طراح صنعتی
معرفی شغل طراح صنعتی
طراحی صنعتی به معنای تعیین ویژگیهای کمی و کیفی کالا به منظور تولید به روشهای صنعتی می باشد. همان گونه که طراحی اولین حلقه از زنجیر تولید یک کالا میباشد، فرآیند طراحی صنعتی اولین حلقه از زنجیر تولید صنعتی یک کالا بوده و معادلهای است جامع برای رسیدن به وضعیت مطلوب کالا از نظر عملکرد، فرم، سلیقه و تنوعطلبی و مد و هزینه. طراحی صنعتی حوزه های مختلفی مانند طراحی محصول، طراحی خودرو، طراحی دکوراسیون، طراحی محیطی و … را در برمی گیرد.
طراح صنعتی به تغییر و توسعه موارد مربوط به محصولات تولیدی مانند خودرو، لوازم خانگی و اسباب بازی می پردازد. به عبارتی با تغییر و شکل دهی یک محصول، آن را طوری طراحی می کند که برای افرادی که از آن استفاده خواهند کرد و یا صنعتی که آن را تولید می کند، مناسب تر و بهتر باشد. مثلا با ایجاد تغییراتی در یک صندلی هم زیبایی و هم راحتی آن را افزایش می دهد.
طراح صنعتی هنر، تجارت و مهندسی را برای ایجاد محصولات مطلوب و مورد نیاز روزانه افراد با هم ترکیب می کند. طراح صنعتی معمولا روی گروه خاصی از محصولات مانند محصولات الکترونیکی، اسباب بازی، وسایل منزل، تجهیزات پزشکی و … کار می کند. او تصور می کند که مشتریان چگونه از یک محصول استفاده کرده و بر اساس آن طرح های مختلف را آزمایش می کند.
طراح صنعتی اغلب با مهندسان، متخصصان تولید و متخصصان بازاریابی برای استفاده از تخصص آنها در طرح های خود و مشخص کردن عملی بودن آنها همکاری می کند. برای مثال او از متخصص بازاریابی برای برنامه ریزی و توسعه برنامه های بازاریابی طرح های محصولات جدید برای مشتریان استفاده می کند.
کامپیوترها ابزار اصلی طراح صنعتی است. او با کمک نرم افزارهای مربوطه ایده های خود را طراحی کرده و در صورت لزوم به راحتی می تواند تغییرات لازم را ایجاد و جایگزین های مختلف را به کار گیرد. اگر کار طراح صنعتی در بخش صنعت و تولید باشد، همچنین با کمک کامپیوتر می تواند برنامه های لازم برای ماشین ها را نوشته و به آنها بدهد تا به طور خودکار محصولات را تولید کنند.
طراح صنعتی می تواند در بخش های مختلف صنعت و تولید مشغول به کار شود. همچنین می تواند به صورت مستقل و قراردادی با مشتریان مختلف کار کند.
محیط کار طراح صنعتی اغلب در دفاتر کاری است ولی گاهی نیز باید به بخش های تست ، محل مشتری و یا کارخانه برود.
ساعت کاری بیشتر طراحان صنعتی به صورت تمام وقت است به خصوص اگر در کارخانه ها و شرکت های بزرگ استخدام باشند. برای طراحان صنعتی مستقل نیز ساعت کاری منعطف تر بوده و خودشان تعیین کننده هستند.
در ادامه با وظایف طراح صنعتی، مهارت و توانمندی های مورد نیاز طراح صنعتی، تحصیلات لازم برای ورود به شغل طراحی صنعتی، بازارکار و فرصت شغلی طراحی صنعتی، حقوق و درآمد طراح صنعتی و برخی از طراحان صنعتی معروف و موفق آشنا می شوید.
وظایف طراح صنعتی
تحقیق درباره کاربران محصول و روش های مختلف استفاده از آن
طرح ایده یا ایجاد نقشه
استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری برای ایجاد مدل های مجازی طرح های مختلف
بررسی هزینه های مواد و تولید برای تعیین ملزومات ساخت
کار با سایر متخصصان برای ارزیابی اینکه آیا طرح هایشان در چارچوب هزینه هایی منطقی پاسخگوی نیاز مشتریان است یا خیر
ارزیابی ایمنی، ظاهر و عملکرد محصول برای تعیین عملی بودن طرح
ارائه طرح ها و نمونه ها به مشتریان برای تایید
مهارت و توانمندی های مورد نیاز طراح صنعتی
خلاقیت – از آنجا که طراح صنعتی کارش تغییر یا طراحی مجدد می باشد، داشتن خلاقیت بالا از ابزار اصلی کار او به حساب می آید.
دقت و توجه به جزئیات
ارتباط بین فردی خوب
مهارت حل مساله – برای حل سریع هر نوع مشکل یا ایرادی که در روند طراحی محصول ممکن است پیش آید.
مهارت فنی و مکانیکی – طراح صنعتی برای طراحی یا تغییر در بسیاری از محصولات باید با اجزا و روند ساخت آن آشنا باشد که داشتن علم مکانیک بسیار کمک کننده است.
