دسته‌بندی نشده

نحوه نوشتن فسخ قرارداد – دانلود نمونه متن

[ad_1]

در قانون مدنی ، شرایطی پیش بینی شده است که به موجب آن ، طرفین قرارداد ، بتوانند به استناد آن خیارات ، اقدام به فسخ قرارداد نمایند . نحوه نوشتن فسخ قرارداد ، به این صورت است که دارنده حق فسخ ، ضمن تنظیم یک نمونه متن فسخ قرارداد ، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و فسخ قرارداد را به طرف مقابل ، اعلام می دارد .

برای مشاوره نحوه نوشتن فسخ قرارداد

برای مشاوره نحوه نوشتن فسخ قرارداد

 

وفای به عهد و قرارداد پس از انعقاد ، از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد . با وجود این ، گاهی ممکن است شرایطی ایجاد شود که به موجب آن ، انجام دادن مفاد تعهد و قرارداد ، برای یکی از طرفین ، امکان پذیر نبوده و یا اینکه مشکلات و چالش هایی را ایجاد کند . در این صورت ، ممکن است که وی ، امکان بر هم زدن و یا به اصطلاح حقوقی ، فسخ کردن قرارداد را داشته باشد .

نکته مهمی که در مورد فسخ کردن قراردادها وجود دارد ، این است که فسخ قرارداد ، می بایست به شیوه رسمی و حقوقی و گاها در مدت زمان مشخصی ، به طرف مقابل ، اطلاع داده شود که این امر ، معمولا از طریق نوشتن و تنظیم اظهارنامه به طرف مقابل ، جهت فسخ قرارداد انجام می شود . لذا فسخ قرارداد ، باید به شیوه خاصی نوشته شود که در غیر این صورت ، فسخ ممکن است به درستی صورت نگرفته و به دلیل پایان یافتن مهلت فسخ ، حق فرد برای بر هم زدن قرارداد از بین می رود .

برای پرداختن به این موضوع ، قصد داریم در ادامه این مقاله ، ابتدا این موضوع را بررسی کنیم که فسخ قرارداد به چه معناست و نکات حقوقی مربوط به آن چیست . سپس ، نحوه نوشتن و تنظیم فسخ عقود و قراردادها را توضیح داده و در خاتمه نیز ، نمونه متن مورد نیاز برای فسخ قرارداد را ضمن فایل دانلودی ، برای آشنایی بیشتر مخاطبان محترم ، ارائه خواهیم داد .

فسخ قرارداد و نکات مربوط به آن

قبل از اینکه به بررسی نحوه نگارش و نوشتن فسخ قرارداد بپردازیم ، لازم است که در مورد فسخ قرارداد و نکات قانونی مربوط به آن ، توضیحاتی مطرح کنیم . به طور کلی ، فسخ قرارداد ، به معنای بر هم زدن معامله یا قراردادی است که دو طرف ، با هم منعقد نموده اند و این اقدام ، بر خلاف اقاله قرارداد که با اراده طرفین انجام می شود ، نیازمند رضایت دو طرف نیست ؛ بلکه با اراده تنها یکی از طرفین ، قابل انجام است .

مبنای قانونی فسخ قراردادها ، در ماده 219 قانون مدنی بیان شده است که بر اساس این ماده ، قراردادهایی که طبق قانون و به صورت صحیح ، منعقد شده اند ، لازم الاجرا می باشند ؛ مگر اینکه دو طرف ، با توافق همدیگر ، آن را اقاله نموده و یا اینکه یکی از طرفین ، با استناد به یکی از علل قانونی و موجه ، اقدام به فسخ ، یا بر هم زدن آن نماید . لذا نکته مهمی که در مورد فسخ قراردادها وجود دارد ، این است که قرارداد را ، صرفا به یک علت موجه قانونی ، می توان بر هم زد .

اما اینکه فسخ قرارداد با استناد به چه مواردی امکان پذیر می باشد ، باید گفت که با ملاحظه قانون مدنی ، می توان انواع خیارات در حقوق را ملاحظه نمود که به معنای اختیار بر هم زدن معاملات و عقود لازم می باشد . از جمله مهم ترین انواع خیارات جهت بر هم زدن یا فسخ قراردادها که در قانون مدنی به آنها اشاره شده است ، می توان به موارد زیر اشاره کرد :

 

خیار مجلس

خیار مجلس بر اساس ماده 397 قانون مدنی ، به اختیار بر هم زدن معامله توسط هر یک از طرفین ، در طول مدت زمانی گفته می شود که هنوز ایشان در محل انعقاد قرارداد بوده و از هم جدا نشده اند . در این صورت ، در طی آن مجلس ، فسخ قرارداد توسط آنها ، امکان پذیر است و پس از جدایی و متفرق شدن ، باید به استناد سایر خیارات ، معامله را فسخ کنند .

