نقشه برداری از راهها و باند های فرودگاهی توسط کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری
احداث راهها، جادهها، ریل گذاریها و ایجاد باند های فرودگاهی بدون داشتن نقشه امکان پذیر نیست. همواره در ایجاد راههای ارتباطی باید بهترین و به صرفه ترین مسیر ممکن انتخاب شود و این انتخاب درس جز از راه نقشه برداری میسر نخواهد شد. کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری صلاحیت لازم برای اظهار نظر و همچنین نقشه برداری در تمامی موارد مذکور را داراست.
در این مقاله به بررسی نظر کارشناس دادگستری نقشه برداری در مورد نقشه هایی که برای احداث راهها و باند های فرودگاهی نیاز است و همچنین اهمیت این کار خواهیم پرداخت.
نقشه برداری در ساختمان سازی و شهر سازی بسیار کاربرد دارد. استفاده از نقشههای زمینی، هوایی، توپوگرافی، شهری، مسیر و دیگر نقشه ها برای برنامه ریزی شهری اهمیت زیادی دارد. کارشناس نقشه برداری از طریق تحلیل داده و استفاده از نرم افزارهای چونGIS به گردآوری اطلاعات لازم جهت توسعه راهها، احداث تونلها، ساخت و ساز اماکن جدید و مباحث توسعه شهری میپردازد. این عملیات ها جز با استفاده از دستگاههای نقشه برداری زمینی و هوایی و همچنین انجام ترازیابی ممکن نخواهد بود.
برای احداث مسیر های ارتباطی درون شهری و برون شهری اقدام به نقشه برداری میشود. نقشه برداری به طرق مختلفی صورت میگیرد. یکی از مهم ترین نقشه ها، نقشه های توپوگرافی اند. این نقشه ها به بررسی امکان ها و موانع ساخت راه ها کمک زیادی میکند. از طریق این نقشه ها می توان به صرفه ترین و کوتاه ترین و کارآمد ترین مسیر ممکن را برای احداث راهها، پلها و سایر مسیر های ارتباطی مشخص نمود.
پستی ها و بلندی ها و میزان شیب و نوع موانع برای هر احداثی را می توان با تهیه این نقشه معین کرد. البته نقشه های شهری و نقشه های مسیر نیز برای احداث کاربرد دارند که در یادداشتی جدا به آن خواهیم پرداخت.
این نقشه ها برای احداث باند های فرودگاهی نیز اهمیت دارند. هواپیماها برای پرواز کردن و فرود آمدن نیازمند فضای کافی و همچنین دید مناسب هستند. بنابراین برای ساخت فرودگاهها نیاز است تا نقشه های توپوگرافی با مقیاس های کوچکتری تهیه شود. فاصله کوهها، بلندی ها و حتی شیب زمین های مورد نظر و حتی اطلاعات جغرافیایی دیگری را می توان با نقشه برداری مشخص نمود.
ارزیابی موانع پرواز هواپیماها همانطور که گفته شد به وسیله نقشههای هوایی توپوگرافی انجام میشود. با استفاده از نرم افزارهای تاپسیس و جی آی اس می توان تمامی اطلاعات لازم در خصوص موارد مذکور و همچنین شیب زمین، زاویه دید فرود و فراز و عوامل طبیعی و انسانی دخیل در ساخت باندها را تحلیل و بررسی نمود.
در احداث راه های همیشه با مسیر های هموار رو به رو نیستیم. بنابراین ناچارا برای عبور از آنها باید دست به احداث تونل زد. احداث تونلها تنها با نقشه برداری زیر زمینی ممکن میشود در غیر این صورت نمی توان جهت درست تونل را به درستی تشخیص داد. حتی احداث پلها و راه های ارتباطی درون شهری نیز مستلزم نقشه برداری است.
برای این نوع نقشه برداری ها علاوه بر نقشه های توپوگرافی، باید با نقشه های زیرزمینی برای محاسبه دقیق شیب گذر و یا اصطلاحا رمپ را استفاده نمود که در تردد، مقاومت و همچنین هنگام بارندگی ها تونل ها دچار مشکل نشوند. برای تهیه نقش تونل ها از روش های فوتوگرامتری و هیدروگرافی معمولا استفاده زیادی می شود. و برای تشخیص زاویه حفر تونل انواع تئودلیتها کاربرد دارند.
کارشناس رسمی نقشه برداری به دلیل حساسیت پدیدههایی که با آن رو به رو است باید در محاسبات خود دقت ویژه ای کند. بسیاری از شرکت ها اقدام به ساخت پل ها و راههای ارتباطی میکنند که ممکن است بعد از ساخت ادعاهایی درمورد آنها مطرح شود. برای مثال روگذر و زیرگذر هایی را در نظر بگیرید که طبق طبق طرح پیش ساخته ای باید اجرا شود. اما پس از ساخت دچار مشکلاتی می شود که آن محل فاقد امنیت کافی برای تردد میشود.
کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری وظیفه بررسی و نقشه برداری از مورد مذکور را بر عهده دارد تا در خصوص ادعاهای مطرح شده گزارشاتی را ارائه کند. در ساخت پل ها در صورتی که طی تمامی مراحل از نقشه بردار استفاده نشود امکان کج شدن و از بین رفتن مقاومت پل وجود دارد.
بنابراین توصیه میکنیم معماران و شرکت هایی که اقدام به ساخت و ساز در این حوزه ها میکنند حتما از کارشناسان نقشه برداری در انجام امور خود تا آخرین مرحله ساخت کمک بگیرند.