امور اداری و استخدامی

شغل‌های سرطان‌زا را بشناسید!

شاید هم اهل ورزش باشید و به جای استفاده از اتومبیل، پیاده به سرکار بروید. بنابراین دل تان خوش است که حسابی مراقب سلامت خود هستید!

غافل از اينكه شايد محيط كار و نوع شغل‌تان بيش از هر عاملي شما را در خطر ابتلا به سرطان قرار مي‌دهد. اما لازم نيست نگران شويد؛ ما شما را با انواع شغل‌هاي خطرناك و راه‌هاي كاهش عوارض آنها آشنا خواهيم کرد. در انتها نيز به علائم تعدادي از سرطان‌هاي شغلي اشاره خواهيم كرد تا بدانيد چه زماني بايد به پزشك مراجعه كنيد.

آرايشگران

 مرگ در راه زيبايي!

تحقيقات انجام شده در موسسه ملي سرطان ايالات متحده نشان مي‌دهند تقريبا 20 درصد از آرايشگران كار خود را به دليل مشكلات سلامتي از جمله آلرژي، حساسيت‌هاي پوستي و تنفسي، دردهاي مفصلي و. . . ترك مي‌كنند. علاوه براينها خطر ابتلا به سرطان‌هاي مثانه، تخمدان، ريه، سينه، خون، معده و دستگاه تناسلي در ميان اين افراد بيشتر است. اين شغل همچنين خطر سرطان حنجره را در آقايان بالا مي‌برد.
 

چگونه خطر را كاهش دهيم؟

آرايشگران بايد حتما از دستكش استفاده كنند تا از تماس مستقيم پوست خود با رنگ مو به خصوص انواع دائمي آن و همچنين ساير مواد شيميايي آرايشي جلوگيري كنند. به جاي رنگ موهاي دائمي نيز بهتر است از رنگ‌هاي موقت، گياهي و بدون آمونياك استفاده كنيد. همچنين بايد از مصرف مواد حاوي ماده شيميايي «فرمالدئيد» خودداري كنيد.

اين ماده كه در تعدادي از محصولات صاف‌كننده و كراتينه مو، لاك‌هاي ناخن و لوازم آرايش به كار مي‌رود، خطر سرطان‌هاي ريه و حفره بيني را افزايش مي‌دهد. پس قبل از خريد اين مواد حتما روي برچسب آنها را بخوانيد و نوع بدون فرمالدئيد را انتخاب كنيد. علاوه براينها بهتر است از مواد آرايشي بدون عطر استفاده كنيد. برخورداري از سيستم تهويه مناسب هم خطر ابتلا به سرطان را كاهش مي‌دهد.

كشاورزان، باغداران، ماهيگيران و نجات غريق‌ها

اجازه ندهيد برنزه شويد!

اشعه UV آفتاب DNA (دي ان اي) سلول‌هاي پوستي را تخريب مي‌كند و احتمال ابتلا به سرطان پوست را بالا مي‌برد. بنابراين كساني كه در محيط باز كار مي‌كنند، در خطر بيشتري براي سرطان‌هاي پوستي هستند؛ به خصوص افرادي كه رنگ پوست و چشم‌شان روشن است. درواقع كساني كه بعد از تماس با آفتاب پوست‌شان قرمز مي‌شود و كك و مك در مي‌آورند، حساس‌تر هستند. در حالي كه افراد با پوست تيره مقاومت بيشتري در برابر آفتاب دارند زيرا رنگدانه‌هاي پوست‌شان تا حدودي از نفوذ اشعه‌هاي مضر به داخل پوست جلوگيري مي‌كنند. سرطان پوست معمولا قبل از 40 سالگي بروز پيدا نمي‌كند و اغلب بعد از 60 سالگي ديده مي‌شود. بنابراين اگر هم اكنون زير نور آفتاب كار مي‌كنيد و علائم خاصي روي پوست خود نمي‌بينيد دليل نمي‌شود كه ساده از کنار این موضوع رد می‌شوند.

چگونه خطر را كاهش دهيم؟

براي پيشگيري از ابتلا به سرطان پوست بايد از لباس‌هاي آستين بلند، عينك آفتابي، كلاه لبه‌دار و كرم‌هاي ضدآفتاب با SPF حداقل 15 استفاده كنيد. هرچه SPF بالاتر باشد، حفاظت بيشتري در مقابل آفتاب سوختگي خواهيد داشت. توجه داشته باشيد كه كرم ضد آفتاب را بايد مرتب تكرار كنيد. همچنين بهتر است بين ساعت 11 تا 15 در سايه قرار بگيريد. البته كساني كه در محيط‌هاي بسته كار مي‌كنند نيز نبايد از كرم ضدآفتاب غافل شوند چراكه نور از طريق پنجره‌ها وارد محيط كار شده و خطر سرطان پوست را افزايش مي‌دهد.

مشاغل شيفت شب

ساعت بدن‌تان را كوك كنيد!

كار كردن در شيفت شب و قرار گرفتن در معرض نور در زمان تاريكي هوا مي‌تواند ساعت دروني بدن را مختل كند و از اين طريق باعث اختلال در سيستم قلبي و عروقي، متابوليسم، هضم و جذب، سيستم ايمني و تعادل هورموني شود. علاوه براين‌ها، تحقيقات انجام شده در سازمان جهاني بهداشت نشان داده‌اند كار كردن در شيفت شب خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها به خصوص سرطان سينه، دستگاه گوارش و پروستات را بالا مي‌برد. البته اين خطر بيشتر براي كساني مطرح است كه 20 سال سابقه كار دارند.

چگونه خطر را كاهش دهيم؟

اگر شغل شيفت شب داريد بهتر است هر شب سر ساعت خاصي كار كنيد نه اينكه يك شب براي مثال از 12 تا 2 و شب ديگر از 3 تا 5. همچنين اگر زمان برگشت‌تان به خانه، نزديك طلوع خورشيد است بايد هنگام برگشت از عينك آفتابي استفاده كنيد. موقع خواب هم تمام پنجره‌ها و منابع نور را ببنديد يا از ماسك خواب استفاده كنيد زيرا روشنايي شما را بي‌خواب مي‌كند. بي‌خوابي نيز يكي از عوامل موثر بر كاهش قدرت ايمني بدن و ابتلا به سرطان است.

شغل‌هاي پشت ميزي

دست از تنبلي بردارید!

محققان مركز سرطان دانشگاه علوم پزشكي واشنگتن يافته‌اند كه  هر دو ساعت اضافه شدن به ميزان نشستن در طول روز خطر سرطان روده بزرگ را 8 درصد و خطر سرطان رحم را 10 درصد افزايش مي‌دهد. براي مثال خانم‌هايي كه روزانه 10 ساعت پاي تلويزيون يا ميز كار مي‌نشينند، نسبت به خانم‌هايي كه روزانه 8 ساعت مي‌نشينند، 8 درصد افزايش خطر سرطان روده بزرگ و 10 درصد افزايش خطر سرطان رحم دارند.

چگونه خطر را كاهش دهيم؟

براي كاهش اين خطر بايد مدت زمان نشستن‌تان را خرد كنيد و بين كار فعاليت فيزيكي داشته باشيد. براي مثال مي‌توانيد به جاي اينكه به همكارتان تلفن يا اي‌ميل بزنيد از جاي خود بلند شويد و سر ميز او برويد يا حداقل پياده به سركار برويد و بر گرديد. قبل از خوردن ناهار نيز يك پياده‌روي چند دقيقه‌اي سريع داشته باشيد.

لوله‌كش‌ها،كاشي‌كاران‌و جوشكاران

جلوي دهان‌تان را بگيريد!

