باقیمانده پلاک اصلی چیست؟
در قدیم الایام با توجه به اینکه یک قطعه زمین اصلی، امکان تفکیک چندین باره آن وجود داشت، در هر سری که عملیات تفکیک روی آن صورت میگرفت، مالک ملک اقدام به فروش آن می کرد و مقادیری از زمین باقی می ماند. از این زمین باقیمانده به عنوان باقیمانده پلاک اصلی یاد شده است.
با ما همراه باشید، تا اطلاعات کاملی درباره باقیمانده پلاک اصلی و پلاک های اصلی و فرعی به دست آورید.
تعریف پلاک ثبتی و مراحل تعیین آن
در مقاله پلاک ثبتی چیست به طور کامل به تعریف پلاک ثبتی و پلاک تفکیکی و نحوه استعلام آنها پرداختیم ولی به طور خلاصه بخواهیم توضیح دهیم، برای آنکه شناسایی املاک و اراضی توسط سازمان ثبت اسناد کشور صورت پذیرد، نیاز به پلاک ثبتی است؛ به همین خاطر با تقسیم بندی اراضی و طبقه بندی آنها کار امکان خواهد شد.
این تقسیم بندی و طبقه بندی از استان ها آغاز شده و بر این اساس اراضی به واحدهای کوچک تقسیم بندی و طبقه بندی صورت می گیرد که به هر یک از این واحدها، بخش ثبتی گفته می شود.
شماره پلاک اصلی چیست؟
در مرحله بعدی بخش ثبتی به قطعات کوچکتری دسته بندی می شوند. هر یک از این قطعات، را با یک کد یا شماره شناسایی، نام گذاری می کنند که به این قطعات اصلی که با شماره نام گذاری شدهاند، شماره پلاک اصلی می گویند.
باقیمانده پلاک اصلی
قطعه اصلی یا قطعه مادر چیست؟
هر یک از قطعات اصلی به قطعات فرعی و کوچکتری دسته بندی خواهند شد، که با توجه به اینکه قطعات اصلی در داخل خود تقسیم بندی می شوند شامل قطعات فرعی و کوچکتر نیز می شوند، در اصطلاح به آنها قطعه اصلی یا قطعه مادر نیز گفته می شود.
به مرور زمان طی پروسه شهرسازی و ساخت بنا، هر یک از این قطعات فرعی دچار تقسیم بندی و کوچکتر شدن می گردند؛ که در این شرایط سازمان ثبت اسناد بتواند، هر یک از قطعات را شناسایی نماید.
برای هر قطعه اصلی یا قطعه مادر دو شماره در نظر گرفته می شود؛ که یکی شماره اصلی است و دیگری شماره فرعی نام گذاری می شود. با ترکیب این دو شماره، به نام شماره پلاک ثبتی هر قطعه، مورد استفاده قرار می گیرد.
برای قطعه اصلی یا قطعه مادر، شماره پلاک اصلی توسط اداره ثبت اسناد صادر می شود که بعد از آن، برای مجزا کردن هر قطعه از قطعه اصلی، یک پلاک فرعی در نظر گرفته می شود.
رابطه بین شماره قطعه تفکیکی و شماره پلاک ثبتی
شماره قطعه تفکیکی برای املاک ثبت شده توسط سازمان ثبت اسناد که به چند قطعه تقسیم می شوند و هر یک از این قطعات با تنظیم صورت مجلس با یک کد یا شماره تعیین می شوند، که اغلب از شماره یک شروع می شود و با توجه به تعداد قطعات ادامه پیدا می کند.
در پلاک ثبتی روال مانند شماره قطعه تفکیکی نیست و بر اساس تعداد قطعات نامگذاری نمی شود. بلکه بر اساس دو شماره پلاک اصلی و فرعی ساخته می شود، که در برخی مواقع به دلیل اینکه قطعه مادر یا قطعه اصلی دچار تقسیم بندی نشده و به همان شکل اولیه باقی مانده است، به همین خاطر شماره پلاک فرعی وجود ندارد.
باقیمانده پلاک ثبتی چیست؟
همانطور که در مقدمه مقاله اشاره کردیم، در گذشته مرسوم بود که در هنگام مجزا کردن قطعات، قطعه مادر یا قطعه اصلی بارها دچار تفکیک شده و در هر عملیات، یکسری از قطعات از قطعه مادر جدا شده است و اغلب توسط مالک به فروش رسیده است. که در این شرایط به مقدار زمینی که اضافه می آمد، باقیمانده پلاک ثبتی گفته می شد.
امروزه اگر از قطعه مادر یک یا چند قطعه جدا گردد، به مقدار زمینی که باقی می ماند؛ شماره پلاک فرعی از بین رفته و شماره پلاک فرعی جدید اختصاص داده می شود.
هر قطعه تفکیکی به صورت جداگانه دارای مالکیت مجزا خواهد بود و می توان برای دریافت سند شش دانگ اقدام کرد و آن را از اداره ثبت اسناد دریافت کرد.
در گذشته در برخی مناطق به دلیل نبود تجهیزات به روز و دقیق در زمان عملیات تفکیک قطعه اصلی به پلاک های فرعی، پیاده سازی حدود اربعه به درستی انجام نمی شد؛ و همین امر باعث عدم منظم بودن ملک می گشت یا قطعات تفکیکی به دلیل بزرگ بودن مساحت آنها همچون اراضی کشاورزی, مساحت و حدود اربعه مندرج در سندهای منگوله دار و بنچاق و… با وضع موجود دارای اختلاف باشد.
اراضی کشاورزی که در حومه شهرها وجود داشت، به مرور زمان با توسعه شهرسازی و ساختمان سازی، در بافت شهری قرار گرفته است. به همین خاطر برای ساخت و ساز و… نیاز به پیاده سازی حدود اربعه و تطبیق با مساحت مندرج در سند است.
در برخی موارد هم به دلیل استفاده از مساحت سندی، ساخت و ساز صورت گرفته و با توجه به مساحت سند یک قطعه زمین اضافه می آید، که در هیچ یک از قطعات قرار ندارد. در این شرایط مالک می تواند با طی کردن مراحل اداری قبل از صدور پروانه ساخت با پرداخت هزینه این قطعه را به مساحت ملک خود اضافه نماید.
به طور کلی در این شرایط :
ابتدا باید با استفاده از نقشه ثبتی و تهیه نقشه یو تی ام وضع موجود توسط کارشناس رسمی دادگستری در امور ثبتی از ملک مورد نظر انجام شود.سپس با استفاده از نقشه، جانمایی پلاک ثبتی انجام شود. بعد از جانمایی پلاک ثبتی برای اصلاح سند با توجه به نقشه یو تی ام و نقشه ثبتی ملک به اداره ثبت اسناد مراجعه کرده و سپس برای دریافت صدور پروانه ساخت مطابق سند جدید اقدامات لازم صورت پذیرد.
بیشتر بخوانید: آموزش ثبت نام سند از طریق ماده 147