اظهار نظر در خصوص شیوع بیماری دامداری ها و گاوداری ها به مردم توسط کارشناس رسمی دادگستری دامپزشکی
یکی از مهم ترین موارد در بحث دامداری و گاوداری رعایت بهداشت و تغذیه سالم دام است. تغذیه سالم و رعایت اصول بهداشتی در پرورش دام ها باعث می شود دام به بیماری های مختلف از جمله بیماری های میکروبی و باکتریایی دچار نشود. برخی از عوامل در شیوع بیماری دام بسیار موثر است. حال ممکن است پس از درمان هم آثار بیماری در دام باقی بماند و در نهایت به انسان منتقل شود. نحوه انتقال این بیماری ها به واسطه مصرف گوشت و شیر و سایر محصولات دامی توسط انسان است. کارشناس می تواند این موارد را مورد بررسی قرار داده و با استفاده از روش هایی چون تحقیق و آزمایش نتایج ارزیابی خود را طی گزارشی اظهار نماید.
ارزیابی بیماری های دام
ارزیابی بیماری های دام و گاوداری ها به دو صورت انجام می شود: مورد اول در خصوص بیماری های دامی است که در یک منطقه شیوع دارد و مورد دوم در خصوص میزان رشد دام است. نحوه ی ارزیابی مورد اول به این صورت است که بیماری هایی که احتمال شیوع آنها وجود دارد را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد و در راستای پیشگیری از آنها اقداماتی انجام می دهند. نحوه ی ارزیابی مورد دوم به این صورت که عوامل بازدارنده و عوامل تشویق کننده توسعه و رشد دام را به دقت مورد بررسی قرار می دهند. چنانچه عوامل بازدارنده در رشد دام وجود داشته باشد با روش هایی که کارشناس رسمی دادگستری دامپزشکی انجام می دهد آن ها را برطرف نمود.
ارزیابی شیوع بیماری های دام به مردم
کارشناس رسمی دادگستری نسبت به ارزیابی شیوع بیماری های دام به مردم تحقیقات زیادی انجام می دهد. چنانچه دام از قبل دچار بیماری های میکروبی یا باکتریایی شده باشد گزارشی مبنی بر علل وقع بیماری تنظیم می کند و در نهایت در راستای بر طرف کردن بیماری اقداماتی انجام می شود.
ارزیابی محصولات دامی
محصولات دامی موارد زیادی را شامل می شود و در واقع ارزیابی آنها شامل بررسی کیفی و کمی آن ها است. بررسی کیفی به این صورت انجام می شود که میزان سلامت و کیفیت محصولات از نظر بهداشتی سنجیده می شود. مهم ترین محصولات دامی که شیر و گوشت هستند به طور دقیق با استفاده از روش هایی نظیر نمونه برداری، آزمایشات، استفاده از داده های آماری انجام می شود. اما در خصوص محصولاتی چون چرم و پشم کارشناس به بررسی میزان کیفیت و میزان کمیت می پردازد.
در خصوص انتقال بیماری های دامی به صورت مستقیم و غیر مستقیم به انسان کارشناس رسمی دادگستری پزشکی نیز می تواند خدماتی چون انجام آزمایشات مختلف و تحقیقات و بررسی انجام بدهد و در خصوص بیماری مشترک میان انسان و دام هم اظهار نظر نماید.
گاها محل نگهداری دامها چه به صورت سنتی و چه به صورت صنعتی میتواند زمینه ایجا بیماریهای دامی را به وجود آورد که از طریق باد هم قابل انتقال است و از سوی دیگر فرآوردههای دامی آلوده مانند شیر، گوشت و تخم مرغ و غیره میتواند خسارات بسیار زیادی به افراد وارد کند. در سالهای گذشته برای مثال تخممرغهای آلوده بخش زیادی از جامعه مصرف آن را دچار بیماری نموده حال بیماری های شایع دامی به صورت قارچی، انگلی و ویروسی قابل انتقال هستند.
معمولا در صورت ابتلای شهروندان به بیماریهای دامی مراجعات به پزشک و دادگاهها صورت میگیرد و برای تایید قضات از گزارشات کارشناس رسمی پزشکی استفاده میکنند. اما کارشناسان ما به صورت مستقل نیز اقدام به ارزیابی واحدهای دام و طیور جهت ارزیابی سلامت دام و ارائه گزارش رسمی در این خصوص مینمایند.