کامپیوتر و فناوری اطلاعات

کارشناس استقرار نرم افزار

 

معرفی شغل کارشناس استقرار و پیاده سازی نرم افزار

اگر شما علاقه مند به انجام کارهای متنوع و آموزش افراد می باشید، به دنبال دانش و مهارت بالا هستید و اطلاعات شما در کامپیوتر هم بالا است، این شغل مناسب شماست.

متخصص استقرار نرم افزار معمولا حداقل در 2 حوزه دارای دانش تخصصی می باشد. یکی از این حوزه ها حتما کامپیوتر و نرم افزارهایی است که پیاده سازی کرده و آموزش می دهد و بخش دیگر مربوط به حوزه ای است که در آن بخش خدمات نرم افزاری ارائه می دهد. به عنوان مثال در صورتی که شما  کارشناس استقرار نرم افزار حسابداری باشید، باید علاوه بر آشنایی با کامپیوتر و نرم افزاری که آن را آموزش داده و در محل مشتری اجرا می کنید، با موضوعات حسابداری و مالی هم به خوبی آشنا بوده و در آنها تسلط داشته باشید یا اینکه اگر شما در حال استقرار نرم افزار منابع انسانی در یک سازمان می باشید، باید علاوه بر شناخت کامل نرم افزار مورد نظر، اطلاعات کاملی در خصوص روش های مدیریت پرسنل، نظام های جبران خدمت و استخدامی، روش های ارزیابی عملکرد و سایر موضوعات مربوط به منابع انسانی داشته باشید.

کارشناسان استقرار نرم افزار معمولا در استخدام شرکت های نرم افزاری می باشند و وظیفه نصب، پیاده سازی، اجرا و آموزش نرم افزارهای تولیدی آن شرکت را در شرکت ها و سازمان های خریداری کننده آن نرم افزارها بر عهده دارند. نرم افزارهای حسابداری، دریافت و پرداخت، حقوق و دستمزد، انبارداری، منابع انسانی، بهای تمام شده، گردش مکاتبات و نرم افزار فروش از جمله معروف ترین سیستم هایی است که در حال حاضر در تعداد زیادی از سازمان ها و شرکت ها توسط کارشناسان استقرار نرم افزار اجرا شده و آموزش داده می شود. به طور کلی نرم افزارهای مذکور در قالب مفاهیمی همچون MIS ، ERP و عناوینی از این قبیل در بین متخصصین مطرح می باشند و در کل به معنای مجموعه ای از نرم افزارهای تخصصی و سازمانی است که عملکرد و فرایندهای یک شرکت یا سازمان را مکانیزه و الکترونیکی می نمایند. 

معمولا به دلیل گستردگی دانش در این شغل، هر یک از کارشناسان استقرار در یک حوزه تخصص دارند. به عنوان مثال برخی از کارشناسان فقط در حوزه سیستم های مالی تبحر و تجربه دارند، برخی دیگر در حوزه بازرگانی از جمله فروش، انبارداری و تدارکات و بعضی دیگر هم در حوزه اتوماسیون اداری (اتوماسیون گردش مکاتبات) متخصص می باشند.

تخصص کارشناسان استقرار تأثیر بسیار زیادی در موفقیت پروژه های نرم افزاری و همچنین رضایت مشتریان دارد. به عنوان مثال یک کارشناس استقرار سیستم فروش باید بتواند به راحتی با مدیر فروش کارفرما (شرکت خریدار نرم افزار) ارتباط برقرار کرده و راهکار مناسب و تخصصی در خصوص فرایندهای سازمانی فروش، روش اجرای نرم افزار و سایر موضوعات مربوطه که در طول دوره استقرار نرم افزار مطرح می شود، ارائه دهد.

آموزش کاربران نرم افزارها، یکی دیگر از وظایف اصلی کارشناسان استقرار است که در طول دوره پروژه استقرار به صورت مکرر و یا برنامه ریزی شده صورت می گیرد. در طول دوره آموزشی، نحوه استفاده از نرم افزار و روش برخورد با مشکلات و ایرادهای احتمالی به صورت صحیح به کاربران آموزش داده می شود.

مدت دوره استقرار یک پروژه نرم افزاری برای شرکت ها و سازمان های مختلف، متفاوت است و به عوامل مختلف از جمله اندازه سازمان، تعداد کاربران و سطح تخصص و آشنایی آنها با کامپیوتر، نوع فرایندها و روش های انجام کار مشتری و تعداد و نوع سیستم های خریداری شده توسط مشتری بستگی دارد و معمولا بین چند ماه تا یک سال بطول می انجامد. معمولا کارشناسان استقرار به صورت همزمان در چندین پروژه کار می کنند و حضور دارند.

شما به عنوان کارشناس استقرار معمولا به صورت تمام وقت کار می کنید اما در عین حال دارای ساعت کاری منعطف هستید و محل کار شما از یک پروژه به پروژه دیگر تفاوت می کند و برای انجام وظایف خود مرتبا در حال سفر و مأموریت های درون شهری و بین شهری می باشید.

در ادامه با وظایف و مسئولیت ها، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، فرصت های شغلی و بازارکار، درآمد و تیپ های شخصیتی متناسب با این شغل آشنا می شوید.

 

وظایف کارشناس استقرار نرم افزار

نصب نرم افزار بر روی سرور یا کامپیوتر مشتری و اطمینان از صحبت عملکرد آن پس از نصب

انجام تنظیمات اولیه نرم افزار متناسب با درخواست های کارفرما (مشتری) 

شرکت در جلسات پروژه که مدیر پروژه آن را برنامه ریزی می کند و ارائه نظرات تخصصی به منظور اجرای بهتر نرم افزار در محل مشتری

آموزش کاربران مشتری در خصوص نحوه استفاده از نرم افزار، اخذ گزارش ها و روش برخورد با خطاهای احتمالی

ساخت و یا متناسب سازی فرم ها و گزارش های خاص مورد نیاز مشتری 

مستند کردن مراحل مختلف انجام کار و کسب تأییدیه انجام کار از کاربران به منظور تکمیل پرونده پروژه استقرار نرم افزار

ارائه گزارش های دوره ای به مدیریت پروژه  

راهنمایی کاربران برای استفاده صحیح از نرم افزار و رفع مشکلات احتمالی آنها  در حین انجام کار

 

دانش و مهارت مورد نیاز

علاقه به حوزه کامپیوتر و فناوری اطلاعات

تسلط کافی در کار با کامپیوتر و نرم افزارهای مربوطه

دقت و توجه به جزئیات

توان حل مساله

توان تصمیم گیری به موقع و درست

مهارت آموزش دادن به دیگران

مهارت های ارتباطی مناسب

 

تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل

کارشناس استقرار نرم افزار بهتر است دارای مدرک دانشگاهی مرتبط با سیستمی باشد که مسئول پیاده سازی و استقرار آن است. لذا معمولا برای استقرار سیستم های مالی و اداری از فارغ التحصیلان رشته هایی همچون حسابداری، مدیریت مالی، مدیریت بازرگانی و برای استقرار نرم افزارهای کارخانه ای از رشته هایی همچون مهندسی صنایع و برای استقرار برخی از نرم افزارهای تخصصی از فارغ التحصیلان رشته مهندسی نرم افزار استفاده می شود.  

 

فرصت های شغلی و بازار کار متخصص استقرار سیستم 

در سال های اخیر با توجه به گستردگی کاربرد کامپیوتر در شرکت ها و سازمانهای دولتی و خصوصی نیاز به این شغل به طرز چشمگیری افزایش یافته است و شرکت های تولید کننده سیستم های نرم افزاری نیروی انسانی خود را در این بخش توسعه داده اند. 

بنابراین علی رغم اینکه آمار و ارقام دقیقی از میزان استخدام در این شغل در دسترس نمی باشد، اما با توجه به روند توسعه سیستم های نرم افزاری در کشور، پیش بینی می شود در سال های آینده میزان رشد استخدام در این شغل نسبت به میانگین سایر مشاغل در ایران بیشتر باشد. 

 

درآمد متخصص استقرار نرم افزار

با توجه به اینکه متخصص استقرار نرم افزار در چه شرکتی کار می کند، چه تخصص و مهارتی دارد، میزان آشنایی او با کامپیوتر و نرم افزار های تخصصی به چه میزان است و سایر عوامل دیگر، میزان حقوق و مزایای دریافتی اش نیز متغیر است. 

نکته قابل توجه اینکه با توجه به نوع فعالیت های این شغل و سختی های آن، معمولا قشر شاغل از سن و سال کم و تحصیلات بالا برخوردارند و پس از گذشت چند سال و کسب تجربه در این شغل، معمولا به سمت های مدیریتی دست یافته و یا اینکه به عنوان مدیر مالی، مدیر فناوری اطلاعات، رئیس حسابداری، مدیر فروش و …  جذب سایر شرکت ها می شوند. 

در جدیدترین پژوهش صورت گرفته توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد کارشناس استقرار نرم افزار در گروههای شغلی مختلف استخراج شده است.

مطابق با این تحقیق حقوق کارشناس استقرار نرم افزار که به عنوان کارشناس در حوزه های مختلف مشغول بکار است، در شرکتهای کوچک به طور متوسط بین 900000 تومان تا 5000000 تومان و در شرکتهای بزرگ بین 1200000 تومان تا 5300000 تومان می باشد.

البته توجه داشته باشید که این تفاوت درآمدها به میزان سابقه کاری، تجربه و تخصص افراد، حوزه های مختلف کاری، نوع شرکت، شهر محل کار و …. بستگی دارد.

توجه داشته باشید که تحقیق بالا روی شاغلانی که در استخدام شرکت یا سازمانی (اعم از دولتی یا خصوصی) می باشند، صورت گرفته است. در مورد افرادی که کارآفرین هستند و کار مستقلی در حوزه تخصصی شان، راه اندازی کرده اند، شرایط متفاوت است و آنها با توجه به میزان فعالیت، تخصص، تلاش و پشتکارشان، درآمدهای متفاوتی دارند.


 

شخصیت های مناسب این شغل

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.

شخصیت های مناسب این شغل بر اساس شخصیت شناسی MBTI : (برای مشاهده کامل هر تیپ شخصیتی روی آن کلیک کنید)

این تیپ شخصیتی از توانایی درک سیستم های پیچیده و منطق برخوردار است. او می تواند با کمک خلاقیت خود سیستم های جدید ایجاد کند.
 
این تیپ شخصیتی در تحلیل مسایل و ارائه راه حل های مبتکرانه (که از لازمه های این شغل است) تبحر زیادی دارد. او از کار در زمینه های فنی و حل مسایل پیچیده لذت می برد.

این تیپ شخصیتی نیاز به سبک کاری سازمان یافته دارد و در جمع آوری، سازماندهی و تحلیل اطلاعات توانمند است.

  این تیپ شخصیتی از دقت بالایی برخوردار است و دارای مهارت های فنی خوبی می باشد. او معمولا زمان زیادی را برای کار خود می گذارد.

این تیپ شخصیتی به رشته های فنی و فهمیدن چرایی و چگونگی کار کردن چیزها علاقه دارد. او مشاهده کننده خوبی بوده و به جزئیات و واقعیات توجه زیادی دارد. استفاده از تحلیل های منطقی به خوبی در کار این تیپ شخصیتی مشهود است.

 

تحقیق، ترجمه و گردآوری     گروه شغل و بازار کار کارشناس رسمی دادگستری  


 

سایر مشاغل حوزه  کامپیوتر و فناوری اطلاعات مشاغل سایر حوزه ها

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *