پزشکی و پیراپزشکی و دندان پزشکی

تکنسین اتاق عمل

معرفی شغل کارشناس اتاق عمل


اگر به حوزه پزشکی علاقه داشته و در کار دقت و تمرکز زیادی دارید، این شغل برای شما می تواند مناسب باشد.

تکنسین اتاق عمل کمک های لازم را در اتاق عمل به جراحان کرده و دستیار جراحان در هنگام عمل جراحی است. او در اتاق عمل لباس های خاص و استریل شده پوشیده و ساعات زیادی را باید ایستاده و در کنار یک گروه پزشکی – که معمولا شامل جراحان، پرستاران و متخصصان بیهوشی می شود – کار کند. وظیفه آماده کردن وسایل جراحی و استریل و اداره اتاق عمل بر عهده تکنسین اتاق عمل می باشد.
معمولا تکنسین های اتاق عمل به عنوان  سیرکولر(فرد غیر استریل می باشد و احتیاجات ضروری را در حین جراحی فراهم می کند و حق نزدیکی به بیمار را ندارد) و اسکراب (فرد استریل می باشد که در یک محیط یک متری در کنار جراح و با همراهی جراح عمل را انجام می دهند) در اتاق عمل فعالیت می کنند.

تکنسین اتاق عمل گاهی در کارش در معرض بیماری ها واگیردار ، مناظر، بوها و مواد ناخوشایند قرار می گیرد که باید توان تحمل آنها را داشته باشد. او باید فردی صبور، دقیق و با توان بدنی مناسب باشد. همچنین داشتن آرامش و توان تصمیم گیری درست و سریع در شرایط بحرانی برای تکنسین های اتاق عمل ضروری است. تکنسین اتاق عمل چون مرتبا در کنار جراح است، چیزهای زیادی از او یاد می گیرد و به  مرور توانایی های زیادی را کسب می کند.

بیشتر تکنسین های اتاق عمل در بیمارستان ها و برخی در مراکز عمل های سرپایی مشغول به کار هستند. کار آنها به صورت تمام وقت است و گاهی در شب ها و روزهای تعطیل به صورت شیفتی باید سرکار خود باشند.
 
 در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، بازار کار و فرصت های شغلی و میزان درآمد تکنسین اتاق عمل ارائه می شود.

 

وظایف کارشناس اتاق عمل

آماده کردن اتاق عمل برای جراحی و کنترل آن از نظر نور كافي، سيستم برق رساني، درجه حرارت ،رطوبت، پاكيزگي، ايمني و …. .

اطمینان یافتن از درستی دستگاه ها و تجهیزات لازم برای جراحی

استریل کردن تجهیزات و لوازم و اطمینان یافتن از وجود لوازم و ابزار لازم برای جراحی

كنترل پرونده بيمار قبل از جراحي براي اطمينان از كامل بودن مدارك پزشكي مورد نياز )مانند اجازه عمل و آمادگيهاي عمل، داروهاي قبل از عمل، عدم داشتن وسايل مصنوعي و زيور آلات و …(

آماده کردن بیماران برای جراحی مانند دادن آموزش ها و اطلاعات لازم به بیمار، شستن و ضدعفونی کردن محل های برش روی بدن بیمار و …

کمک کردن به پزشکان و پرستاران قبل و در حین جراحی

مراقبت از نمونه های آزمایشگاهی برخی از جراحی ها و فرستادن آنها به آزمایشگاه

کمک در استریل و پانسمان کردن نهایی بیمار

انتقال بیماران به اتاق ریکاوری پس از عمل

مرتب و استریل کردن اتاق های عمل پس از جراحی

تهیه گزارش از فرآیند جراحی

 

دانش و مهارت های مورد نیاز

آرامش دادن به بیماران قبل و بعد از جراحی

دقت و توجه زیاد به جزئیات

چالاکی و تمرکز زیاد

توان بدنی و استقامت زیاد

حفظ آرامش و خونسردی در هر شرایطی

توانایی کار تیمی

مهارت های ارتباطی مناسب

 

تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل

فارغ التحصیلان رشته اتاق عمل می توانند وارد این شغل شوند. اگر فردی با شناخت و علاقه وارد این شغل شود، می تواند بسیار در آن پیشرفت کرده و موفق شود. در صورت پشتکار و تلاش بیشتر می تواند به موقعیت های شغلی بهتری مانند سرپرستار اتاق عمل، مدیر اتاق عمل و … برسد.