اين افراد از آنجايي كه بايد با عايق لوله كار كنند در خطر تماس با آزبست قرار دارند. آزبست نوعي ماده نسوز است و گاهي تحت عنوان پشم شيشه شناخته مي‌شود. اين ماده اگر تنفس شود به اعماق ريه مي‌چسبد و در طولاني مدت باعث بيماري‌هاي خطرناك ريوي و سرطان مي‌شود.

لوله‌كش‌ها و جوشكاران همچنين در خطر تماس با بنزن هستند كه خود احتمال ابتلا به سرطان ريه را بالا مي‌برد. كاشي‌كارها نيز اگر هنگام برش كاشي و سنگ، گرد حاصل از آنها را تنفس كنند در خطر ابتلا به سرطان ريه قرار مي‌گيرند.

چگونه خطر را كاهش دهيم؟

اين افراد بايد هنگام كار حتما از ماسك‌هاي مخصوص استفاده كنند.

شايد در بازنشستگي بروز كند!

حدود 4 درصد از سرطان‌ها به نوع شغل و مواد سرطان زا در محيط كار مربوط مي‌شوند. سرطان ممكن است سال‌ها يا حتي چند دهه طول بكشد تا تظاهر پيدا كند. بنابراين اگر امروز سالم هستيد و مشكلي نداريد دليل نمي‌شود مسائل ايمني محل كارتان را جدي نگيريد. درواقع خيلي از سرطان‌هاي شغلي در زمان بازنشستگي بروز پيدا مي‌كنند.

خلبانان و خدمه پرواز

 اطاقك خلبان در نقش سولاريوم!

تحقيقات انجام شده در دانشگاه علوم پزشكي كاليفرنيا نشان داده است سرطان پوست (ملانوما) در خلبانان و خدمه كابين هواپيما بيشتر ديده مي‌شود. علت آن نيز قرار گرفتن در اطاقك خلبان براي ساعات طولاني ذكر شده است. محققان اين دانشگاه يافته‌اند كه یک ساعت وقت گذراندن در اطاقك خلبان از لحاظ ميزان تشعشع مساوي با 20 دقيقه قرار گرفتن در سولاريوم با اشعه UV-A است! اگرچه پنجره هواپيما از ورود اشعه UV-B خورشيد جلوگيري مي‌كند اما نمي‌تواند جلوي ورود اشعه UV-A را بگيرد. اين اشعه باعث پير شدن پوست مي‌شود و با سرطان پوست در ارتباط است. علاوه براين، وقتي هواپيما بالاي ابرها يا زمين‌هاي برفي پرواز مي‌كند، انعكاس نور و ميزان تشعشع بيشتر مي‌شود. خدمه پرواز همچنين در معرض نوعي ديگر از تشعشع به نام اشعه كيهاني هم قرار مي‌گيرند و اين موضوع باعث مي‌شود خطر سرطان سينه و ملانوم در خانم‌هاي ‌مهماندار بالاتر رود.

چگونه خطر را كاهش دهيم؟

براي كاهش خطر سرطان پوست بايد پنجره‌هاي هواپيما را در برابر اشعه UV-A مقاوم ساخت. همچنين خدمه پرواز بايد به‌طور مرتب از كرم‌هاي ضدآفتاب استفاده كنند.

نقاشان و كارگران ساختمان

گرد و خاك را نفس نكشيد!

تماس با آزبست، آفتاب زياد، سيليس، اگزوز موتور ديزل، فرآورده‌هاي زغال سنگ، مواد حلال و گرد چوب خطر سرطان را در اين افراد بالا مي‌برد. تنفس گرد و خاك هنگام تخريب يا بازسازي ساختمان نيز خطر ابتلا به سرطان ريه را افزايش مي‌دهد. اين افراد همچنين بيشتر از بقيه به بيماري آرتريت و التهاب مفاصل مبتلا مي‌شوند.

چگونه خطر را كاهش دهيم؟

استفاده از ماسك، ترك سيگار؛ يادگيري روش‌هاي صحيح جابه‌جايي اجسام و استراحت كافي بعد از هر روز كاري.

ماموران راهنمايي و رانندگي

بدون خجالت ماسك بزنيد!

اين افراد به دليل اينكه به‌طور مداوم در معرض آفتاب، دود و آلاينده‌هاي هوا هستند بيشتر دچار سرطان ريه، پوست، روده بزرگ، مري، كليه، بيضه و حتي سينه مي‌شوند.

چگونه خطر را كاهش دهيم؟

مصرف مرتب ضد آفتاب و استفاده از ماسك‌هاي مخصوص N95؛ به خصوص در روزهايي كه آلودگي هوا بيشتر از حد مجاز مي‌شود.

آتش‌نشان‌ها

به لباس‌تان اهميت بدهيد!

آتش‌نشان‌ها به دليل اينكه در معرض تماس با موادي چون بنزن، كلروفرم، فرمالدئيد، دود حاصل از سوختن پلاستيك و. . . هستند، بيشتر در خطر سرطان ريه قرار مي‌گيرند. سرطان بيضه و پروستات ‌هم در اين افراد بيشتر ديده مي‌شود.

چگونه خطر را كاهش دهيم؟

رعايت مسائل ايمني و استفاده از ماسك، لباس و دستكش مخصوص.

سازندگان و تعميركاران كفش كارگران نساجي و توليد پارچه

چسب، چرم، پنبه و سرطان ريه!

در اين شغل‌ها احتمال ابتلا به سرطان ريه بيشتر است. اين خطر در كساني كه 30 سال سابقه كار دارند، دو برابر مي‌شود. سرطان حفره بيني، مثانه، خون، دهان، حنجره و معده نيز در سازندگان كفش بيشتر ديده مي‌شود. به نظر مي‌رسد علت اين موضوع تماس با گرد حاصل از برش چرم، ماده شيميايي بنزن و چسب باشد. كارگران نساجي نيز به دليل تنفس ذرات معلق پنبه، پارچه و. . . در خطر سرطان ريه قرار مي‌گيرند.

چگونه خطر را كاهش دهيم؟

خودداري از بوييدن حلال‌ها، چسب‌ها و تماس آنها با پوست؛ استفاده از ماسك هنگام كار؛ ترك سيگار و برخورداري از دستگاه‌هاي تهويه مناسب.

اين علائم را جدي بگيريد!

در اين قسمت به نشانه‌هاي متداول چند سرطان شايع شغلي اشاره خواهيم كرد. اگر هر يك از اين علائم را در خود مي‌بينيد حتما براي بررسي بيشتر به پزشك مراجعه كنيد زيرا تشخيص سرطان در مراحل اوليه، شانس بهبودي را به ميزان زيادي افزايش مي‌دهد. توجه داشته باشيد كه نشانه‌هاي سرطان شايد در همه افراد يكسان نباشند. همچنين اين نشانه‌ها ممكن است در اثر عوامل ديگري جز سرطان هم به وجود آيند.

سرطان سينه

تغييرات پوستي از قبيل ورم و قرمزي در يك يا هر دو سينه؛ افزايش سايز سينه‌ها يا تغيير شكل آنها؛ تغييرات در ظاهر نوك يكي از سينه‌ها يا هر دو سينه؛ درد كلي در يك بخش از سينه؛ برآمدگي درون سينه؛ سوزش يا خارش در سينه‌ها؛ تغيير رنگ سينه؛ پوسته پوسته شدن يا پولكي شدن نوك سينه یا ضخيم شدن پوست يا فرو رفتگي در پوست سينه.

سرطان مثانه

وجود خون در ادرار؛ درد حين ادرار كردن و تكرر ادرار. در نظر داشته باشيد كه عفونت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها، تومورهاي خوش‌خيم و سنگ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاي مثانه نيز مي‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند با چنين علائمي ‌تظاهر پيدا كنند.

سرطان پروستات

سوزش يا درد حين ادرار كردن؛ مشكل در ادرار كردن يا سختي هنگام شروع و قطع ادرار؛ دفعات زياد ادرار در طول شب؛ بي‌اختياري ادرار؛ جريان يا سرعت كم ادرار؛ وجود خون در ادرار يا مايع مني؛ دشواري در نعوظ؛ انزال دردناك؛ تورم در ساق پاها يا منطقه لگن؛ بي حسي يا درد در ساق يا پنجه پا و درد در استخوان.

سرطان پوست

تغييرات در اندازه، شكل و رنگ خال؛ رشد غير عادي پوست؛ ورم يا زخمي ‌كه بهبود پيدا نمي‌كند؛ وجود توده كوچك، نرم و صيقلي يا توده سفت و قرمز در پوست؛ وجود توده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به همراه خونريزي؛ لكه‌هاي پوستي يا نقاط مسطح قرمز، زبر، خشك يا پوسته‌دار همراه با خارش‌ يا برآمدگي.

سرطان خون

تورم غدد لنفاوي بدون درد؛ عفونت‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاي مداوم؛ خستگي و ضعف؛ خونريزي و كبودي با كوچك‌ترين تحريك؛ خونريزي از لثه‌ها؛ لكه‌هاي ارغواني رنگ روي پوست؛ تب يا تعرق شبانه؛ تورم يا ناراحتي در شكم؛ كاهش وزن بي‌‌‌‌‌‌‌‌‌دليل؛ درد استخوان و مفاصل.

سرطان ريه

سرفه‌هاي مداوم يا مزمن شبيه به افراد سيگاري كه ممكن است همراه با درد باشد، سرفه همراه با خون؛ سختي در تنفس؛ كاهش اشتها؛ احساس خستگي؛ درد در استخوان؛ تورم صورت، بازو يا گردن؛ سردرد، سرگيجه، ضعف و بي‌حالي؛ برآمدگي در گردن يا استخوان اطراف آن.

سرطان تيروئيد

ايجاد توده، برآمدگي يا تورم در ناحيه گردن؛ درد گردن كه معمولا از جلوي گردن شروع مي‌شود و ممكن است تا گوش‌ها هم ادامه پيدا كند؛ تغيير در صدا و گرفتگي صدا؛ مشكلات تنفسي؛ سرفه‌هاي مزمن و مشكل در غذا خوردن.

سرطان كليه

وجود خون در ادرار؛ توده‌ در پهلو يا شكم؛ درد در پهلو؛ كاهش وزن؛ تب؛ حس ضعف يا خستگي بيش از حد.

سرطان حلق و بيني

مشكل در تنفس، صحبت كردن يا شنيدن؛ ايجاد برآمدگي در بيني يا گردن؛ گلو درد؛ خونريزي يا ترشح از بيني؛ گوش درد يا شنيدن صداي وز وز؛ سردرد؛ انسداد بيني و احتقان سينوس.

تعويض شغل براي‌تان ممكن نيست؟!

صرف نظر از نوع شغل، خطر سرطان در افراد سيگاري، چاق و كم تحرك بيشتر از كساني است كه سبك زندگي سالمي دارند. بنابراين اگر امكان تعويض شغل براي‌تان وجود ندارد بايد حتما شيوه زندگي خود را تغيير دهيد و به صورت روزانه از ميوه‌ها و سبزيجات استفاده كنيد. آنتي اكسيدان موجود در اين مواد با عوامل سرطان زاي محيط كار مبارزه مي‌كنند. همچنين بايد روزانه حداقل 20 دقيقه فعاليت ورزشي داشته باشيد و از تماس با هرگونه دود دسته اول يا دست دوم دخانيات دوري كنيد.

منبع : سیب سبز

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *