پزشکی و پیراپزشکی و دندان پزشکی

گفتار درمانگر به شناسایی مشکلات ارتباطی و گفتاری مراجعان پرداخته و به کمک شیوه ها و روش های گفتار درمانی (بدون دارو) این مشکلات را درمان می کند.

 

معرفی شغل گفتار درمانگر


اگر به حوزه علم و سلامت علاقه زیادی داشته و می توانید با افراد مختلف کنار بیایید، این شغل برای شما مناسب است.

برقراری ارتباط با دیگران یکی از نیازهای اصلی هر انسانی است. سخن و گفتار ابزار برقراری این ارتباط می باشد. وجود هر گونه مشکل و اختلال در گفتار هر فردی، موجب وارد شدن خدشه به روابط اجتماعی و در نهایت صدمات روحی و روانی شدید برای او می شود. گفتار درمانی راهی است برای رفع هر گونه مشکلات زبانی و گفتاری.

گفتار درمانی به ارزیابی، تشخیص و درمان انواع اختلالات گفتاری و زبانی می پردازد.

متخصص گفتار درمانی یا گفتار درمانگر به شناسایی مشکلات ارتباطی و گفتاری مراجعان پرداخته و به کمک شیوه ها و روش های گفتار درمانی (بدون دارو) این مشکلات را درمان می کند. اختلالات گفتاری شایع شامل لکنت، اختلالات تولید(اختلال در تلفظ صداها)، اختلالات صوتی، تأخیر در رشد گفتار و زبان، اختلال در بلع، اختلالات گفتاری ناشی از فلج مغزی ، کم شنوایی،سکته های مغزی و …. می باشد.  

کار گفتار درمانی در واقع یک کار گروهی است. زیرا متخصص گفتار درمانی معمولا برای رسیدن به نتایج مطلوب ،بسته به نوع مشکل فرد مراجعه کننده، با روانشناس، شنوایی سنج، فیزیوتراپ، متخصص مغز و اعصاب، متخصص کودکان، متخصص گوش و حلق و بینی، معلم (برای بچه ها) و … در ارتباط است.

گفتار درمان باید با مراجعان خود ارتباط خوبی برقرار کرده و با صبر و حوصله فرآیند درمان را پیش ببرد. کار گفتار درمانی یک کار زمان بر و طولانی است. همچنین باید در مراجعان خود انگیزه و اراده لازم را برای گذراندن کامل دوره درمانی ایجاد کند. کار متخصص گفتار درمانی بالابردن توان ارتباطی و گفتاری مراجعان طی جلسات درمانی فردی و گروهی است. یک گفتار درمانگر خوب باید اهداف درمانی را به هدف های کوچک تر تبدیل کند و با توجه به توانایی های فرد و علایق مراجعه کننده، از روش های مختلف برای رسیدن به هدف استفاده کند. مثلا در کودکان باید تمرینات را در قالب بازی هایی بگنجاند تا کودک خسته و بی حوصله نشود و از برنامه درمانی دوری کند.

کار گفتار درمان فقط درمان نیست، بلکه آموزش های پیشگیرانه راه نیز شامل می شود. به عنوان مثال گفتار درمان می تواند با مدارس در ارتباط بوده و به آموزش پیام های بهداشتی حوزه کار خود بپردازد.

گاهی مراجعان گفتار درمان ها افراد خاصی مانند خواننده ها، گوینده ها، دوبلورها، مداحان می باشند که به منظور استفاده درست از صدای خود و رفع مشکلات احتمالی موجود به سراغ این متخصصان می آیند.
 
 در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، بازار کار و فرصت های شغلی و میزان درآمد متخصص گفتار درمانی ارائه می شود. 

 

وظایف گفتاردرمانگر

ملاقات با مراجعان و گرفتن تست های مختلف برای تشخیص مشکلات خاص آنها

برنامه ریزی جلسات درمانی مراجعان

انتخاب مناسب ترین روش های درمانی با توجه به شرایط هر فرد مراجعه کننده و اجرای آنها

حمایت و پشتیبانی از مراجعان در مواقع لزوم

همکاری نزدیک با سایر متخصصان ( مانند پزشک، شنوایی سنج، معلم و …) برای رسیدن به نتایج درمانی بهتر

راهنمایی والدین یا اطرافیان در خصوص روش های حمایتی آنها نسبت به فرد

کمک در جهت استفاده بهتر از گفتار و پیش گیری از بروز هر نوع اختلال به افرادی که از گفتار خود به صورت حرفه ای استفاده می کنند مانند خواننده ها، گوینده ها و …

آموزش روش ها و توصیه های پیشگیرانه به کودکان، مادران، معلمان و …

نگهداری پرونده های مراجعان

 

مهارت و دانش مورد نیاز

توانایی ایجاد ارتباط مناسب و نزدیک با مراجعان در هر سنی

داشتن صبر و حوصله زیاد

خلاقیت در انتخاب روش های درمانی متناسب با وضعیت مراجعان

توانایی حل مساله

توانایی ایجاد انگیزه در مراجعان برای انجام تمرینات و ادامه دادن جلسات درمان

توانایی آموزش به والدین و اطرافیان فرد برای تمرین کردن با او

توانایی کار فردی و تیمی

توان استفاده از کامپیوتر و اینترنت

آشنایی با زبان انگلیسی ( به دلیل محدود بودن منابع فارسی)

آشنایی با زبان های محلی (برای مراجعان خاص)

 

تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل

فارغ التحصیلان رشته کارشناسی گفتار درمانی می توانند وارد این شغل شوند. البته علاقه مندان می توانند در مقاطع بالاتر (کارشناسی ارشد گفتار درمانی) تحصیلات خود را ادامه دهند که در این صورت بیشتر به شغل های آموزش و تحقیق و پژوهش در این حوزه روی خواهند آورد.
 
 

فرصت شغلی و بازارکار متخصص گفتار درمانی

متخصص گفتار درمانی می تواند در بخش دولتی یا خصوصی استخدام شود. مکان هایی که ممکن است به تخصص او احتیاج داشته باشند شامل بیمارستان ها، کلینیک ها، مراکز توانبخشی، مدارس، زندان ها، آسایشگاه ها، پرورشگاه ها، مهد کودک ها و… می باشند. گفتار درمان با کسب تجربه لازم و داشتن شرایط مورد نظر ( از جمله داشتن مدرک کارشناسی یا بالاتر، داشتن سابقه کار5  ساله برای تاسیس دفاتر گفتاردرمانی در تهران و کرج و 3 ساله برای شهرستان ها) می تواند دفتر مستقل راه اندازی کند.
 
تعداد متخصصان گفتار درمانی به نسبت نیاز کشور، کمتر بوده و در نتیجه فرصت های شغلی خوبی در بازارکار این شغل وجود دارد. شغل گفتار درمانی از مشاغل نو و جدید در کشور است و سابقه طولانی ندارد. بنابراین قابلیت رشد و پیشرفت خوبی داشته و پیش بینی می شود از آینده شغلی خوبی نیز برخوردار باشد.

گفتار درمان ها در کشور با برخی مشکلات روبرو هستند که عبارتند از :

عدم استانداردسازی و تعریف جایگاه شغل گفتار درمانی در ایران

پایین بودن و به روز نبودن تعرفه خدمات گفتار درمانی

مهاجرت بسیاری از گفتار درمان ها به کشورهای دیگر (به خصوص حاشیه خلیج فارس) به دلیل عدم وجود حمایت های مالی از آنها

اشتغال بیش از نیمی از فارغ التحصیلان رشته گفتار درمانی در مشاغل غیرمرتبط

عدم پوشش بیمه ای خدمات گفتار درمانی

 
وضعیت استخدام این شغل در برخی کشورهای جهان به شرح زیر است :

آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام متخصصان گفتار درمانی بین سال های2010  تا 2020 ، رشد23 درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل14  درصد می باشد.

