نظر کارشناس رسمی دادگستری رشته آتش نشانی و آتش سوزی در مورد علتیابی حریق
نظر کارشناس رسمی دادگستری رشته آتش نشانی و آتش سوزی در مورد علتیابی حریق
با رشد و پیشرفت صنعت و فناوری، مسائل پیش روی بشر روز به روز پیچیدهتر و مشکلتر شد. رشد صنعت خطرات و آسیبهای جدیدتری را متوجه بشریت ساخت. یکی از این خطرات، وقوع حریق در صنایع و امور مختلف است که در حال حاضر کنترل آن در ابعاد بالا کاری بس دشوار است. برای مقابله با حریق، تیمهای متخصص و کاردان آتش نشانی وارد عمل میشوند و پیش از آنکه حوادث ناگواری رخ دهد، اقدام میکنند و تا حد امکان آتش را مهار میکنند.
کارشناس رسمی دادگستری آتش نشانی و آتش سوزی بر این باور است که اگر بتوان علت آتش سوزی را شناسایی و آن را کنترل کرد، به راحتی میتوان جلوی بسیاری از هزینهها را گرفت و از وقوع حوادث بزرگ جلوگیری کرد. از نظر کارشناس رسمی آتش نشانی، وقتی وارد بحث علتیابی حریق میشویم به دو علت عمده عمدی و غیرعمدی برمیخوریم.
وقتی علل عمدی آتش سوزی را بررسی می کنیم، میبینیم که گاهی اوقات اتفاق میافتد که در شرکتهای بزرگ و یا در جاهایی که مبلغ حریق ایجادشده بالاست، افراد محل را بیمه میکنند و سپس با صحنه سازی، محل را آتش میزنند و سپس کار را وارد فاز شرکتهای بیمهای میکنند. در چنین مواقعی، کارشناس رسمی آتش نشانی میتواند با بررسی موارد مربوطه، عمدی بودن آن را تا حدودی تشخیص دهد.
گاهی افرادی که مرتکب جرم و جنایت در محل میشوند، برای این که بتوانند آثار جرم خود را از بین ببرند، دست به ایجاد حریق عمدی میزنند تا از این طریق پلیس و سایر نیروهای متخصص از جمله کارشناس رسمی آتش سوزی را گمراه کنند.
برخی از افرادی که مجبور به پرداخت مالیات هستند، با ایجاد یک حریق عمدی اسناد و مدارک مربوطه را آتش میزنند تا از بند مالیات بگریزند. البته کارشناس دادگستری آتشنشانی با بررسی صحنه حریق میتواند پی ببرد که اگر دفتر اسناد باز بوده باشد، احتمالا حریق عمدی است چون دفتری که بسته باشد، معمولا به طور کامل نمیسوزد.
برخی از افراد هم هستند که واقعا علاقه افراطی به آتش سوزی دارند و با این کار لذت میبرند که با تستهای روانشناسی و روانکاوی میتوان به این مسئله هم پی برد.
گاهی افراد به خاطر رقابتی که با هم دارند، به دنبال آسیب رساندن به یکدیگر هستند. یکی از راههای آسیب همین آتش زدن اموال است و همچنین برخی برای تهدید رقیب خود، بخش کوچکی از اموال وی را دچار حریق میکنند و برخی افراد هم در ازای گرفتن مبالغی دست به آتش زدن اموال دیگران میکنند.
برای آتش سوزی علل غیرعمدی هم ذکر شده است. کارشناس رسمی آتش نشانی و آتش سوزی معتقد است که آتش سوزی به دلایل غیرعمدی به طور کلی به چند دسته تقسیم میشود که یکی از آنها حریق ناشی از برق است. برخی از مواقع اتصال کوتاه، بیاحتیاطی در استفاده از وسایل برقی یا آتش سوزیهای ناشی از جریان برق، مشکلاتی را ایجاد میکند.
گاهی هم مواردی مانند رعد و برق، تابش نور خورشید، جانوران، آتش سوزی خودبخودی والکتریسیته ساکن موجود در محل میتواند به آتش سوزی منتهی شود.