بررسی دیدگاه کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری درباره پیاده کردن نقشه و ترازیابی در امور ساخت و ساز
بی جهت نیست اگر بگوییم همه طرحهایی که بر روی زمین اجرا میشوند نیازمند نقشه برداری اند. در حال حاضر حتی خانههایی که به مساحت های بسیار کم هم ساخته میشوند به نقشه نیاز دارند . بنابراین تمام اموری که به نحوی به ساخت و ساز ارتباط پیدا میکنند مستلزم استفاده از نقشه بردار هستند. دامنه حوزه نقشه برداری البته وسیع تر هم میشود که در یادداشت دیگری درباره کاربرد نقشه برداری در ساخت فرودگاهها و حتی نصب تاسیسات، مباحثی را طرح کرده ایم. اما کاربردی ترین حوزه این رشته مربوط به املاک است که در این نوشته با کمک کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری به آن خواهیم پرداخت.
نقشه برداری در حوزه املاک حداقل از سه جهت کاربرد و اهمیت دارد: 1- طراحی پروژههای ساختمانی و صنعتی 2- اجرای این پروژه ها 3-ثبت املاک
طراحی هیچ ساختمانی بدون حضور نقشهبردار امکان پذیر نیست. هر ساختمانی دارای یک طرح است. اگر به نقشه ها دقت کرده باشید محل قرار گرفتن ستونها، پی، درب و پنجره ها را به خوبی مشاهده میکنید. نقشه ها به جهت بهره برداری بهتر از زمین و مقاوم کردن ساختمان بسیار اهمیت دارد. احتمالا هنگام خرید و فروش منازل و یا در آگهی های آن در خصوص خوش نقشه بودن منازل شنیده اید. ساختمانهایی که نقشه بهتری داشته باشند باعث زیبایی و ارزشمند تر شدن آن مکان نیز میشوند.
جالب است بدانید قیمت بعضی از منازل و حتی اماکن تجاری به دلیل بی دقتی در نقشه برداری و یا عدم نقشه برداری کمتر از نصف قیمت سایر اماکن همجوار است. بنابراین نقشه ها اهمیت زیادی در ارزش ساختمانها دارند. بهترین راه برای نقشه برداری استفاده از کارشناس رسمی نقشه برداری است. استفاده از کارشناسان هزینه چندانی ندارد اما با توجه به نکاتی که آوردیم مزایای زیادی دارد.
اما در خصوص املاک و آپارتمان های بزرگ نقشه برداری و ترازیابی یک اهمیت انکار ناپذیر دارد که بدون وجود آن امکان ساخت فراهم نخواهد شد. در این پروژه ها ابتدا نقشه برداری و ترازیابی به منظور آماده سازی زمین مذکور برای طراحی ساختمان انجام میشود. کارشناس نقشه برداری با مشخص کردن پستی ها و بلندی ها و همچنین شیب و مختصات زمین امکان خاک برداری و پی ریزی را فراهم میکند.
عملیات تسطیح و خاکبرداری باید به دقت انجام شود. افراد زیادی هنگام انجام این عملیات باعث تخریب اماکن دیگران و یا تجاوز به سایر املاک شده اند. کارشناس دادگستری نقشه برداری بعضا با پروندههایی رو به رو میشود که در آن تخریب بنا و یا خاک برداری برای ساخت و ساز باعث ریزش سایر بنا ها و یا خسارت به بناهای دیگر شده است. مهمترین دلیل این اتفاق عدم استفاده از کارشناس نقشه برداری و انجام غیر اصولی امور است. تعیین میزان خاکبرداری و خاکریزی در حال حاضر با انوع مختلف برنامه های LANDبه راحتی قابل محاسه است.
پس از این مرحله کارشناس اقدام به طراحی نقشه می کند و محل دقیق ستون ها و پی را با توجه به جهات جغرافیایی و اصول ایمنی را مشخص میسازد. اما این پایان کار برای نقشه بردار نیست. کارشناس رسمی نقشه برداری به اجرای پروژه نیز باید نظارت کند. در صورتی که اسکلت ساختمانی به درستی ساخته نشود، احتمال کج شدن و از بین رفتن مقاومت ساختمان وجود دارد. تشخیص این کار بدون انجام نقشه برداری ممکن نیست.
ساختمان 70 طبقه ای را فرض کنید که ستون های آن کج ساخته شده باشند. در این صورت بین مالک و معمار اختلاف های صورت میگیرد و خسارت های زیادی متوجه هر دو خواهد شد. و یا فرض کنید بعد از اتمام پروژه و فروش ساختمان افرادی ادعا کنند که ساختمان مشکل دارد. کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری در این موارد وظیفه دارد با نقشه برداری از ساختمان گزارشی پیرامون اختلاف به وجود آمده ارائه دهد.
یکی از موراد شایع در امور اسناد اشتباه بودن متراژ یک زمین یا ساختمان است. ممکن است خریداری اقدام به خرید یک ملک تجاری با متراژ خاصی کند و هزینه میلیاردی برای آن بپردازد اما تنها اعداد اشتباهی در سند را خریده باشد. این اشتباهات ممکن است در جریان ثبت، تحدید حدود، صدور سند و یا حتی عمدتا توسط مالک اعمال شده باشد. قانون برای رفع این اشتباهات با توجه به نوع اشتباه، ساز و کاری را مشخص کرده است. کارشناسان نقشه برداری وظیفه تعیین دقیق مساحت هر ملک را در صورت بروز تخلف و اشتباه بر عهده دارند.
محاسبه دقیق این متراژ حتی با دقت سانتیمتر از طریق تعیین مختصات یو تی ام و جانمایی مکان امکان پذیر است.
بنابراین کارشناسان مذکور در هنگام خرید هم میتوانند مشاوره مناسبی به خریداران در خصوص نقشه های مختلف یک ساختمان ارائه دهند. درباره اهمیت نقشه برداری در امور ثبتی به مطلب دیگری در همین سایت مراجعه نمایید.