخابرات نیز در خصوص روند‌ها می تواند در زمینه حسابداری صنعتی کمک شایانی که حسابداران و حسابرسان نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *