کارشناس رسمی دادگستری رشته داروسازی وسم شناسی و چگونگی بررسی فراورده های آرایشی و بهداشتی
امروزه یکی از لوازم پر مصرف در میان جوانان استفاده از لوازم آرایشی و بهداشتی است، که در اکثر موارد به دلیل هزینه های گران لوازم برند، افراد مجبور به خرید لوازم غیراستاندارد یا فیک در ازای پرداخت هزینه های اندک می باشند.
حال سوال اینجاست که چرا قیمت این اجناس با وجود اینکه گاها حتی اسم برند معروف بر روی آن است اینقدر پایین است؟ آیا جنس قاچاق است؟ آیا تقلبی است؟ و … این کارشناس رسمی دادگستری رشته داروسازی و سم شناسی است که در صورت بروز هر نوع شکایت یا تخلف قضایی در رابطه با لوازم آرایشی و بهداشتی، بایستی با بررسی یکسری شرایط و همچنین ترکیبات موجود در مواد آرایشی و بهداشتی به این سوالات پاسخ دهد.
در صورت گزارش هر نوع تخلف در رابطه با لوازم آرایشی و بهداشتی، اعم از کشف لوازم قاچاق، تقلبی، محل های غیراستاندارد تولید این محصولات، شکایات مبنی بر بروز آثار سوء بر روی پوست یا سایر اعضای بدن و ایجاد مسمومیت های ناشی از مصرف آنها کارشناس دادگستری داروسازی و سم شناسی از سوی دادگاه موظف می گردد تا از محل های تولید این مواد بازرسی به عمل بیاورد، تا از نظر داشتن مجوز یا پروانه ساخت، بهداشتی و استاندارد بودن محل کارخانه، حضور فعال و مستمر مسئول فنی در همه مراحل تولید این لوازم، مواد شیمیایی استاندارد و سالم و کافی( نه کم نه زیاد) مورد استفاده در تولید آن ها آگاهی لازم را کسب نماید. در صورت تولید این مواد بدون کسب مجوز مربوطه، جرم محسوب شده و فرد یا شرکت یا کارخانه ی خاطی به مجازات محکوم می گردند. یکی از تخلفات گزارش شده ی اخیر تولید این مواد آرایشی به صورت زیرپله ای و در شرایط غیر استاندارد می باشد، و گزارش ها حاکی از آن است که جهت افزایش حجم محصولات تولیدی، میزان ناخالصی های موجود در آن ها را افزایش می دهند. بیشتر گزارشات مربوط به وجود ناخالصی هایی در رژلب ها، کرم پودر و ژل بوتاکس و همچنین وجود مواد سمی در عطرها و ادکلن های به اصطلاح برند می باشد.
به عنوان مثال یکی ازرایج ترین شکایات مراجعه به مراجع قضایی در رابطه با لوازم آرایشی، مربوط به عوارض بعد از تزریق ژل بوتاکس می باشد. بوتاکس نوعی سم بسیار خطرناک است که در صورت وجود دوز بالای آن در ژل های تزریقی می تواند عوارض جبران ناپذیری برجا بگذارد. بنابراین بایستی در خرید آن بسیار دقت نمود. در صورت گزارش وجود بوتاکس نامرغوب در بازار، کارشناس رسمی سم شناسی پس از بررسیهای میدانی و تهیه نمونه های موجود در بازار آن ها را از نظر میزان سمیت و دوز سم بوتاکس بررسی کرده و نتیجه گزارش را به مراجع مربوطه ارسال می نماید. یکی دیگر از لوازم آرایشی بسیار پرکاربرد از جانب خانم ها استفاده از رژ لب و در بیشترین ساعات روز می باشد، که گاها به دلیل افزایش ماندگاری به خصوص در شرایطی که لوازم آرایشی به صورت قاچاق وارد می شوند ( شرایط غیر استاندارد از نظر دمایی، بهداشتی در زمان حمل و نقل ) و تثبیت رنگ آنها مجبور به افزودن مواد مضر زیاد از جمله سرب، جیوه، کادمیوم می گردند که در طولانی مدت در اثر ورود این مواد سمی به بدن موجبات بیماریهای فراوان را باعث خواهند شد.
به دلیل پرطرفدار بودن لوازم آرایشی در ایران، نظر کارشناس رسمی داروسازی و سم شناسی بر این است که حداقل، خریداران لوازم آرایشی و بهداشتی خود را از داروخانه ها و مراکز دارای مجوز رسمی خریداری نمایند. چرا که نظارت سازمان غذا و دارو بر این مراکز چندین بار در سال صورت می گیرد و هیچ اعتباری به سالم بودن یا عدم تاثیر سوء مواد آرایشی خریداری شده از مراکز نامعتبر، بر پوست و سایر اعضای بدن ، با وجود افزایش قاچاق و مواد تقلبی وجود ندارد. بنابراین توصیه می شود حدالامکان در هنگام خرید تاریخ انقضا، برچسب اطلاعات ترکیبات، وبرچسب اصالت دارو از سوی خریداربررسی گردد.