نظر کارشناس رسمی دادگستری زراعت و اصلاح نباتات در مورد برآورد میزان خسارت وارده به محصولات تولیدی زراعی و گلخانه ای
یکی از مهم ترین وظایف کارشناس رسمی دادگستری زراعت و اصلاح نباتات ارزیابی میزان خسارتی است که به تولیدات زراعی و گلخانهای مانند گیاهان دارویی و ادویهای وارد میشود. این خسارات میتواند به دلیل عوامل بیرونی مانند سیل، آبیاری نامناسب، سرمازدگی و خشکسالی باشد و یا به عواملی درونی مانند نامناسب بودن شیوه کاشت و ناسالم بودن بذر و نشاء مورد استفاده در روند تولید نشاء و نهال کشت بافت باشد.
بخش زیادی از کشت و زرع در کشور ما با استفاده از تکنولوژی روز صورت میگیرد. کشت بافت و بیوتکنولوژی یکی از مدرن ترین روشهاییست که تلاش میکند تا با اصلاح ژن گیاهان و حتی تغییر دادن برخی از صفات گیاهی زمینه مناسبی را برای رشد و تولید بیشتر در بازه زمانی کم فراهم کند.
این نوع کشت در تمامی محصولات کشاورزی مورد استفاده است. گندم، ذرت، برنج و گیاهان دارویی و ادویهای. البته در حوزه باغبانی نیز این اصلاح نژاد به صورت گسترده اتفاق میافتد.
کارشناس دادگستری زراعت و اصلاح نباتات میزان خسارت وارده بر کشاورزان در فرآیند تولید را ارزیابی میکند. برای مثال در صورتی که سیل باعث از بین رفتن بخشی از مزارع کشاورزی گیاهان دارویی شود این کارشناس صاحب صلاحیت است تا میزان خسارت را ارزیابی کند. و یا در مثالی پر اهمیت تر میتوان به خسارتهای ناشی از تگرگ اشاره کرد. گاهی تگرگ به کشتهای عادی و گلخانهای آسیب وارد میکند. این آسیبها هر چند ممکن است باعث از بین رفتن گیاهان نشود اما در فرآیند رشد و همچنین بهرهوری آنها تاثیر به شدت منفی دارد. کارشناس رسمی زراعت و اصلاح نباتات با بررسی مزارع و گلخانهها و بررسی بافت گیاهان میزان تاثیری که تگرگ بر روی رشد و بهرهوری به وجود آورده است را ارزیابی میکند.
از سوی دیگر به موراد مهم تری اشاره کرد. گاهی میزان خسارت وارده بر کشاورزان در فرآیند کشت بافت و بیوتکنولوژی صورت میگیرد. هر چند که در حال حاضر مراکز متعدد بیوتکنولوژی در کشور دارای مجوز رسمی هستند و عمدتا هم از متخصصان در این زمینه استفاده میکنند اما امکان بروز خطا همواره فراهم است.
کشت بافت در مراکز آزمایشگاهی ابتدا به مطالعه بر روی گیاهان میپردازد و سپس با استفاده از دستگاههای کشت بافت اقدام به تولید نشاء و یا نهال اصیل میکند. قیمت دستگاه کشت بافت تا حدی نشان از میزان دقت آن هم دارد! اما دخالت انسانی و همچنین احتمال خطا در هنگام مطالعه زمینه ایجاد آسیبهای جدی به گیاه و درخت را فراهم میکند.
برای مثال فرض کنید که فردی ده هکتار گوجه فرنگی یا فلفل را زیر نظر یک شرکت بیوتکنولوژی کشت کرده است اما هنگام بهرهبرداری از محصول متوجه عدم باروری گیاه و یا باروری نامناسب آن و حتی بروز مشکلاتی در کیفیت محصول شده است. به عبارت بهتر خسارت جدی به او وارد شده است. در صورتی که کشاورز اقدام به شکایت از شرکت کشت بافت و بیوتکنولوژی کند، کارشناس زراعت و اصلاح نباتات وظیفه بررسی محصول و همچنین تعیین میزان خسارت وارده بر کشاورز را بر عهده دارد.
کشت بافت گیاهان دارویی، گیاهان زراعی و حتی گیاهان زراعی و نهالهای باقی روز به روز در حال گسترش است اما آسیبهایی که ناشی از عدم توجه به جزئیات در این فرآیند وجود دارد ممکن است زمینه طرح شکایاتی را فراهم نماید. کارشناس دادگستری اصلاح نباتات صلاحیت اظهار نظر در خصوص این خسارتها و همچنین خسارتهایی که از طریق عوامل طبیعی مانند سیل و خشکسالی و غیره به وجود میآید و همچنین خسارت ناشی از عوامل انسانی در گلخانهها را داراست. در صورتی که در این حوزه با مشکلاتی روبرو هستید میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.