 

خیار شرط

خیار شرط بر اساس ماده 399 قانون مدنی ، به این معنا است که اگر در قرارداد بیع ، شرط شود که هر یک از خریدار یا فروشنده یا شخص دیگری ، می توانند در طول مدت زمان معین ، اقدام به بر هم زدن قرارداد کنند ، فسخ قرارداد در طول مدت مشخص شده ، امکان پذیر خواهد بود .

 

خیار تأخیر ثمن

بر اساس ماده 402 قانون مدنی ، در صورتی که کالای مورد معامله ، عین خارجی باشد و برای پرداخت وجه معامله یا تسلیم آن کالا ، مهلتی تعیین نشده باشد ، پس از گذشت سه روز از تاریخ انعقاد قرارداد بیع و تسلیم نشدن کالا و یا بهای آن ، فروشنده ، می تواند به خاطر تاخیر در پرداخت ، اقدام به فسخ قرارداد کند .

 

خیار رؤیت و تخلف از وصف

بر اساس ماده 410 قانون مدنی ، در صورتی که شخصی ، مالی را از روی اوصاف آن خریداری کرده ، بی آنکه آن را مشاهده کرده باشد ، در صورتی که پس از ملاحظه کالا ، مشخص شود که آن اوصاف ذکر شده حین قرارداد را ندارد ، خریدار ، حق بر هم زدن و یا فسخ کردن قرارداد را خواهد داشت .

 

خیار غبن

یکی دیگر از خیارات مهم برای فسخ قرارداد ، زمانی است که یکی از طرفین ، مغبون شده و ضرر کرده باشد . بر اساس ماده 416 قانون مدنی ، در صورتی که یکی از طرفین ، دچار غبن فاحش شده باشد ، بعد از علم به آن ، می تواند معامله را به استناد خیار غبن ، فسخ کند و آن ، زمانی است که تفاوت ارزش موضوع معامله انجام شده با قیمت بازار ، به نحو فاحش و زیادی بوده و عرفا قابل اغماض نباشد .

 

خیار تدلیس

خیار تدلیس ، به اختیار بر هم زدن معامله به دلیل فریب خوردن در معامله اطلاق می شود ؛ به این صورت که اگر فروشنده ، اقدام به پنهان نمودن معایب کالای خود نموده و یا خریدار ، اقدام به فریب دادن فروشنده ، در خصوص بها یا ثمن معامله نموده باشد . در این صورت ، پس از اطلاع از تدلیس یا فریب ، هر یک از طرفین ، می تواند اقدام به فسخ قرارداد کند .

 

خیار عیب

خیار عیب ، بر اساس ماده 422 قانون مدنی ، به اختیار بر هم زدن قرارداد ، در موقعیتی گفته می شود که پس از معامله ، مشخص شود که مبیع یا کالا ، دچار عیبی است و در این شرایط ، خریدار ، می تواند کالای معیوب را پذیرفته و ما به التفاوت بهای آن را دریافت کند و یا اینکه اقدام به بر هم زدن یا فسخ قرارداد کند .

 

خیار تبعض صفقه

بر اساس ماده 441 قانون مدنی ، در صورتی که عقد بیع ، نسبت به قسمتی از مبیع یا کالای مورد معامله ، باطل باشد ، خریدار می تواند کل قرارداد را فسخ کند و یا اینکه ، صرفا آن قسمت از معامله را که صحیح بوده ، پذیرفته و نسبت به قسمتی که باطل بوده است ، ثمن یا بهای پرداخت شده را پس بگیرد .

 

خیار حیوان

یکی دیگر از خیارات مذکور در قانون مدنی ، خیار حیوان است . بر اساس ماده 398 قانون مدنی ، در صورتی که طرفین ، اقدام به خرید و فروش حیوان نموده باشند ، خریدار ، به مدت سه روز پس از انعقاد معامله ، اختیار فسخ قرارداد را خواهد داشت . در قسمت های بعد ، نمونه متن فسخ قرارداد به علل مذکور را قید و فایل دانلود متن آن را نیز ، ارائه خواهیم کرد .

حتما بخوانید: حق فسخ قرارداد

نحوه نوشتن فسخ قرارداد

در قسمت قبل ، در خصوص اینکه فسخ قرارداد چیست و در چه مواردی طرفین ، می توانند اقدام به فسخ یا بر هم زدن قرارداد کنند ، صحبت کردیم . همانطور که مطرح شد ، در عقود لازم، همچون قرارداد بیع یا خرید و فروش ، اصل بر این است که طرفین ، به قراردادهای خود پایبند بمانند ؛ اما در شرایطی هم ، امکان فسخ قرارداد برای طرفین یا یکی از آنها ، لحاظ شده است .

البته ، نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد ، این است که چون اصل ، بر وفای به عهد می باشد و در غیر این صورت ، طرف مقابل ، می تواند الزام به ایفای تعهد یا قرارداد را از طریق دادگاه مطالبه کند ، شخصی که قصد دارد به صورت قانونی ، از خیارات خود استفاده کرده و اقدام به بر هم زدن معامله نماید ، می بایست به شیوه مناسبی ، این اقدام را انجام دهد .

به طور کلی ، نحوه فسخ کردن قرارداد و نحوه نوشتن آن ، به این صورت است که اراده و قصد دارنده حق فسخ ، می بایست از طریق قانونی ، به طرف مقابل ، ابلاغ یا اعلام شود تا به لحاظ حقوقی و قانونی ، قابلیت استناد داشته باشد . به این منظور ، شخصی که قصد فسخ کردن قرارداد را دارد ، می بایست به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و پس از نوشتن نمونه متن فسخ قرارداد ، آن را به طرف مقابل ، اعلام دارد .

اما در خصوص نحوه نوشتن فسخ قرارداد ، این نکته نیز اهمیت دارد که طرفین ، باید دقت کنند که برای فسخ قراردادهای خود ، اقدام به اسقاط کافه خیارات نکرده باشند . به عبارت دیگر ، ساقط کردن کلیه خیارات قانونی حین انعقاد قراردادها ، به منزله این است که دارنده حق فسخ ، نمی خواهد از اختیارات قانونی خود برای بر هم زدن معامله استفاده کند .

بنابراین ، در صورتی که در قرارداد منعقد شده ، بندی با این عنوان که طرفین ، خیارات را از خود سلب و ساقط کرده اند ، درج شده باشد ، طرفین ، دیگر امکان فسخ قرارداد به استناد خیارات مذکور در قانون را نخواهند داشت . البته ، خیار تدلیس از این موضوع مستثنی است ؛ یعنی اگر فردی حین انعقاد معامله ، فریب بخورد ، حتی اگر تمامی خیارات را از خود ساقط کرده باشد ، باز هم می تواند قرارداد را به استناد خیار تدلیس ، فسخ نماید .

همچنین ، یکی از مهم ترین مسائلی که در خصوص نحوه فسخ قرارداد وجود دارد ، آن است که اگر در قانون ، مهلت و بازه زمانی خاصی برای فسخ قرارداد پیش بینی شده باشد ، دارنده حق فسخ ، صرفا در همان مهلت ، می تواند اقدام به نوشتن متن فسخ قرارداد و اعلام آن به طرف مقابل نماید . اگر هم مهلت خاصی برای فسخ کردن قرارداد میان طرفین لحاظ شده باشد ، حق فسخ ، صرفا در همان مدت ، قابل اعمال می باشد که در قسمت بعد ، نمونه فایل نحوه فسخ قرارداد برای دانلود ارائه می شود .

موارد انحلال قرارداد

 

دانلود نمونه متن فسخ قرارداد

در قسمت های قبل ، به بررسی این موضوعات پرداخته شد که فسخ قرارداد به واسطه خیارات مذکور در قانون به چه معنا است و سپس ، به صورت مختصر ، نحوه نوشتن متن فسخ قرارداد را مورد بررسی قرار دادیم . همانطور که اشاره شد ، دارنده حق فسخ ، از طریق تنظیم نمونه متن فسخ قرارداد در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و اعلام آن به طرف مقابل ، می تواند به گونه اطمینان بخشی ، حق فسخ خود را اعمال نماید .

به همین مناسبت ، قصد داریم در این قسمت ، نمونه متن فسخ قرارداد ، به واسطه برخی از مهم ترین خیارات مذکور در قانون مدنی را برای آشنایی مخاطبان محترم ، ارائه نموده و در پایان نیز ، فایل مربوطه را جهت دانلود متن آن ، برای مخاطبان محترم قرار خواهیم داد . 

 

دانلود نمونه متن فسخ قرارداد به دلیل خیار تاخیر پرداخت ثمن معامله

به استناد قرارداد تنظیم شده ، به شماره …………….. در تاریخ ………………….. ، میان اینجانب ………………….. و آقا / خانم …………………… ، ایشان متعهد به پرداخت ثمن معامله به مبلغ ………………… شده اند ، ولیکن ، پس از گذشت سه روز از تاریخ انعقاد قرارداد ، ثمن معامله تسلیم نشده است . لذا اینجانب به استناد خیار تاخیر ثمن در قانون مدنی ، اقدام به فسخ قرارداد می نمایم .

 

نمونه متن فسخ قرارداد به استناد خیار شرط

به استناد قرارداد تنظیم شده به شماره ………………………… در تاریخ ………………….. ، میان اینجانب …………………………… و آقا / خانم …………………… ، اینجانب به مدت ………………… روز ، حق فسخ قرارداد را داشته ام . با عنایت به گذشت …………………….. روز از تاریخ انعقاد قرارداد و عدم سررسید مهلت فسخ قرارداد ، اینجانب ، به استناد حق فسخ مذکور در متن قرارداد ، اقدام به فسخ یک طرفه قرارداد به واسطه خیار شرط می نمایم .

 

نمونه متن فسخ قرارداد به استناد خیار غبن

به استناد قرارداد تنظیم شده به شماره ………………………… در تاریخ ………………….. ، میان اینجانب …………………………… و آقا / خانم …………………… ، به واسطه غبن فاحش ، اینجانب در حین انعقاد معامله که عرفا قابل چشم پوشی نیست ، فسخ و بر هم زدن معامله را اعلام می دارم .

 

نمونه متن فسخ قرارداد به استناد خیار عیب

به استناد قرارداد تنظیم شده به شماره ……………………….. در تاریخ …………………….. ، میان اینجانب ………………………… و آقا / خانم ……………………….. ، به واسطه وجود عیب غیر قابل چشم پوشی در مبیع که در هنگام انعقاد معامله ذکر نگردیده بود ، قصد فسخ و بر هم زدن معامله به استناد خیار عیب مذکور در قانون را دارم و با ارسال این متن ، قصد خود را برای فسخ ، اعلام می نمایم .

 

نمونه متن فسخ قرارداد به استناد خیار تدلیس

به استناد قرارداد تنظیم شده به شماره ………………………… در تاریخ ………………….. ، میان اینجانب …………………………… و آقا / خانم …………………… ، به دلیل انجام دادن عملیات و اقداماتی که در حین انعقاد معامله ، منجر به فریب اینجانب شده است ، فسخ قرارداد به استناد تدلیس رخ داده را به صورت فوری ، اعلام می دارم .

دانلود نمونه متن فسخ قرارداد




نویسنده: کارشناس رسمی دادگستری


حجم: 324kb


منبع: کارشناس رسمی دادگستری

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه نوشتن فسخ قرارداد و دانلود متن آن در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی کارشناس رسمی دادگستری نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی کارشناس رسمی دادگستری به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه نوشتن فسخ قرارداد و دانلود متن آن پاسخ دهند .

تفاوت اقاله با فسخ و انفساخ

 

 

 

سوالات متداول

1- فسخ قرارداد به چه صورتی امکان پذیر است ؟

در قانون مدنی شرایطی برای فسخ کردن قراردادها پیش بینی شده است که از جمله آنها می توان به خیار شرط و خیار تخلف از وصف و خیار تدلیس و خیار غبن و مواردی از این قبیل اشاره نمود که شرح آن در متن مقاله ذکر شده است .

2- نحوه نوشتن فسخ قرارداد به چه صورت است ؟

نحوه نوشتن فسخ قرارداد به این صورت است که دارنده حق فسخ باید با استناد به یکی از خیارات ذکر شده در قانون مدنی و اعلام آن به طرف مقابل اقدام به بر هم زدن معامله نماید که توضیح این موضوع در متن مقاله آمده است .

3- تنظیم متن فسخ قرارداد شامل چه نکاتی است ؟

برای تنظیم متن فسخ قرارداد نباید طرفین حق فسخ را ضمن قرارداد از خود ساقط کرده باشند و این موضوع باید از طریق ثبت در دفاتر خدمات قضایی به اطلاع طرف مقابل برسد که شرح این مطلب نیز در متن مقاله ارائه شده است .

برای مشاوره نحوه نوشتن فسخ قرارداد

برای مشاوره نحوه نوشتن فسخ قرارداد

[ad_2]

کارشناس رسمی دادگستری

کارشناس رسمی دادگستری، کسی است که بر مبنای قانون کانون کارشناسان دادگستری، دارای وظایف کارشناسان رسمی است و در صورت ارجاع امر به او، باید به طور رسمی، درباره یک موضوع، اعلام نظر کند و می تواند در مواردی که قاضی یا متقاضی برای تصمیم نهایی نیاز به اظهار نظر تخصصی دارد و پرونده را به آن ها ارجاع می دهد با مطالعه کامل پرونده ابراز نظر کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *