نحوۀ انتخاب کارشناسان رسمی جهت ارزیابی دارائیها
در حال حاضر حدود 80 درصد از كارهاي كارشناسي توسط دادگاههاي حقوقي و جزايي مستقيما به كارشناسان ارجاع ميشود وليكن از مابقي كارها حدود 15 درصد مستقيما به كارشناس ارجاع ميشود و حدود 5 درصد از كل كارها به كانون كارشناسان و يا مركز مشاوران ارجاع ميشود كه از ميان اين درصد نيز بين كارشناسان مربوطه بطور عادلانه ! توزيع ميگردد.
همچنين با عنایت به امکان استفاده از معافیتهای مالیاتی مقرّر در بند “ز” تبصرۀ 10 از ماده واحدۀ قانون بودجۀ سال 1397 کل کشور برای شرکتهای مشمول مفاد مادۀ 141 لایحۀ قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، در پانصد و یازدهمین جلسۀ مورخ 05/02/97 هیئتمدیرۀ سازمان بورس و اوراق بهادار مقرّر گردید شرکتهای سهامی عام ثبت شده نزد سازمان جهت بهرهمندی از معافیتهای مالیاتی ناشی از انجام افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارائیها، علاوه بر رعایت موارد مندرج در آییننامۀ اجرائی تبصرۀ 1 مادۀ 149 اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم (مصوب 15/01/95 هیئت محترم وزیران)، جهت ارزیابی دارائیها موارد ذیل را نیز رعایت نمایند:
1) ارزیابی دارائیهای هر طبقه توسط هیئت کارشناسی متشکل از حداقل 3 کارشناس رسمی دادگستری یا مرکز امور مشاوران حقوقی، وکلا و کارشناسان قوه قضائیه که باید منتخب کانون یا مرکز مربوطه انجام شود. (در این خصوص مقتضی است فرم مربوط به درخواست معرفی هیئت از کانون کارشناس رسمی دادگستری یا مرکز امور مشاوران حقوقی، وکلا و کارشناسان قوه قضائیه مطابق با فرمت نمونه (پیوست) نیز ارائه گردد.)
2) برای هر طبقه از دارائیها باید از هیئت کارشناسی دارای تخصص مرتبط با دارائیهای مورد ارزیابی استفاده شود. برای ارزیابی زمین و ساختمان یک هیئت کارشناسی کافی میباشد.
3) در مواردی که دارائیهای موجود در یک طبقه متعدد و در شهرهای مختلف باشد شرکت میتواند برای ارزیابی دارائیهای آن طبقه در هر استان، از یک هیئت کارشناسی استفاده کند و یا هر کدام از کارشناسان عضو هیئت کارشناسی در مورد یک یا چند قلم از دارائیهای موجود در طبقه مورد بررسی گزارش کارشناسی به صورت انفرادی ارائه نمایند. لیکن اظهارنظر نهایی در مورد کل دارائیهای موجود در آن طبقه در قالب گزارش واحدی ارائه شده و به امضای حداقل 3 نفر از کارشناسان ارزیابیکننده برسد.
در صورتی که مطابق با تبصرۀ مادۀ 6 آییننامۀ اجرائی یاد شده، شرکتهای دولتی و شرکتهای وابسته به مؤسسات عمومی غیردولتی و شرکتهایی که بیش از 50 درصد از سهام یا سهمالشرکۀ آنان مشترکاً یا منفرداً متعلق به اشخاص مذکور یا دولت و نهادهای عمومی غیردولتی باشد، در نظر دارند از کارشناسان مورد تأیید مجمع عمومی صاحبان سهام جهت ارزیابی دارائیهای خود استفاده نمایند، هیئت کارشناسی مزبور میبایست توسط کانون کارشناسان رسمی دادگستری یا مرکز امور مشاوران حقوقی، وکلا و کارشناسان قوه قضائیه معرفی شده باشد.
در مواردي نيز لازم است از نرم افزار يا اپليكيشن بانك اطلاعاتي كارشناسان رسمي دادگستري استفاده شود و يا از سايتهاي اختصاصي كه ممكن است هر كارشناس براي خود ايجاد كرده است استفاده كند.
موضوعات مرتبط: نحوۀ انتخاب کارشناسان رسمی جهت ارزیابی دارائیها