ارائه نظرات تخصصی کارشناس رسمی دادگستری رشته صنایع چوب در مورد مزایا و معایب سازههای چوبی
رد پای صنعت چوب در تمام تاریخ معماری و ساخت و ساز کشور عزیزمان به چشم میخورد. این صنعت همواره کاربردی، مفید و قابل توجه بوده است و مزایا و معایب خاص را به همراه داشته است. یکی از محاسن مدرنیته این بود که استحکام ساختمانها را از لحاظ سازهای تقویت کرد و در کنار آن برای توجه به محیط داخلی ساختمانها، منازل، فروشگاهها و غیره تلاش کرد که از صنایع چوب برای زیباسازی و آرامش بخشیدن استفاده کند.
افراد متخصص بسیاری در زمینه طرحهای چوبی ساختمان از جمله پارکتها، کفپوشها، دیوارها، کابینتها، درها، پنجرهها و غیره اظهار نظر میکنند. کارشناس رسمی دادگستری صنایع چوب میتواند با بررسی موقعیت ساختمان از لحاظ جغرافیایی و فرهنگی، در زمینه نوع سازه چوبی مناسب برای ساختمان اظهار نظر کند.
صنعت چوب هم مانند هر مبحث دیگری، در کنار جذابیتها و مزایایی که دارد میتواند معایب و نواقصی نیز به همراه داشته باشد. اگر بخواهیم به مزایای سازههای چوبی اشاره کنیم، میتوان به بهینه سازی در زمینه مصرف انرژی با استفاده از این سازهها اشاره کرد. از آنجا چوب مادهای عایق است میتواند محصولی فوق العاده در برابر اتلاف گرما و انرژی باشد. علاوه بر این وقتی چوب گرم میشود برخلاف سازههای دیگر، تقویت میشود.
یکی از دلایلی که کارشناس دادگستری صنایع چوب به کارفرمایان و مالکان توصیه میکند که از چوب استفاده کنند، کم بودن زمان اجرای سازه چوبی نسبت به سایر سازههاست و همچنین امکان اصلاح این نوع سازه وجود دارد در حالی که سایر سازهها به راحتی اصلاحپذیر نیستند. مزیت دیگر سازههای چوبی این است که با محیط زیست سازگار هستند؛ یعنی کربن دی اکسید را از محیط میگیرند و در خود ذخیره میکنند.
قابلیت تعمیر راحت، یکی از مزایای مهم دیگر است که در سازههای چوبی دیده میشود. یکی از مسائلی که کارشناس رسمی صنایع چوب به آن با دقت بیشتری مینگرد، ایمنی سازه چوبی در هنگام زلزله است. این نوع از سازه به راحتی خم میشود و علاوه بر خم شدن، بسیارسبک است. مزیت دیگر این نوع سازه، مقاومت در برابر آلودگی صوتی است و میتواند صداهای آزاردهنده محیط را در خود جذب کند.
سازههای چوبی در کنار این مزایا، معایبی هم دارد که از جمله آنها میتوان به مقاومت و دوام پایین در برابر حشرات اشاره کرد. موجودات زنده مختلفی وجود دارد که به سازههای چوبی حمله ور میشوند و در صورت عدم انجام موارد لازم توسط کارفرما یا مالک، سازه را از بین میبرند.
این سازهها با وجود مقاومت بالایی که دارد، در صورت وارد آمدن ضربه سنگین یا تغییرات دمایی شدید آسیب میبیند و احتمال پوسیدگی آن بالا میرود. در صورتی که اتصالاتی که توسط پیمانکار بین قطعات چوبی برقرار میشود، ضعیف باشد، سازه در کمترین زمان ممکن دچار از هم گسیختگی و پاشش میشود.
با تمام این اوصاف، استفاده از چوب به صورت سازهای در کشور ما کاربرد بسیارکمی دارد و هنوز به صورت گسترده جایگاه خود را در بین افراد و کارشناسان باز نکرده است ولی در آن دسته از نقاط آمریکا و کانادا که زمین سست است، از سازههای چوبی استفاده میشود تا فشار به زمین وارد نشود و دچار فرونشست نشود. سازههای چوبی در برابر زلزله هم مقاومت بالایی دارند و علت آن هم همین سبکی آنهاست.
کارفرمایان و مالکان با مراجعه به کارشناس رسمی دادگستری صنایع چوب میتوانند از مزایا و معایب انواع سازه چوبی آگاه شوند و در صورت نیاز از پیشنهادات وی در رابطه با تناسب سازه چوبی و جنس آن با موقعیت سازه موجود در نقشه ساختمان بهرهمند شوند و هزینههای مربوط به اجرای سازه خود را به کمترین میزان ممکن برسانند.