شغل کتابدار
معرفی شغل کتابدار
کتاب دار – کتابدار – کتابداری – کتابخانه – کتاب خانه – رئیس کتابخانه –کتاب – اطلاعات فیپا – فهرست نویسی
اگر شما انسان منظمی بوده و کار با افراد را دوست دارید و همچنین برای دانش و اطلاعات ارزش قائل هستید، کتابداری مناسب شماست. کتابدار هر روز در کتابخانه خدمات مختلفی ارائه می کند.
کتابدار در کتابخانه های عمومی و یا کتابخانه سازمانها مانند دانشگاه ها، مدارس و بیمارستانها کار می کند. در شغل کتابداری باید در ارائه خدمات به مشتریان بسیار با دقت عمل کرده و نیز برای تحقیق کردن و کسب برخی از اطلاعات بتوانید به خوبی از کامپیوتر استفاده کنید. همچنین باید مهارت های نوشتاری خوبی داشته باشید. شما می توانید برای ورود به شغل کتابداری تحصیلات دانشگاهی داشته و یا به عنوان دستیار کار خود را آغاز کرده و در طول کار آموزش های لازم را کسب نمایید.
ساعت کاری کتابدار معمولا به صورت تمام وقت است. البته در برخی از کتابخانه ها در شرایط خاص شبها و بعضی از روزهای تعطیل را هم کتابدارها کار می کنند مثلا زمان های نزدیک به کنکور دانشگاه ها و یا امتحانات دانشجویان. البته امکان انجام این کار به صورت پاره وقت و یا اشتراکی (ساعاتی از روز) با سایر همکاران نیز وجود دارد.
در ادامه اطلاعاتی راجع به وظایف کتابدار، مهارت و توانمندی های مورد نیاز کتابدار، تحصیلات لازم برای ورود به شغل کتابداری، بازارکار و آینده شغلی کتابداری، درآمد کتابدار و تیپ های شخصیتی مناسب برای کتابداری ارائه می شود.
وظایف کتابدار
استفاده از سیستم های فناوری اطلاعات در اموری مانند دسته بندی و طبقه بندی کتابها، ثبت اطلاعات و ….
سازماندهی منابع و کتابها به گونه ای که یافتن آنها برای کاربران آسان باشد.
پاسخگویی به سوالات مراجعین
کمک به مراجعین برای یافتن کتابها و منابع مورد نظر
به روز نگه داشتن کتابخانه از طریق استفاده از کتابها و مجلات جدید منتشر شده و استفاده از روش های نوین کتابداری
ارائه خدمات کتابخانه متناسب با گروه های مختلف جامعه مانند افراد کم سواد، خانه دارها و اقلیت های قومی
راه اندازی فعالیتهایی در کتابخانه از جمله گروه های کتابخوانی به منظور توسعه و ترویج فعالیت های کتاب خوانی
ترویج خدمات کتابخانه از طریق نمایشها، مذاکرات و شرکت در رویدادهای اجتماعی
مهارت و توانمندی های مورد نیاز
مهارت های خدمت به مشتری و طرز برخورد با ارباب رجوع
مهارت های سازمانی جهت برقراری ارتباط مناسب با مدیران و سایر کارکنان کتابخانه
مهارتهای ارتباطی گفتاری و نوشتاری در حد خوب
مهارت کاربرد کامپیوتر به خصوص در مورد استفاده از پایگاه های داده و اینترنت
مهارت انجام تحقیق در حد خوب
داشتن اطلاعات عمومی خوب و یا داشتن اطلاعات اختصاصی خوب زمانی که در کتابخانه های تخصصی فعالیت می کنید.
تحصیلات لازم برای ورود به شغل کتابداری
برای ورود به شغل کتابداری باید در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی (کتابداری سابق) تحصیل کرد.
آینده شغلی، بازارکار و فرصت های استخدامی کتابداری
اگرچه اکثر کتابدارها در کتابخانه های عمومی کار می کنند ولی آنها می توانند در کتابخانه مدارس، دانشگاه ها، سازمانها و یا کتابخانه های تخصصی نیز مشغول به کار شوند.
وضعیت استخدام کتابداران در برخی از کشورهای جهان به شرح زیر است :
آمریکا – پیش بینی می شود استخدام کتابداران رشد 7 درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط رشد همه مشاغل 14 درصد خواهد بود.
استرالیا – میزان استخدام کتابداران در 5 سال قبل رشد منفی 20.6 درصدی داشته و برای آینده نیز رشدی با روند نسبتا ثابت پیش بینی شده است.
درآمد کتابدار
درآمد شغل کتابداری در برخی از کشورهای جهان عبارتند از :
آمریکا – متوسط درآمد سالیانه کتابداران 54.500 دلار در سال 2010 (برای همه مشاغل 33.840 دلار) و مطابق با آخرین آمارها در سال 2013، 55,200 دلار بوده است.
استرالیا – متوسط درآمد سالیانه کتابداران 67.200 دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان – متوسط درآمد سالیانه در این شغل برای افراد تازه کار بین 32.000 تا 35.000 دلار، برای افراد متخصص بین 38.000 تا 49.500 دلار و برای افراد ارشد 74.000 دلار یا بیشتر می باشد.
شخصیت های مناسب شغل کتابداری
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
برخی از شخصیت های مناسب شغل کتابداری بر اساس شخصیت شناسی MBTI : (برای مشاهده کامل هر تیپ شخصیتی روی آن کلیک کنید)
این تیپ شخصیتی دوست دارند به دیگران کمک کنند تا رشد کنند. آنها دوست دارند با اشخاص در ارتباط بوده و محیط کاری هماهنگی داشته باشند.
این تیپ شخصیتی دوست دارد از دانش و ایده های خود برای کمک به دیگران استفاده کند. این افراد علاقه دارند که ارتباطات فردی (دو نفره) و عمیق با دیگران برقرار کنند که در این شغل شرایط آن وجود دارد.
این تیپ شخصیتی دوست دارد به دیگران کمک کند در زندگی شان به رشد، دانش و فراست بیشتری دست پیدا کند. او از فرآیند یادگیری لذت می برد.
این تیپ شخصیتی از کارهای مربوط به علم و آموزش لذت می برد. او دقت بالایی داشته و دوست دارد در محیط های سازمان یافته فعالیت کند.
این تیپ شخصیتی علاقه دارد به دیگران کمک کند و تاثیر مثبتی روی جامعه بگذارد. او ترجیح می دهد در مدارس و با دانش آموزان ابتدایی سروکار داشته باشد.
تحقیق، ترجمه و گردآوری | گروه شغل و بازار کار کارشناس رسمی دادگستری |
سایر مشاغل حوزه خدمات اجتماعی | مشاغل سایر حوزه ها |