مدیریت زمان – برای تحویل سفارشات و کارها در موعد مقرر
توان شناخت و درک خوب نیازها و علایق مشتریان
آشنایی با فرآیندهای ساخت، تولید و مواد سازنده محصولات
و مهارت های مربوط به استفاده از نرم افزارهای تخصصی طراحی صنعتی :
امروزه نرم افزارهای رایانه ای یکی از مهم ترین ابزارهای کمکی یکطراح صنعتی است که یاری گر او در رسیدن به اهدافش می باشد. در واقع بخش اصلی کار طراح صنعتی، به کمک رایانه صورت می گیرد. اگر به بررسی اجمالی آگهی های استخدامی طراح صنعتی بپردازید، متوجه خواهید شد اکثر کارفرماها، شرکت ها و سازمان ها یکی از شرایط جذب طراح صنعتی را تسلط بر رایانه و نرم افزارهای تخصصی حوزه طراح صنعتی قرار داده اند.
بنابراین اگر می خواهید در شغل طراحی صنعتی موفق باشید، به راحتی و سریعا بتوانید شغل مناسب و پردرآمدی را در حوزه تخصصی خود یعنی طراحی صنعتی پیدا کنید و یا اگر شاغل در این حوزه هستید و می خواهید پله های ترقی را سریعتر طی کنید، مطمئن باشید یادگیری نرم افزارهای تخصصی طراحی صنعتی یکی از راه های اصلی و مطمئن برای شماست.
برخی از مهم ترین نرم افزارهای تخصصی و کاربردی طراحی صنعتی عبارتند از :
Rhinoceros : نرم افزار طراحی صنعتی به صورت 3 بعدی
Autodesk Alias Automotive :
نرم افزار قدرتمند طراحی صنعتی اتومبیل و خودرو دو بعدی و سه بعدی
Solidworks : نرمافزار طراحی قطعات (دریافت بسته آموزش نرم افزار Solidworks )
V.RAY : نرم افزار طراحی پرزانته محصول، فضای داخلی و خارجی
MAYA : نرم افزار طراحی سه بعدی
تعدادی از نمونه کارهای طراحان صنعتی
تحصیلات لازم برای ورود به شغل طراح صنعتی
برای کسب دانش و مهارت لازم در شغل طراحی صنعتی، علاقه مندان می توانند در رشته طراحی صنعتی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در دانشگاه های کشور تحصیل کنند. همچنین آموزشگاه های آزاد کشور دوره های تخصصی طراحی صنعتی را به علاقه مندان آموزش می دهند.
آِینده شغلی، بازارکار و فرصت های استخدامی طراح صنعتی
طراح صنعتی می تواند در دفاتر طراحی کارخانجات صنعتی ( لوازم خانگی، اسباب بازی، مبلمان و دکوراسیون، ماشین آلات، ماشینهای سنگین، ماشینهای ساختمانی، جواهرات، بستهبندی، محیط زیست و…) ، دفاتر خصوصی طراحی صنعتی، شرکت های طراحی داخلی، سازمان های مرتبط با مبلمان شهری، ایده پردازی تبلیغاتی و مدل سازی کامپیوتری مشغول به کار شود. یک طراح صنعتی در صورتی در بازار کار موفق است که بتواند توانایی های خود را در عمل ثابت کند که این موضوع نیاز به چند سال کسب تجربه و اجرای موفق پروژه های مختلف دارد.
در خصوص وضعیت بازارکار و میزان استخدام طراح صنعتی در ایران اطلاعات دقیقی در دسترس نمی باشد. شغل طراحی صنعتی در کشور با مسایل و مشکلاتی روبرو است که برخی از آنها عبارتند از :
در ایران به دلیل محدود بودن تولیدات داخلی و پایین بودن سطح تکنولوژی در تولید، بیشتر طرح ها کپی برداری از نمونه خارجی بوده و سرمایه گذاری خاصی روی طرح های جدید داخلی صورت نمی گیرد.
در بسیاری از صنایع و کارخانجات با شغل طراحی صنعتی آشنا نبوده و کار آنها را در واقع متخصصان دیگری مانند مهندسان مکانیک انجام می دهند. در نتیجه فرصت های اشتغال طراحان صنعتی در ایران بسیار محدود می باشد.
پیش بینی نشدن شغل طراحی صنعتی در وزارت کار و روشن نبودن جایگاه آن در کشور
وضعیت استخدام شغل طراحی صنعتی در برخی کشورهای جهان به شرح زیر است :
آمریکا – پیش بینی می شود در بین سال های 2010 تا 2020 میزان استخدام طراحان صنعتی 10 درصد رشد داشته باشد. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل 14 درصد می باشد.
استرالیا – در بازه زمانی 5 سال گذشته میزان استخدام شغل طراحی صنعتی در مقایسه با رشد متوسط همه مشاغل ( 10.2 درصد)، 27 درصد رشد داشته است. برای سال های آتی نیز رشد خوبی در میزان استخدام این شغل پیش بینی شده است.
درآمد و حقوق طراح صنعتی
طراحان صنعتی که در استخدام کارخانه یا شرکت خصوصی هستند، با توجه به میزان تخصص، مهارت، تجربه و توافق صورت گرفته با کارفرما، درآمدهای متفاوتی دارند.
در جدیدترین پژوهش صورت گرفته توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد طراح صنعتی در گروههای شغلی مختلف استخراج شده است.
مطابق با این تحقیق حقوق طراح صنعتی که در حوزه های مختلف مشغول بکار است، در شرکتهای کوچک به طور متوسط بین 900000 تومان تا 4000000 تومان و در شرکتهای بزرگ بین 1000000 تومان تا 5000000 تومان می باشد.
البته توجه داشته باشید که این تفاوت درآمدها به میزان سابقه کاری، تجربه و تخصص افراد، حوزه های مختلف کاری، نوع شرکت، شهر محل کار و …. بستگی دارد.
تحقیق بالا روی شاغلانی که در استخدام شرکت یا سازمانی (اعم از دولتی یا خصوصی) می باشند، صورت گرفته است. در مورد افرادی که کارآفرین هستند و کار مستقلی در حوزه تخصصی شان، راه اندازی کرده اند، شرایط متفاوت است و آنها با توجه به میزان فعالیت، تخصص، تلاش و پشتکارشان، درآمدهای متفاوتی دارند.
توجه داشته باشید که تحقیق بالا روی شاغلانی که در استخدام شرکت یا سازمانی (اعم از دولتی یا خصوصی) می باشند، صورت گرفته است. در مورد افرادی که کارآفرین هستند و کار مستقلی در حوزه تخصصی شان، راه اندازی کرده اند، شرایط متفاوت است و آنها با توجه به میزان فعالیت، تخصص، تلاش و پشتکارشان، درآمدهای متفاوتی دارند.
میزان درآمد طراح صنعتی در برخی از کشورهای جهان عبارتند از :
آمریکا – میزان متوسط درآمد سالانه طراحان صنعتی 58.230 دلار و برای همه مشاغل 33.840 دلار در سال2010 و مطابق با آخرین آمارها در سال 2013، 61.200 دلار بوده است.
استرالیا – متوسط درآمد سالانه طراحان صنعتی حدود 58.000 دلار ( قبل از کسر مالیات) می باشد.
شخصیت های مناسب شغل طراح صنعتی
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
برخی از شخصیت های مناسب شغل طراحی صنعتی بر اساس شخصیت شناسی MBTI : (برای مشاهده کامل هر تیپ شخصیتی روی آن کلیک کنید)
این تیپ شخصیتی در خلق آثار منحصر به فرد با کمک خلاقیت و ایده های خود توانا است. او با هنر می تواند خود را ابراز و اغلب بر دیگران تاثیر بگذارد. کار به صورت مستقل و داشتن کنترل روی آن، از موارد مهم برای این تیپ شخصیتی می باشد.
این تیپ شخصیتی از فرآیندهای خلاق و چالشی لذت می برند به خصوص اگر با دیگران در ارتباط باشند. هر چه شرایط و محیط کار منعطف تر باشد، برای آنها مطلوبتر است. آنها به تنهایی و مستقل هم به خوبی می توانند کار کنند ولی باید با دیگران تبادل نظر داشته باشند.
این تیپ شخصیتی دوست دارد خود و نظراتش را به شکلی خلاقانه ابراز کند و در کار خود آزادی فردی و انعطاف پذیری داشته باشد. بسیاری از INFP ها خود را هنرمند می دانند حتی اگر از این راه امرار معاش نکنند. برخی از آنها معتقدند هنرمندی ویژگی است که در وجود آنها است.
این تیپ شخصیتی کار با دست و استفاده از حواس پنجگانه خود در کار را دوست دارد. او به کارهای منعطف و بدور از ساختار و مقررات زیاد علاقه دارد.
برخی از طراحان صنعتی معروف و موفق
ریموند لووی – پدر طراحی صنعتی جهان. او به خاطر طراحی لوکوموتیو بخار و یخچال معروف شده و در شرکت های بزرگی مانند کوکاکولا، شل، اکسون و… کار کرده است. |
|
استاد حاجتی مدارایی – پدر طراحی صنعتی ایران |
|
هرمیداس اتابکی – از طراحان برجسته ایرانی خودرو و ساکن پاریس |
|
نادر فقیه زاده – طراح ایرانی برخی از خودروهای BMW |
|
الهام سید جواد – طراح صنعتی و مبدع لباس های پوشیده ResportOn برای ورزشکاران زن مسلمان |
|
ایمان مقصودی – طراح خودرو و برنده چندین جایزه بین المللی معتبر |
تحقیق، ترجمه و گردآوری | گروه شغل و بازار کار کارشناس رسمی دادگستری |
سایر مشاغل حوزه هنر، ارتباطات و رسانه | مشاغل سایر حوزه ها |