چطور یک انتخاب شغل خوب داشته باشید؟
در اینجا سعی داریم مراحل ساده ای را برای یک انتخاب شغل به شما پیشنهاد کنیم. البته به یاد داشته باشید که انتخاب شغل به صورت کامل و موثر، فرآیندی است که عوامل مختلفی در آن نقش دارند. مراحلی که در اینجا ذکر می شود، یک مرحله مقدماتی است. اگر می خواهید به نتیجه ای مطمئن تر و بهتری برسید، باید وقت بیشتری صرف کرده و با دقت همه عوامل موثر را در نظر گرفته و در پایان به یک تصمیم نهایی درست برسید.
اگر می خواهید به صورت مفصل و کامل مراحل انتخاب شغل خود را طی کنید، می توانید از راهنمای گام به گام انتخاب شغل کمک بگیرید.
و اما مراحلی که در این مقاله به شما معرفی می کنیم :
1- همه ما در مرحله نوجوانی یا جوانی در موقعیت انتخاب شغل قرار می گیریم. اما اینکه بفهمیم واقعا کدامیک از مشاغل برای ما مناسب است، کار راحتی نیست. انتخاب شغل مرحله مهمی در زندگی است که می تواند شما را به آنچه آرزویش را داشتید برساند یا از آن دور کند. تا زمانی که کاملا آماده نیستید و اطلاعات کافی ندارید، هیچ تصمیمی نگیرید. اگرچه این یک توصیه واضحی است ولی بسیاری از افراد هستند که تحت فشارهای موجود و بدون داشتن اطلاعات لازم، برای شغل آینده خود تصمیم می گیرند. یادتان باشد برای شروع ابتدا باید خودتان را خوب بشناسید. بسیاری از نوجوانان و جوانان در واقع نمی دانند چه کسی هستند، فقط می دانند که چه کسی می خواهند بشوند. از آنجا که این آرزوهای آنها برپایه آگاهی لازم نیست، در نهایت به نارضایتی و عدم موفقیت می رسند. پس هر چقدر لازم است وقت صرف کنید و خودتان را خوب بشناسید. شخصیت خود را بشناسید، بفهمید چه استعدادها و توانایی هایی دارید، چه مهارت هایی دارید و چه مهارت هایی را به راحتی می توانید کسب کنید و ….
2- در انتخاب شغل خود دید وسیعی داشته باشید. به جای اینکه گزینه ها را محدود کرده و دیدی سطحی داشته باشید، به دقت جوانب مختلف حوزه ها و مشاغل مختلف را در نظر گرفته و خوب بسنجید. در فرآیند انتخاب شغل تان انعطاف لازم را داشته باشید. به عنوان مثال اگر می خواهید بیولوژیست دریایی شوید، چرا به این فکر نکنید که می توانید یک دوره عکاسی و نویسندگی هم بگذرانید و داستان های مصور در مورد گیاهان و موجودات دریایی بسازید. یادتان باشد هیچ گزینه ای را نادیده نگیرید و خلاقیت و انعطاف لازم را به خرج دهید.
3- روی نقاط قوت خود کار کنید. دربسیاری موارد افراد برای تقویت ویژگی های ضعیف خود، بدون در نظرگرفتن نقاط قوت شان، در دوره های مختلف آموزشی شرکت می کنند تا آمادگی لازم برای ورود به شغلی را پیدا کنند. این خوب است اما بهتر است برای جلوگیری از هزینه مالی و زمانی اضافی و همچنین تسریع روند پیشرفت و موفقیت خود، نقاط قوت خود را به خوبی شناخته و بر اساس آنها تصمیم گرفته و پیش بروید. شغلی خوب است که در آن بتوانید از نقاط قوت خود به درستی استفاده کنید.
4- داوطلبانه در مشاغل مورد علاقه تان وارد شوید. بهترین راه برای کسب شناخت خوب از شغل مورد علاقه تان، دست به کار شدن و ورود به آن به شکل کارآموزی و آزمایشی است. اگر شما به دنبال دستمزدی نباشید و کارفرما انگیزه زیاد شما را احساس کند، مشکلی برای این کار وجود نخواهد داشت. یادتان باشد در کنار آشنایی با شغل و کسب تجربه، شبکه ارتباطاتی با افراد مختلف برقرار می کنید که بسیار ارزشمند است.
5- با افرادی که در شغل مورد علاقه تان مشغول به کار هستند، صحبت کنید. از آنها سوالاتی بپرسید مانند: «آیا شما پس از گذشت چند سال، هنوز از کار کردن در این شغل لذت می برید؟»، « نقاط ضعف این شغل چیست؟»، « وضعیت درآمدی و بازارکار این شغل به چه صورت است؟» و ….
6- به همه حرف ها و توصیه ها گوش دهید و در نهایت خودتان تصمیم بگیرید. والدین، معلمان، دوستان و مشاوران شغلی همه به شما کمک می کنند ولی خود شما نیستند. هیچ کسی دقیقا و به درستی نمی داند که چه شغلی برای شما خوب است. مراقب باشید اطرافیانی که هیچ تجربه ای در شغل مورد نظر شما ندارند، با دادن اطلاعات یا شایعاتی بی اساس، شما را گمراه نکنند. با آنها مودبانه برخورد کنید ولی سعی کنید خودتان تحقیقات لازم را انجام و اطلاعات درستی بدست بیاورید.
راهنمای گام به گام انتخاب شغل و رشته تحصیلی ویژه دانش آموزان و دانشجویان |