علوم و مهندسی صنایع غذایی
کارشناسی علوم و مهندسی صنایع غذایی (کشاورزی)
معرفی رشته کارشناسی علوم و مهندسی صنایع غذایی، سرفصل دروس ، دانشگاه های پذیرنده و مشاغل و بازار کار کارشناسی علوم و مهندسی صنایع غذایی و معرفی گرایشهای ارشد و دکترای علوم و مهندسی صنایع غذایی
معرفی رشته کارشناسی علوم و مهندسی صنایع غذایی:
رشته علوم و مهندسی و صنایع غذایی رشته ایست که عمدتا به نحوه تبدیل مواد غذایی از مزرعه تا بازار مصرف می پردازد.
عمده موضوعات مورد بحث در این رشته شامل روشهای نگهداری، فرآوری، بسته بندی، کنترل کیفی و… در صنایع غذایی مختلف نظیر لبنیات، غلات، گوشت، روغن، قند، سبزیجات و میوه جات و کمک به طراحی و بهینه سازی خطوط تولید در صنایع مذکور است. به بیان ساده تر، دانشجو می آموزد که چگونه طی فرآیندهایی، ضمن حفظ کیفیت و ارزش مواد غذایی، عمر مواد غذایی را نیز طولانی تر کند. ارزش این تخصص به آن است که سلامت و کیفیت مواد غذایی تضمین می شود.
در مورد تفاوت این رشته با دیگر رشته های حوزه علوم و صنایع غذایی باید گفت که رشته ای با نام علوم و صنایع غذایی در زیر گروه علوم پزشکی نیز وجود دارد که عمدتاً به کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی می پردازد . همچنین رشته مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی که موضوع آن نحوه طراحی دستگاه های تولید مواد غذایی ، خصوصیات دستگاه های فوق ، خطوط تولید و ارتباط بین دستگاه هاست؛ در حالی که رشته مهندسی کشاورزی گرایش علوم و صنایع غذایی همانگونه که عنوان شد، نحوه ی جمع آورى، فراورى، تبديل، تكميل و نگهدارى و حمل و نقل محصولات کشاورزی را به صورت فرآورده های قابل مصرف و با کیفیت مطلوب مطالعه و بررسی می کند .
در نهایت باید گفت با توجه به پیدایش عادات و سبک های نوین غذایی و نیاز روزافزون جامعه به تنوع محصولات و فرآورده های غذایی در کنار موضوعات قبل، آینده این رشته روشن به نظر می رسد.
در ادامه برای آشنایی بیشتر متقاضیان انتخاب رشته کنکور و نیز افرادی که در بازار کار و استخدام به دنبال آینده شغلی بهتری هستند، اطلاعات بیشتری شامل: برنامه درسی(سرفصل) و تعداد واحد ها، دانشگاه های دارای رشته علوم و صنایع غذایی، معرفی رشته های ارشد و دکترای علوم و مهندسی صنایع غذایی (به منظور ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر) و معرفی فرصت شغلی و بازارکار این رشته ارایه می شود.
سر فصل دروس علوم و مهندسی صنایع غذایی و تعداد واحدها :
تعداد کل واحدها: 140 واحد
دروس عمومی : 20 واحد
دروس علوم پایه : 35 واحد
دروس اصلی : 15 واحد
دروس تخصصی الزامی : 61 واحد
دروس تخصصی اختیاری : 9 واحد
نکته: در اعلام سرفصل دروس این رشته از سایت وزارت علوم استفاده شده است.این سرفصل صرفا جهت آشنایی کلی با محتوای دروس است و احتمال تغییرات جزیی وجود دارد.
دروس عمومی
نام درس |
تعداد واحد |
نام درس |
تعداد واحد |
---|---|---|---|
دو درس ازدروس مبانی نظری اسلام |
4 |
ادبیات فارسی |
3 |
یک درس از دروس اخلاق اسلامی |
2 |
زبان عمومی |
3 |
یک درس از دروس انقلاب اسلامی |
2 |
تربیت بدنی 1 |
1 |
یک درس ازدروس تاریخ وتمدن اسلامی |
2 |
تربیت بدنی 2 |
1 |
یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی |
2 |
جمع |
20
|
دروس علوم پایه رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی
نام درس |
تعداد واحد |
نام درس |
تعداد واحد |
---|---|---|---|
آمار و احتمالات |
3 |
برنامه نویسی کامپیوتر |
3 |
بیوشیمی عمومی |
3 |
رسم فنی و نقشه کشی |
2 |
ریاضیات 1و2 |
6 |
شیمی آلی |
3 |
شیمی تجزیه |
3 |
شیمی عمومی |
3 |
فیزیک عمومی |
3 |
گیاه شناسی 1 |
3 |
میکروبیولوژی عمومی |
3 |
جمع |
35 |
دروس اصلی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی
نام درس |
تعداد واحد |
نام درس |
تعداد واحد |
---|---|---|---|
اقتصاد کشاورزی عمومی |
3 |
باغبانی عمومی |
3 |
دامپروری عمومی |
2 |
زراعت عمومی |
2 |
طرح آزمایشهای کشاورزی 1 |
3 |
جمع |
15 |
دروس تخصصی الزامی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی
نام درس |
تعداد واحد |
نام درس |
تعداد واحد |
---|---|---|---|
فیزیولوژی پس از برداشت |
3 |
میکروبیولوژی مواد غذایی |
3 |
عملیات میکروبیولوژی مواد غذایی |
1 |
شیمی مواد غذایی 1و2 |
4 |
اصول محاسبات صنایع غذایی |
2 |
تجزیه مواد غذایی |
3 |
اصول نگهداری مواد غذایی |
3 |
ترمودینامیک مواد غذایی |
2 |
مبانی مهندسی صنایع غذایی |
3 |
تکنولوژی گوشت |
2 |
صنایع شیلات |
2 |
تکنولوژی روغن |
3 |
تکنولوژی غلات |
3 |
تکنولوژی لبنیات |
3 |
عملیات تکنولوژی لبنیات |
1 |
کنسرو سازی |
3 |
تکنولوژی قند |
3 |
بسته بندی مواد غذایی |
2 |
صنایع آشامیدنیها |
3 |
عملیات واحد در مهندسی صنایع غذایی |
3 |
اصول طراحی کارخانجات صنایع غذایی |
2 |
تغذیه |
2 |
کنترل کیفیت مواد غذایی |
3 |
جمع |
61 |
پروژه |
2 |
دروس تخصصی اختیاری رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی
نام درس |
تعداد واحد |
نام درس |
تعداد واحد |
---|---|---|---|
اصول عمل آوری خشکبار |
2 |
تصفیه آب و فاضلاب |
2 |
اقتصاد و مدیریت صنعتی |
2 |
سرد خانه و انبار |
2 |
بهداشت و ایمنی کارخانه |
2 |
صنایع تخمیری |
2 |
ریاضیات 3 |
3 |
کاربرد کامپیوتر در صنایع غذایی |
3 |
مبانی میکروبیولوژی صنعتی |
2 |
تغذیه درمانی |
2 |
زبان تخصصی |
2 |
صنایع قنادی |
2 |
محیط زیست و کارخانجات صنایع غذایی |
2 |
طراحی واحدهای عملیاتی در کارخانه |
3 |
مسئله مخصوص |
2 |
سمینار |
1 |
اصول تجزیه رگرسیون |
3 |
ژنتیک |
3 |
دانشگاههایی که در رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی پذیرش دانشجو دارند
(بر اساس دفترچه کنکور 95)
(غیر از دانشگاه پیام نور، موسسات غیرانتفاعی و دانشگاه آزاد)
|
دانشگاه ایلام |
دانشگاه بوعلی سینا |
دانشگاه تبریز |
دانشگاه جهرم |
دانشگاه تهران |
دانشگاه زنجان |
دانشگاه زابل |
دانشگاه صنعتی ارومیه |
دانشگاه شهید باهنر |
دانشگاه سمنان |
|
|
|
|
|
دانشگاه فردوسی |
دانشگاه فسا |
دانشگاه کردستان |
دانشگاه گیلان |
دانشگاه محقق اردبیلی |
دانشکده کشاورزی و دامپروری تربت جام |
دانشگاه غیرانتفاعی علم و هنر یزد |
دانشگاه غیرانتفاعی البرز |
گرایشهای ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی (بر اساس دفترچه کنکور ارشد 95):
علوم و صنایع غذایی (همه گرایشها)
گرایشهای دکترای علوم و مهندسی صنایع غذایی (بر اساس دفترچه کنکور دکترای 95):
علوم و صنایع غذایی (همه گرایشها)
وضعیت استخدامی کارشناسی علوم و مهندسی صنایع غذایی
همچنین مشاغل زیر از جمله مهمترین مشاغل موجود در حوزه بهداشت و درمان است که با این رشته تحصیلی ارتباط دارد:
منبع | کارشناس رسمی دادگستری |
سایر رشته های کارشناسی گروه علوم تجربی |