معرفی شغل پزشک جراح
اگر به کارهای چالشی در حوزه درمان علاقه زیادی دارید، شغل جراج می تواند برای شما مناسب باشد.
جراحی یکی از شیوههای درمانی در پزشکی است. در این روش معمولاً از برش برای برداشتن بخشی از بدن ) مانند کیسه صفرا، لوزه یا آپاندیس) یا بافت عفونی یا سرطانی و یا کارگذاشتن وسیلهای (مانند پروتز یا دریچه مصنوعی) یا دستکاری و اصلاح نقصی (مانند دوختن آنوریسم یا باز کردن رگ( استفاده میشود. به احتمال قوی جراحی همزمان با پیدایش پزشکی بوجود آمده است.
به فردی که مهارت جراحی را دارد، جراح می گویند. او در اتاق عمل جراحی ای که در تخصصش است را انجام می دهد. جراحی ها انواع مختلفی دارند از جمله جراحی قلب، جراحی مغز و اعصاب، جراحی زنان و زایمان، جراحی زیبایی و … که هر کدام را جراح متخصص آن انجام می دهد.
قبل از شروع هر عمل پرسنل مربوطه اتاق عمل، ابزارها، دستگاه ها و بیمار را آماده می کنند. پس از آماده بودن همه چیز جراح کار خود را با همکاری تکنسین های اتاق عمل شروع می کند. در گذشته جراحی همواره با تیغ جراحی و برش موضع عمل انجام میشد اما امروزه روشهای جراحی پیشرفته تری مانند جراحی آندوسکوپیک، لیزر، اشعه گاما و کوتر نیز به کار میروند. جراح پس از اتمام جراحی نیز بر حال بیمار نظارت دارد.
جراح در اتاق عمل لباس مخصوص را که گان نام دارد می پوشد. قبل از شروع عمل نیز دست های خود را شسته و از دستکش، کلاه و کفش استریل شده استفاده می کند. جراح باید به بیمارانش آرامش داده و اعتماد و اطمینان آنها را برانگیزد. او باید فشار کاری زیادی را تحمل کرده و تصمیمات درست و سریعی بگیرد. جراح باید دانش زیاد و عمیقی در حوزه های فیزیولوژی، بیوشیمی، پاتولوژی و آناتومی داشته باشد.
ساعت کاری جراح معمولا طولانی و گاهی در روزهای تعطیل و شب ها می باشد. البته در ساعات غیرکاری هم باید در دسترس باشد.
در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، بازار کار و فرصت های شغلی و میزان درآمد جراح و برخی از جراحان معروف ایرانی ارائه می شود.
وظایف جراح
تشخیص
تصمیم گیری در مورد مناسب ترین روش جراحی
انجام جراحی بیماران
نظارت بر بیماران پس از عمل
مهارت و دانش مورد نیاز
علاقه زیاد به کمک به دیگران
علاقه و دانش در حوزه پزشکی، آناتومی و فیزیولوژی
مهارت های ارتباطی خوب
توانایی آرامش بخشیدن به بیماران و جلب اعتماد و اطمینان آنها
مهارت های مدیریت و رهبری به خصوص در مورد پرسنل اتاق عمل
توانایی تحمل فشار کاری و تصمیم گیری صحیح و سریع
توانایی کار مطابق با بالاترین استانداردهای حرفه ای
به روز نگه داشتن اطلاعات و مهارت های خود
هماهنگی زیاد بین دست و چشم
توانایی آموزش و نظارت بر کار کارکنان
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل جراحی
فارغ التحصیلان رشته پزشکی بر حسب علاقه و توانمندی خود، می توانند برای گرفتن تخصص و فوق تخصص انواع جراحی اقدام کنند. برخی از این تخصص ها عبارتند از جراحی عمومی، جراحی پلاستیک، جراحی قلب و …
بازارکار و فرصت های شغلی جراح
جراح که پزشک دارای تخصص یا فوق تخصص است، معمولا در بیمارستان ها و کلینیک های دولتی و خصوصی مشغول به کار است. البته جراحان اکثرا مطب شخصی دارند و در روزهایی از هفته در بیمارستان و کلینیک بوده و عمل های جراحی را انجام می دهند.
در خصوص وضعیت بازارکار کار جراحان اطلاعات دقیقی در دسترس نمی باشد. اما طبق برخی گفته های غیر رسمی به نظر می رسد تعداد جراحان به خصوص در شهرهای بزرگ به نسبت بیماران موجود در حد استاندارد جهانی است. در اکثر شهرهای کوچک جراحان متبحر و متخصص یا وجود ندارد و یا بسیار کم است. بنابراین در کنار برخی از سختی های زندگی در این شهرها، فرصت شغلی زیادی در این مناطق برای جراحان وجود دارد. البته مثل هر شغل دیگر، جراحانی که دانش، مهارت و تخصص کافی و خوبی دارند، می توانند به راحتی بیماران بیشتری را درمان و به دنبال آن درآمد بالایی داشته باشند.
لازم به ذکز است برای شغل جراحی در بیشتر کشورهای جهان فرصت های شغلی خوبی وجود دارد.
وضعیت استخدام این شغل در برخی کشورهای جهان به شرح زیر است :
آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام جراحان بین سال های2010 تا2020 ، رشد24 درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل14 درصد می باشد.
استرالیا – در بازه زمانی5 سال گذشته میزان استخدام در این شغل رشد56.9 درصدی داشته و رشد بسیار زیاد در آینده برای آن پیش بینی می شود.
میزان درآمد جراح
درآمد جراح نسبت به پزشکان به خصوص پزشکان عمومی بالاتر است. البته نوع تخصص جراح در کنار سایر عوامل از جمله تبحر و مهارت، در میزان درآمد او موثر است. در ایران جراحان مغز و اعصاب،قلب و زیبایی نسبت به سایر جراحان درآمد بیشتری دارند. در سایر کشورهای نیز جراحی از مشاغل پردرآمد به حساب می آید.
درآمد این شغل در برخی از کشورهای جهان عبارتند از :
آمریکا – متوسط درآمد سالانه این شغل بیش از166.400 دلار (برای همه مشاغل33.840 دلار) در سال 2010 و مطابق با آخرین آمارها در سال 2013، حدود 311.000 دلار بوده است.
استرالیا – متوسط درآمد سالانه این شغل84.000 دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان – متوسط درآمد سالانه جراحان تازه کار بین51.000 تا63.000 دلار، برای جراحان با تجربه حدود106.000 دلار و برای جراحان مشاور بین113.500 تا274.500 دلار می باشد.
شخصیت های مناسب این شغل
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
شخصیت های مناسب این شغل بر اساس شخصیت شناسی MBTI : (برای مشاهده کامل هر تیپ شخصیتی روی آن کلیک کنید)
این تیپ شخصیتی در زمینه های فنی تر حوزه سلامت موفق تر است. او می تواند به طور مستقل و با حداقل دخالت دیگران کار کند.
این تیپ شخصیتی به نگرانی های بیماران توجه خاص داشته، خوب گوش کرده و توصیه های حساب شده می کند. او از محیط های کاری منظم و از زمینه های مدیریتی حوزه بهداشت و درمان لذت می برد.
این تیپ شخصیتی دوست دارد به دیگران کمک کرده و مشکلات آنها رفع کند. بنابراین به مشاغل حوزه پزشکی به خصوص مشاغلی که مستقیما با بیمار سر و کار دارد، علاقه دارد.
برخی از جراحان معروف ایرانی
دکتر یحیی عدل : پدر جراحی نوین و علم بیهوشی در ایران |
|
پروفسور مجید سمیعی : پزشک و جراح مغز و اعصاب، رئیس فدراسیون جهانی انجمن جراحان اعصاب و رئیس بیمارستان علوم عصبی هانوفر در آلمان که خود بنیان گذار آن بوده است. |
|
دکتر حسین صادقی : جراح معروف قلب و مبدع بسیاری از روش های جدید در جراحی های قلب |
|
دکتر علی اصانلو : پدر جراحی پلاستیک ایران |
|
دکتر جواد هیات : پدر جراحی قلب ایران |
تحقیق، ترجمه و گردآوری | گروه شغل و بازار کار کارشناس رسمی دادگستری |
سایر مشاغل حوزه پزشکی و سلامت | مشاغل سایر حوزه ها |