کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی و انجام حسابرسی در امور متهم به فرار مالیاتی
در سالهای گذشته فرار مالیاتی در سطوح گستردهای اتفاق افتاده است. ساختارهای مختلف اقتصادی و اجتماعی نقش مهمی در ایجاد و یا عدم فرار مالیاتی دارند اما تقریبا در همه کشورهای جهان فرار مالیاتی صورت میگیرد برای مثال حتی افراد معروفی که بیشتر زیر ذره بین قرار دارند نیز گاها اقدام به فرار مالیاتی میکنند. فرار مالیاتی در واقع به معنای اظهار نکردن بخشی از درآمدها و یا داراییهای یک فرد، موسسه و یا شرکت و غیره است. بنابراین ما در فرار مالیاتی با بخشهای غیر شفافی روبرو هستیم و راههایی که از طریق آن امکان محاسبه مالیات وجود نداشته است. در ادامه به کمک کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی به بررسی این اتهام خواهیم پرداخت.
کارشناس دادگستری حسابداری و حسابرسی می تواند نسبت به امور مالیاتی و حسابرسی متهم به فرار مالیاتی با استفاده از بررسی اظهار نامه مالیاتی و میزان دارایی و درآمد اظهار نظر نماید. همه ساله تمامی واحد های صنفی نسبت به رسیدگی به حساب ها و پرکردن اظهارنامه مالیاتی اقدام می کنند و اداره امور دارایی با توجه به میزان درآمد هر کدام میزان مالیات را مشخص می کند. حال اگر شخصی به هر دلیلی از پرداخت مالیات امتناع ورزد یا پرداخت آن را به تعویق اندازد متهم به فرار مالیاتی است. کارشناس دادگستری حسابداری و حسابرسی نسبت به فرار مالیاتی تحقیقات و بررسی های لازم را انجام می دهد و اظهار نظر می کند.
متهمی که از روی قصد و آگاهانه فرار مالیاتی را انجام بدهد یا از تسلیم اظهارنامه و ترازنامه مالی سر باز زند محکوم است و با تایید نظر کارشناس در خصوص فرار مالیاتی قطعی ملزم به تحمل حبس می شود و یا پرداخت جریمه میشود که بنا به گستردگی تخلف متفاوت خواهد بود.
فرار مالیاتی در مشاغل مختلفی صورت میگیرد به همین دلیل در پر کردن اظهار نامه مالیاتی مشاغل باید میزان درآمدها به صورت هر چه دقیقتر مشخص شود. معمولا تخلفات مالیاتی به اشکال قابل پیش بینی هم صورت میگیرد برای مثال حاشیههایی در خصوص عدم استفاده از پوزها توسط پزشکان وجود دارد. نبودن دستگاههای کارتخوان و یا خرابی همیشگی آنها باعث میشود بخش قابل توجهی از درآمد پزشکان ثبت نشود و از همین رو امکان تعیین دقیق درآمد آنها وجود ندارد. قاعدتا این موضوعات زمینه طرح اتهام فرار مالیاتی را ایجاد میکند که کارشناس حسابداری و حسابرسی میتواند در خصوص صحت یا عدم صحت آن اظهار نظر نماید.
لازم به ذکر است که فرارمالیاتی توسط بانک ها نیز قابل انجام است و به این معنی است که بانک مذکور بیش از میزان بهره مقرر شده به مشتریان سود بپردازد تا روند صعودی جذب مشتری داشته باشند. در این صورت ملزم به پرداخت مالیات هستند و چنانچه مالیات خود را پرداخت نکنند یا کمتر پرداخت کنند متهم به فرار مالیاتی هستند. لذا کارشناس رسمی حسابداری و حسابرسی نسبت به بررسی امور مربوط به فرار مالیاتی این گونه بانک ها هم اظهار نظر می کند.
مالیات انواع مختلفی دارند که در این مقاله به دونوع آن اشاره میکنیم:
مالیات بر دارایی ها: که شامل مالیاتی است که بر اموال و دارایی های موجود در وطن اشاره دارد.
مالیات بر درآمد و سرمایه های پولی: که شامل میزان مالیاتی است که بر درامد حاصل از سرمایه گذاری و کسب و کار و هر نوع درآمدی اشاره دارد.
فرارمالیاتی نیز دو نوع است:
اجتناب از پرداخت مالیات: به معنی انجام کار قانونی و ذکر درآمد کم و خرج بالا و کاهش اشتغال است برای کم کردن مالیات توسط دولت و پرداخت آن میزان کم.
فرارمالیاتی: فرار مالیاتی همانطور که در بالا اشاره شد عدم پرداخت مالیات طی سه سال است.
در هر دو حالت فرار مالیاتی کارشناس رسمی می تواند با توجه به بررسی مستندات موجود امور مالیاتی را تشریح نماید. در صورت ایجاد اختلاف در این خصوص و یا روبرو شدن با اتهام فرار مالیاتی و یا نیاز به ارزیابی میزان مالیات میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل نمائید.