برآورد خسارت ناشی از نوسان برق درمنازل و کارخانجات و مراکز صنعتی توسط کارشناس رسمی دادگستری برق الکترونیک و مخابرات
نوسانات ناشی از ولتاژ برق و یا قطع و وصل پی در پی برق به دلایل مختلف زمینه بروز خسارات زیادی را فراهم میکند. در دی ماه سال 97 بسیاری از مراکز صنعتی، تجاری و خانگی به دلیل نوسانات برق با خسارات چندی روبرو شدند. پیش بینیهای صورت گرفته در خصوص این نوسانات باعث شده است که ساز و کاری برای پرداخت و جبران خسارت اتخاذ شود که در ادامه یادداشت به کمک کارشناس رسمی دادگستری برق الکترونیک و مخابرات به بررسی آن خواهیم پرداخت.
خسارات ناشی از تغییر نوسان با تفکیک محل میتوان بررسی کرد. گسترده ترین مورد موراد مسکونی هستند. تغییر و یا نوسان برق باعث خاموش شدن و از کار افتادگی سیستمهای تصویری و صوتی و یا لوازم خانگی شدهاند. در گزارشهای اخیر از نوسان برق بیشترین موارد خرابی برای تلوزیونها، یخچال، ماشین لباسشویی، انواع آداپتور، سیستمهای برقی و مودمها بوده است. اداره برق در ارائه صورتحسابهای خود معمولا هزینهای را به عنوان بیمه از مشترکین خانگی دریافت میکند که در شهرها بیش از هزار تومان و در روستاها هم بیش از پانصد تومان است که این هزینه شرکتهای بیمه را ملزم به پرداخت خسارات میکند.
بنابراین این ساز و کار امکان پرداخت خسارت را فراهم کرده است اما چگونه باید اعلام خسارت کرد؟ مدارک و مواردی که برای اثبات خسارت لازم است را باید به اداره برق هر منطقه تحویل داد و کارشناسان بلافاصله باید اقدام به رسیدگی و پرداخت خسارت مشترکین کنند. در مورادی که ممکن است مشکلی در خصوص ارائه مدارک و یا بی توجهی به درخواست وجود داشته باشد مشترکین میتوانند با مراجعه به کارشناس دادگستری برق اقدام به تهیه گزارش برآورد خسارت کنند. کارشناس مذکور تمام مواردی که در اثر نوسان مورد خسارت واقع شده است را ارزیابی و ارزش آن را محاسبه و تحت یک گزارش معتبر برای تحویل به مراجع قضائی و یا اداره برق آماده میکند. همان طور که در دیگر یادداشتها هم اشاره کردیم این ارزیابی برای حل اختلافات بین مردم و اداره برق هم اهمیت اساسی دارد.
همچنین مشترکین میتوانند با مراجعه به سامانه اعلام خسارت برق یا سامانه ثبت خسارات برق، با استفاده از شناسه قبض خود اقدام به ثبت درخواست خود کنند. اما علاوه بر این موضوع نوسانات برقی ممکن است به مراکز تجاری و یا صنعتی نیز خساراتی وارد کرده باشد. مراکز تجاری معمولا از از کالاهای برقی کمتری استفاده میکنند اما نوسان برق گاه ممکن است باعث بروز آتش سوزی و یا حتی آسیب رسیدن به افراد هم شود که تشخیص این موضوع بر عهده کارشناس رسمی برق الکترونیک است.
از سوی دیگر تجهیزات بسیار گرانقیمت در واحدهای صنعتی، کارگاهها و کارخانجات نیز گاها خسارتهای زیادی بابت نوسان برق به آنها وارد میشود. این خسارات میتواند باعث خاموشی و یا به اصلاح سوختن تجهیزات و یا از کار افتادن بخشی از آن شوند. و از آن جا که بررسی این امور بسیار تخصصی است و برای دریافت خسارت نیز باید مستندات قانونی تهیه شود معمولا از کارشناس برق در این حوزه استفاده میشود.
بنابراین بیمه نوسانات برق، بیمه مشترکین برق و یا بیمه توانیر که با شرکتهای مختلف بیمه هر ساله منعقد میشود امکانی را فراهم کرده است تا خسارات ناشی از نوسان برق که ممکن است باعث خرابی، خاموشی، از کار افتادن، آتش سوزی و یا خسارت به تاسیسات اداری و مخابراتی، تجاری، مسکونی، صنعتی و غیره شود را جبران شود که این کار مستلزم ارزیابی دقیق و تعیین میزان دقیق خسارت توسط کارشناسان متخصص است.