استرالیا – در بازه زمانی5  سال گذشته میزان استخدام در این شغل رشد103.6  درصدی داشته و رشد بسیار زیاد در آینده برای آن پیش بینی شده است.

 

میزان درآمد متخصص گفتار درمانی

آمار دقیقی از میزان حقوق و درآمد گفتار درمانگرها در کشور در دسترس نمی باشد. متخصصانی که در بخش دولتی استخدام می شوند، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کنند. گفتار درمان هایی که در بخش خصوصی هستند، با توجه به میزان تجربه، توانایی و نوع توافقی که با کارفرمای خود می کنند، درآمدهای متفاوتی دارند. آنهایی هم که دفتر گفتار درمانی تاسیس می کنند، با توجه به میزان توانایی و تبحر، کیفیت کار و تعداد مراجعان، درآمدهای مختلفی خواهند داشت.

درآمد این شغل در برخی از کشورهای جهان عبارتند از :

آمریکا – متوسط درآمد سالانه این شغل 66.920 دلار (برای همه مشاغل33.840  دلار) در سال2010   و مطابق با آخرین آمارها در سال 2013، 69,150 دلار بوده است.

استرالیا – متوسط درآمد سالانه متخصصان گفتار درمانی 60.000 دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.

انگلستان – متوسط درآمد سالانه در این شغل برای افراد تازه کار بین32.500  تا42.000  دلار، افراد با تجربه حدود52.000  دلار و برای افراد ارشد و مسئول تیم ها حدود61.000  دلار می باشد.

 

شخصیت های مناسب این شغل

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.

شخصیت های مناسب این شغل بر اساس شخصیت شناسی MBTI : (برای مشاهده کامل هر تیپ شخصیتی روی آن کلیک کنید)

  این تیپ شخصیتی به حوزه های سلامت علاقه مندند. آنها به عوامل روانی، احساسی و معنوی بیماران توجه داشته و از ارائه راه حل به بیماران خشنود می شوند.

   این تیپ شخصیتی دوست دارند از دانش خود در جهت کمک به دیگران استفاده کنند به خصوص اگر کار آنها به صورت مشاوره ای باشد.

  این تیپ شخصیتی به حوزه بهداشت و سلامت علاقه دارد چون علاوه بر حغظ استقلال، مشاغل آن از انعطاف کافی برخوردارند. این افراد اگر کارشان به صورت مشاوره ای و خارج از ساختار سنتی اداری باشد، بسیار از آن لذت می برند.

  این تیپ شخصیتی دوست دارد در کارش استقلال داشته و از نزدیک با افراد ارتباط داشته باشد.

  این تیپ شخصیتی به نگرانی های بیماران توجه خاص داشته، خوب گوش کرده و توصیه های حساب شده می کند. او از محیط های کاری منظم استقبال کرده و به خوبی به مسئولیت های خود عمل می کند.

این تیپ شخصیتی دوست دارد با دیگران مستقیما در ارتباط باشد، به آنها کمک کرده و از مشکلات و دردهایشان بکاهد. او می تواند رابطه خوبی با بیماران و همکاران خود ایجاد کند.

این تیپ شخصیتی دوست دارد با مردم در ارتباط باشد و به آنها کمک کند. او از اینکه زندگی را برای دیگران آسان تر و رضایت بخش تر کند، لذت می برد.

این تیپ شخصیتی دوست دارد به دیگران کمک کرده و مشکلات آنها رفع کند. بنابراین به مشاغل حوزه پزشکی به خصوص مشاغلی که مستقیما با بیمار سر و کار دارد، علاقه دارد.
 

 تحقیق، ترجمه و گردآوری     گروه شغل و بازار کار کارشناس رسمی دادگستری  

 

سایر مشاغل حوزه  پزشکی و سلامت مشاغل سایر حوزه ها

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *