روشهای مناسب آبیاری اشجار و باغبانی از نظر کارشناس رسمی دادگستری باغبانی
در گذشته تنها یک روش برای آبیاری باغات وجود داشت و در منظم ترین شکلهای آبیاری تنها تلاش میشد تا با جوی کشی کنار درختان فرآیند آبیاری را ساده تر کرد. اما پیشرفت تکنولوژی و کمبود آب شیوه آبیاری را تغییر داده است. چنان که امروزه استفاده از تکنولوژی به یک ضرورت انکار ناشدنی تبدیل شده است. با توجه به این موضوعات کارشناس رسمی دادگستری باغبانی به بررسی مزایا و لزوم این شکل از آبیاری در این مقاله پرداخته است.
بخش زیادی از آبها در جریان انتقال به درختان هدر میرود. به همین دلیل باغداران از روشهای نوین آبیاری استفاده میکنند. این روش که معمولا با اصطلاحات آبیاری تحت فشار و یا قطره ای در کشور ما شناخته میشود،حداقل 80درصددر مصرف آب نسبت به روش غرقابی صرفه جویی میکند. به عبارت دیگر باغدار میتواند به جای آبیاری فرضا یک هکتار، چهار هکتار باغ را سیرآب کند.
کارشناس دادگستری باغبانی در ارزیابی ارزش باغات به استفاده از این سیستم بسیار توجه دارد. بنابراین آبیاری نوین علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب باعث ارزشمندتر شدن باغات نیز خواهد شد. برای این نوع آبیاری از لوله های مختلفی استفاده میشود. لوله های پلاستیکی، پلی اتیلن و نوار تیپ ها که سایز های کوچکی دارند باعث می شوند آب تحت فشار قرار گرفته و بخش زیادی از یک باغ به صورت همزمان بدون دخالت انسان آبیاری شود.
دولت برای حمایت از این نوع آبیاری وام و اعتباراتی با شرایط بسیار مطلوب ارائه میدهد که کشاورزان و باغداران میتوانند با مراجعه به کارشناس رسمی باغبانی در خصوص این وام ها و شرایط اعطای آن اطلاعات لازم را کسب کنند. طبق گزارشات برای انجام این کار بسته به موقعیت و شکل باغات به صورت میانگین در هر هکتار باید 50 میلیون تومان هزینه شود. با توجه به آماری که در بالا در خصوص جلوگیری از هدر رفت80 درصدی آب گفتیم و همچنین بازده 30 درصدی بیشتر باغات بنظر هزینه مناسبی برای انجام این کار است. چرا که باغدار می تواند 4 برابر بیشتر باغ زیر کشت ببرد و یا خود را در برابر کاهش آب تا یک چهارم مقاوم کند.
از مهم ترین مزایایی که کارشناس باغبانی برای این نوع آبیاری ذکر کرده است، می توان به صرفه جویی در مصرف آب، افزایش ارزش باغ، کود دهی بهتر اشجار، جلوگیری از رشد علفهای هرز، بهبود رشد درختان، افزایش تولید، جلوگیری از بروز بیماریهای قارچی، بهبود شرایط خاک و کم کردن هزینههای نیروی کار، اشاره کرد.
برای مثال در صورتی که از آبیاری سنتی استفاده شود، علفهای هرز بیشماری در باغات سبز میشوند، این علفها علاوه بر اینکه مانع رشد درختان میشوند و به محصولات آن خسارت وارد میکند و همچنین مقادیر زیادی آب استفاده میکنند، هر ساله نیز باید هزینه سنگینی بابت از بین بردن آنها پرداخت.
برای مثال اگر بخواهیم برای یک هکتار زمین چند کارگر بگیریم تا علفهای هرز را از بین ببرند سالانه بیش از پنج میلیون تومان باید هزینه کرد.
بنابراین بهترین راه مشاوره با کارشناس باغبانی جهت اتخاذ بهترین الگوی آبیاری در هر منطقه و کسب اطلاعات لازم در خصوص شرایط اعتبارات دولتی برای انجام این کار است.