عمران

نظر کارشناس رسمی دادگستری عمران پیرامون اختلاف کارفرما، پیمانکار و مشاور

آنچه چهره جهان قدیم را به طور ملموسی تغییر داد تحول در ساخت و ساز بود. ساختمان و برج‌هایی با اشکال هندسی جای قلعه‌ها و بناهای سنتی را گرفتند و چهره جدید از زیست جهان انسانی را رقم زدند که نشان از تفاوت عمده معماری مدرن و سنتی است. آنچه از دل این تحول بیرون آمد و خود بخشی از این تحول را رقم زد، مهندسی عمران بود.
مهندسین عمران در حوزه های، ساختمان سازی، احداث پل‌ها، تونل ها، سد‌ها و حتی توسعه راه‌های ارتباطی نقش بسیار بسزایی دارند. وسعت این رشته چنان است که رشته‌های راه و ساختمان و نقشه برداری از زیر مجموعه‌های آن به حساب می‌آیند.
به همان اندازه که این علم به دلیل موضوعاتی که با آن سرو کار دارد کارآیی دارد، به همان میزان نیز امکان بروز اختلاف در آن شایع است که کارشناس رسمی دادگستری عمران به آن‌ها می‌پردازد. یکی از شایع ترین اختلافات، اختلاف میان کارفرما، پیمانکار و مشاورین است.
در جریان ساخت و ساز به دلایل مختلفی ممکن است ایشان دچار اختلاف شوند. مهم‌ترین دلایل اختلاف از نظر کارشناس دادگستری عمران در خصوص کیفیت اجرا، زمان اجرا و اختلاف در موضوع صورت وضعیت‌های ساختمانی رخ می‌دهد.
بسیاری از کارفرمایان به حقوق خود آشنایی ندارند و در صورتی که مشکلی را از سوی پیمانکار احساس کنند، چون احتمال موفقیت در دعاوی حقوقی برای خود قائل نمی‌شوند و یا ممکن است اصلا به ممکن بودن طرح دعوی آگاهی نداشته باشند به راحتی از حقوق خود بگذرند.
گاها نیز ممکن است کارفرمایان با رجوع به وکلا خواهان پیگیری پرونده ای شوند و حق الوکاله بسیار گزافی نیز پرداخت کنند، اما نتوانند نتیجه ای کسب کنند و یا شاید هم به دلیل حق الوکاله های زیاد از طرح دعوی صرف نظر کنند و یا نظرات غیر کارشناسی بشنوند که آن‌ها را از طرح دعوی منصرف نماید.
کارشناس رسمی عمران، به طور مشخص به پرونده‌ها و اختلافات حوزه ساخت و ساز پرداخته است و با اشرافی که به انواع قرارداد‌های ساختمانی و حقوق طرفین دعوا دارد به راحتی می‌تواند در خصوص مدارک لازم جهت طرح دعوی، نوع دعاوی، زمان به نتیجه رسیدن پرونده و نتیجه احتمالی آن اطلاعات کامل را در اختیار کارفرمایان بگذارد.
کارشناس با توجه به قراردادی که عقد شده است، به بررسی موضوعات می‌پردازد. مثلا در صورتی که پیمانکار طبق قرارداد موظف به طراحی، تامین و اجرا باشد امکان طرح دعاوی بیشتر می‌شود اما در صورتی که ایشان فقط قرارداد اجرای ساختمان بدون مصالح را منعقد کرده باشند دیگر نمی‌توان در خصوص اشکالاتی که با توجه به کیفیت مصالح اتفاق افتاده اند طرح دعوی کرد.
بنابراین کارشناس رسمی دادگستری عمران با شناخت تمام جزئیات، از هدر رفتن وقت و منابع مالی کارفرمایان و ایجاد اختلاف بیشتر بین او و پیمانکار نیز جلوگیری می‌کند.
در مواردی نیز ممکن است کارفرمایان و پیمانکاران در خصوص زمان تحویل ساختمان به اختلافاتی برخورد می‌کنند. در این صورت کارفرما باید بداند آیا با توجه به حق الزحمه وکلا و کارشناسان و همچنین هزینه‌های دادرسی طرح دعوی مقرون به صرفه است یا خیر. محاسبه تمام این جزئیات توسط کارشناس مذکور امکان پذیر است.
پرداخت‌های مالی ساختمانی معمولا با توجه به صورت وضعیت‌ها انجام می‌شود. صورت وضعیت با توجه به انواع قرارداد‌ها به شیوه‌های متفاوتی تنظیم می‌شود. کارفرمایان باید طبق صورت وضعیتی که ارائه می‌شود هزینه‌های هر مرحله از ساخت را بپردازد. صورت وضعیت شامل هزینه های مصالح، کارگران، بنا و حمل و نقل و امور دیگر ساخت می‌‌شود. در بسیاری از مواقع ممکن است صورت وضعیت خلاف واقع تنظیم شود و به راحتی در هر صورت وضعیت مبلغ گزافی از کارفرما گرفته شود.
کارشناس عمران با توجه به قراردادها می‌تواند در خصوص انواع صورت وضعیت‌ها و تطبیق آن با واقعیت اظهار نظر کند. و در صورت بروز اختلاف بر سر آن، به حل این اختلافات بپردازد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *