بررسی اختلافات حول کیفیت و قیمت مبلمان و کابینت توسط کارشناس رسمی دادگستری لوازم خانگی و اداری
مبلمان و کابینت از تجهیزات اساسی و مهم خانگی به شمار می روند. خرید و فروش مبلمان و کابینت به دلیل آن که هزینههای زیادی هم در بر دارد معمولا با دقت و وسواس خاصی صورت میگیرد. معمولا در خرید این دو کالا معیارهایی چون جنس و شرکت تولید کننده اهمیت بسیار زیادی دارد. با وجود وسواسها و دقتها جالب است که هنوز بیشترین اختلافات در دادگاهها بر سر مبلمان و کابینت است.
این اختلافات معمولا حول جنس کالاهای مذکور صورت میگیرد. اما جنس تنها یک کلیتی از اختلاف است و جهت شرح بهتر آن موضوع را جزئی تر توضیح خواهیم داد و به این موضوع خواهیم پرداخت که کارشناس رسمی دادگستری لوازم اداری و خانگی چگونه به حل این اختلافات کمک میکند.
یکی از مهمترین موارد شکایت در این خصوص فروش اجناس مغایر با درخواست خریدار است. برای مثال بسیار پیش می آید که افراد نسبت به خرید مبلمان خارجی برای مثال ایتالیایی اقدام میکنند. فروشنده با اطمینانی که به مشتری میدهد و احتمالا شناسه کالا مبلمانی را به اسم ایتالیایی به خریدار میفروشد. اما پس از مدتی خریدار متوجه تقلبی بودن مبلمان میشود و اقدام به شکایت علیه فروشنده میکند.
در این موارد قاضی موضوع را به کارشناس رسمی لوازم خانگی میسپارد و یا کارشناس از طرف مدعی به کار کارشناسی می پردازد. برای ارزیابی مبلمان ابتدا فاکتورهای خرید از مشتری تحویل و کارشناس دادگستری لوازم خانگی به بررسی جنس فروخته شده در فاکتور و شاخصهای آن میکند و نهایتا به تطبیق فاکتور و جنس میپردازد.
مبلمان از لحاظ طراحی، جنس و سازه انواع مختلفی دارد. مبلمانهای راحتی، سلطنتی، سنتی، فلزی، چوبی، ایرانی و یا خارجی را میتوان کلیتی از انواع مبلمان دانست. قیمت مبلمان به دو سه نکته اساسی وابسته است. یک جنس فلز یا چوب که تعیین کننده ترین شاخص است. دوم جنس پارچه مورد استفاده است و نهایتا نوع ساخت مبلمان، اتصالها و طراحی. مبلها از اجزا و قسمتهای متفاوتی ساخت شدهاند که بررسی این اجزا در کارشناسی مبل اهمیت دارد. کوسن نشیمنگاه، کمربند مبل، نقاط اتصال، پشتی، دسته مبل، محافظها و پوشش بیرونی و قسمت راحتی مبل.
بنابراین کارشناس لوازم خانگی به بررسی این موضوعات میپردازد. ضمن این که مبلمان برند و یا شناسه دار اطلاعات کاملی در خصوص ساخت مبلمان دارند که به راحتی میتوان آن را نمونهها مقایسه نمود. متاسفانه در بیشتر موارد کلاهبرداریهایی صورت میگیرد و مبلمانی با تخته ساخته شده اند و با پارچههای مرغوب روکش شده اند و به اسم مبلمان با کیفیت و یا برند به فروش میرسند.
مسئله دوم قیمت مبلمان است. همانطور که اشاره داشتیم مبلمان خارجی و ایرانی قیمت کاملا متفاوتی دارند اما جنس مورد استفاده در مبل که همان پارچه و چوب و یا فلز است قیمت مبل را مشخص میکند. در مورادی هم به دلیل عدم دقت کافی در ساخت مبلمان مشاهده شده است که مشتری خواهان تعویض مبل بوده اما فروشنده هر گونه اشکال را انکار کرده که کارشناسان لوازم خانگی با بررسیهای خود دلیل آسیب را مشخص و نسبت به چرداخت یا عدم پرداخت خسارت به قاضی کمک کردهاند.
کابینتها هم به همین صورت است. در خرید کابینت معمولا اصولی در نظر گرفته میشود. کابینتهای ام دی اف، فلزی، طرح، تلفیقی از جنسهای رایج بازار هستند. از لحاظ طراحی هم مدرن، کلاسیک، ایرانی و غربی مهمترین طرحها هستند و البته طرحهای فانتزی.
بسیاری از سودجویان گاها تلاش میکنند تا طرحهای مختلف را به اسم کابینتهای ام دی اف و اصل جا بزنند. به همین دلیل خریدار بعد از مدت کوتاهی متوجه تغییر رنگ کابینت، زنگ زدگی، حجیم شدن دیوارهها و مورادی از این قبیل میشود. از سوی دیگر ممکن است شما یک طرح را در مغازهای ببینید و آن را سفارش دهید اما پس از نصب متوجه تغییراتی در زیبائی آن شوید. به عبارتی میگویند این آن چیزی که ما سفارش دادهایم نیست.
در بسیاری از این موراد مشکل از جنس کابینت نیست. نوع ساخت، طراحی و برش کابینت و نهایتا نصب آن نیز میتواند عامل بروز چنین اختلافاتی باشد. به همین دلیل کارشناس رسمی لوازم خانگی در خصوص همه این موارد اظهار نظر میکند تا مشکلات احتمالی پیش آمده حل و یا خسارتهای آن جبران شود.