کارشناس رسمی دادگستری اموراداری و استخدامی و انتقال و ماموریت کارکنان
انتقال و ماموریت کارکنان در بسیاری از موارد به یک مسئله تبدیل میشود، چنانکه حل شدن آن به یکی از دغدغه های اصلی افراد تبدیل می شود. دولت مصوبه آییننامه اجرایی نقل و انتقال کارکنان و ماموریت آنها را به تصویب رسانده است و طی این مصوبه به بررسی همه مواردی که برای کارکنان رسمی و پیمانی در امور انتقال و ماموریت پیش میآید پرداخته است. اما با توجه به این مصوبه هنوز هم ابهامات و اختلافاتی در خصوص انتقال و ماموریت وجود دارد. کارشناس رسمی دادگستری امور اداری و استخدامی وظیفه بررسی و اظهار نظر در خصوص امور کارکنان را برعهده دارد.
نقل و انتقال کارکنان به دلایل زیادی ممکن است پیش بیاید. از جمله این دلایل میتوان به نیاز یک منطقه به نیرو، مازاد نیروی انسانی در یک منطقه، مسائل خانوادگی و موقعیتهای کاری و تحصیلی اشاره کرد. در این یادداشت به کمک کارشناس دادگستری و امور اداری و استخدامی به بررسی شرایط انتقال در آموزش و پرورش، انتقال پرسنل شهرداری، انتقال کارکنان قراردادی، انتقال کارکنان به تهران، انتقال کارمندان پیمانی و انتقال در شرایط خاص خواهیم پرداخت.
یکی از موارد بسیار مهم و پر تعداد انتقال کارکنان آموزش و پرورش است. در این حوزه دو موضوع وجود دارد؛ یکی انتقال به آموزش و پرورش و دیگری انتقال به منطقه جغرافیایی دیگر. آموزش و پرورش استانها وظیفه بررسی این انتقالها را بر عهده دارند. معمولاً آموزش و پرورش بر اساس نیازی که به نیروی انسانی دارد و همچنین اعزام نیرو به مناطق دور افتاده می تواند از بین کارمندانی که حداقل ۱۰ سال سابقه کار داشته باشند با انجام مصاحبه تخصصی و گزینش نیرو بپذیرد.
اما نقل و انتقال درون سازمانی با توجه به عدم نیاز منطقه مبدا و اعلام نیاز مقصد امکان پذیر است. در صورتی که افراد تعهد خدمت در منطقه خاص را داشته باشند نمیتوانند تا پایان یافتن مدت تعهد اقدام به درخواست انتقال دائمی به نقاط دیگر کنند مگر در شرایط ویژه و خاص.
نقل و انتقال کارمندان شهرداری علاوه بر قوانین کلی نقل و انتقال تابع آیین نامه استخدامی شهرداری ها نیز می باشد کارمندانی که با عنوان کارگری جذب شدهاند در صورت کسب موافقت شهرداری مبدا و مقصد میتوانند انتقال یابند. اما دیگر کارکنان فعلا شرایط انتقال ندارند. البته همیشه برای شرایط خاص و شرایط ویژه استثنائاتی در نظر گرفته شده است.
یکی از سوالاتی که همواره ذهن مخاطبان را درگیر میکند شرایط انتقال کارمندان در صورت دریافت پست سازمانی جدید است. عمدتاً در این موارد نقل و انتقال آسان است و در صورت رعایت قوانین مانعی برای انتقال کارمندان وجود ندارد. دریافت پست سازمانی یکی از موارد استثنایی و ویژه ای است که میتواند روند نقل و انتقال را در صورت بروز موانعی چون موانع بالا نیز نادیده بگیرد. از دیگر موارد استثنایی می توان به شرایط خاص خانوادگی، مسائل قومی و فرهنگی و بروز مشکلات درون سازمانی اشاره کرد.
در خصوص نقل و انتقال کارمندان به تهران و کلانشهرها مصوبه های متفاوتی وجود دارد. با توجه به اینکه سیاست دولت رعایت عدالت خدماتی و آموزشی و بهبود وضعیت مناطق محروم است معمولا این نقل و انتقال ها سخت صورت میگیرد.
انتقال و ماموریت کارکنان باید با درخواست و اجازه آن ها صورت گیرد در صورتی که کارمند یک اداره به اجبار به محل دیگری منتقل شود میتواند با مراجعه به کارشناس امور اداری و استخدامی و ارائه مدارک زمینه مشاوره لازم برای دادرسی در مورد تخلف صورت گرفته را فراهم کند.
در صورتی که انتقال و ماموریت کارکنان با توجه به قوانین صورت نگیرد حکم انتقال آنها ابطال و با متخلفین برخورد خواهد شد. همچنین در صورتی که کارمندان در ارائه مدارک خود جهت انتقال، مدارک خلاف واقع ارائه دهند، در صورت آشکار شدن تخلف حکم انتقال باطل و طبق قوانین با آنها برخورد خواهد شد.
نکته آخر اینکه در صورتی که کارمندان شرایط انتقال را دارا باشند و قوانین و مصوبات نیز مانعی برای انتقال آنها نباشد اما سازمان مبدا یا مقصد بدون دلیل قانع کننده مانع این انتقال شود کارمندان میتوانند با مراجعه به کارشناس رسمی دادگستری امور اداری و استخدامی زمینه پیگیری مشکلات و مسائل خود را فراهم کند.