در سراسر دنیا برنامه تربیت تکنسین اتاق عمل به دو صورت ارائه می شود. در حالت اول دانش آموختگان رشته ی کارشناسی پرستاری پس از کسب مدرک کارشناسی در یک دوره ی 1 ساله تا 2 ساله برای ورود به اتاق عمل آموزش می بینند. در حالت دوم در مقطع کاردانی آموزش های عمومی اتاق عمل را گذرانده و برای ایفای نقش فرد سیرکولر و اسکراب آماده می شوند.

با نگاهی به استانداردهای این انجمن برای ایفای نقش اسکراب , تکنولوژیست اتاق عمل باید در سه سطح آموزش ببیند. در سطح اول فرد برای عمل های عمومی آماده می شود و در سطح دوم برای ایفای نقش در عمل های تخصصی و فوق تخصصی و در سطح سوم فرد توانمندی های لازم تئوری و عملی را در حوزه ی مدیریتی به دست خواهد آورد.
 
 

 فرصت شغلی و بازارکار کارشناس اتاق عمل

تکنسین های اتاق عمل می توانند در بیمارستان ها، کلینیک های بزرگ، مراکز جراحی دولتی و خصوصی و مراکز اورژانس مشغول به کار شوند.

آمار دقیقی از وضعیت بازارکار و میزان استخدام تکنسین های اتاق عمل در کشور در دسترس نمی باشد. با توجه به افزایش جمعیت بخصوص در سنین سالمندی و به دنبال آن افزایش بیماری ها و اعمال جراحی، نیاز همیشگی به تکنسین های اتاق عمل وجود داشته و بازارکار مناسبی برای این شغل در کشور وجود دارد. اگر فردی با علاقه و پشتکار وارد این شغل شود، مطمئنا می تواند موقعیت های شغلی مناسبی یافته و در کار خود موفق شود.

وضعیت استخدام این شغل در برخی کشورهای جهان به شرح زیر است :

آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام تکنسین های اتاق عمل بین سال های2010  تا 2020 ، رشد19   درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل14  درصد می باشد.

 

میزان درآمد کارشناس اتاق عمل

در جدیدترین پژوهش صورت گرفته توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد کارشناس اتاق عمل در گروههای شغلی مختلف استخراج شده است.

مطابق با این تحقیق حقوق کارشناس اتاق عمل که در حوزه های مختلف مشغول بکار است، بین 1200000 تومان تا 3800000 تومان می باشد.

البته توجه داشته باشید که این تفاوت درآمدها به میزان سابقه کاری، تجربه و تخصص افراد، حوزه های مختلف کاری، نوع شرکت، شهر محل کار و …. بستگی دارد.

درآمد این شغل در برخی از کشورهای جهان عبارتند از :

آمریکا – متوسط درآمد سالانه این شغل39.920  دلار (برای همه مشاغل33.840  دلار) در سال2010  و مطابق با آخرین آمارهای سال 2013، 42.000 دلار بوده است.

شخصیت های مناسب این شغل

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.

شخصیت های مناسب این شغل بر اساس شخصیت شناسی MBTI : (برای مشاهده کامل هر تیپ شخصیتی روی آن کلیک کنید)

این تیپ شخصیتی به ماهیت فنی این مشاغل علاقه دارد.

 این تیپ شخصیتی دوست دارد با مردم در ارتباط باشد و به آنها کمک کند. او از اینکه زندگی را برای دیگران آسان تر و رضایت بخش تر کند، لذت می برد. تصمیم گیری سریع و برخورد با شرایط بحرانی یکی از ویژگی های این تیپ شخصیتی است که در این شغل لازم است.

این تیپ شخصیتی دوست دارد به دیگران کمک کرده و مشکلات آنها رفع کند. بنابراین به مشاغل حوزه پزشکی به خصوص مشاغلی که مستقیما با بیمار سر و کار دارد، علاقه دارد.

 

 تحقیق، ترجمه و گردآوری     گروه شغل و بازار کار کارشناس رسمی دادگستری  

 

سایر مشاغل حوزه  پزشکی و سلامت مشاغل سایر حوزه ها

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *