دسته‌بندی نشده

شرکتنامه | تفاوت شرکت نامه با اساسنامه چیست

[ad_1]

شرکتنامه ، قراردادی است که میان شرکای شرکت منعقد شده و مبنای تاسیس و نحوه فعالیت آن می باشد . تفاوت شرکتنامه با اساسنامه ، آن است که تنظیم شرکتنامه ، صرفا برای شرکت با مسئولیت محدود ، شرکت تضامنی و شرکت نسبی الزامی است . شرکای این قبیل شرکت ها ، می توانند با دانلود نمونه متن شرکتنامه ، آن را تکمیل کرده و سپس ، آن را در مرجع ثبت شرکت ها ، ثبت نمایند .

برای مشاوره تنظیم و ثبت شرکتنامه

برای مشاوره تنظیم و ثبت شرکتنامه

 

در قانون مدنی و قانون تجارت ، احکام مربوط به شرکت های مدنی و شرکت های تجاری بیان شده است که بر اساس آنها ، زمانی که یک شرکت ، طبق ضوابط قانونی ، صرفا به صورت تجاری ایجاد می گردد ، از شخصیت حقوقی مستقل برخوردار بوده و می تواند صاحب هویتی مستقل از شرکا باشد .

تعیین هویت برای شرکت های تجاری ، ممکن است از طریق تدوین شرکتنامه باشد که به موجب آن ، شرکا قراردادی تنظیم نموده و کلیه موارد ضروری در خصوص شرکت را بر روی آن تدوین و پس از آن ، اقدام به ثبت شرکتنامه می کنند . البته ، تنظیم شرکتنامه ، صرفا در خصوص برخی شرکت ها اجباری است و در برخی دیگر ، باید اساسنامه تدوین شود . لذا اطلاع از اینکه شرکتنامه چیست و چه تفاوتی با اساسنامه دارد ، الزامی به نظر می رسد .

به همین مناسبت ، در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که شرکتنامه چیست و در برگیرنده چه مواردی است . سپس ، نحوه تنظیم شرکتنامه را توضیح داده و به بررسی تفاوت های شرکت نامه ، با اساسنامه و اظهارنامه خواهیم پرداخت . در ادامه نیز ، نمونه متن شرکتنامه را برای دانلود ارائه خواهیم کرد .

شرکتنامه چیست

قبل از اینکه به توضیح شرکتنامه بپردازیم ، بهتر است در خصوص شرکت و انواع آن ، توضیحاتی مطرح کنیم . به طور کلی ، شرکت ، نوعی عقد یا قرارداد می باشد که بر اساس آن ، دو یا چند نفر ، با هم توافق می کنند که در مالی خاص شریک بوده و یا کار مشخصی را انجام دهند . البته ، بر اساس قانون ، دو دسته مختلف انواع شرکت را می توان شناسایی کرد :

نخست ؛ شرکت های مدنی که مشمول قانون مدنی هستند ؛ اعم از شرکت های اختیاری و شرکت های قهری . دوم ؛ شرکت های تجاری که مشمول قانون تجارت بوده و در هفت نوع شرکت سهامی ، شرکت با مسئولیت محدود ، شرکت تضامنی ، شرکت مختلط سهامی و غیر سهامی ، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف قابل شناسایی هستند .

در هر حال ، پس از تاسیس و ثبت شرکت تجاری بر اساس قانون ، آن شرکت از شخصیت حقوقی مستقلی از اعضای خود برخوردار می شود . به همین دلیل ، در قانون ، احکام خاصی در مورد چگونگی تاسیس و ثبت شرکت ها ، پیش بینی شده است که از جمله آنها ، تنظیم شرکتنامه و اساسنامه برای شرکت می باشد که به منزله سند هویت بخش به شرکت می باشند . لذا در این قسمت ، قصد داریم به توضیح اینکه شرکتنامه چیست ، بپردازیم .

به طور کلی ، شرکت نامه ، نوعی قرارداد می باشد که شرکای شرکت ، به صورت رسمی و قانونی ، آن را بر روی سند خاصی مکتوب می کنند و به موجب آن ، نکات ضروری در خصوص تاسیس شرکت را بر آن درج می نمایند . لذا شرکتنامه نیز ، مانند اساسنامه ، یک سند معتبر برای شرکت بوده که هویت بخش آن شرکت است و مشخص کننده خط مشی و فعالیت آن قلمداد می شود که در ادامه ، نحوه تنظیم آن را شرح خواهیم داد .

منتها در خصوص اینکه شرکت نامه چیست ، باید به یک نکته اشاره نمود و آن هم این است که برخلاف اساسنامه ، تنظیم شرکتنامه در خصوص تمامی انواع شرکت های تجاری ، الزامی نیست ؛ بلکه صرفا در قانون تجارت ، تنظیم شرکتنامه در خصوص شرکت با مسئولیت محدود ، شرکت تضامنی و شرکت های نسبی الزامی دانسته شده است که در قسمت های بعد ، به جزئیات آن خواهیم پرداخت .

حتما بخوانید: تعریف شرکت و انواع آن

شرکت نامه در برگیرنده چه مواردی است

در قسمت قبل ، توضیح دادیم که شرکتنامه چیست و همانطور که اشاره شد ، شرکتنامه ، همچون اساسنامه به سندی گفته می شود که نشان دهنده تاسیس شرکت و نحوه فعالیت آن می باشد که بر اساس قانون ، تنظیم شرکتنامه در خصوص برخی از انواع شرکت همچون شرکت با مسئولیت محدود ، شرکت تضامنی و شرکت نسبی ، ضروری دانسته شده است .

اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که شرکت نامه در برگیرنده چه مواردی است و هنگام تدوین آن ، چه نکاتی را باید بر روی شرکتنامه قید کرد ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که اساسا در قانون ، مواردی که باید در شرکتنامه قید گردد ذکر نشده است ؛ با این حال طبق آنچه که در مورد اساسنامه آمده است ، به نظر می رسد که متن شرکتنامه ، باید در بردارنده موارد زیر باشد :

 

نام شرکت ؛

موضوع شرکت ؛

سرمایه شرکت اعم از نقدی و غیر نقدی ؛

میزان سهم الشرکه هر کدام از شرکای شرکت ؛

تاریخ تاسیس شرکت ؛

اسامی شرکت با قید مشخصات کامل هر کدام از آنها و نیز ، اقامتگاه شرکا ؛

اسامی مدیران شرکت و اختیارات آنها و کسانی که در شرکت ، حق امضا دارند ؛

اسامی بازرسان شرکت و نیز ، ذکر مشخصات آنها ؛

چگونگی تقسیم سود و زیان شرکت و نیز ، نحوه رسیدگی به حساب های شرکت ؛

نحوه انحلال شرکت .

 

در صورتی که علاوه بر نکات مذکور ، شرایط خاصی مورد توجه شرکا باشد نیز ، می توانند اقدام به درج آن در متن شرکتنامه نمایند . البته ، از آن جهت که این موضوع ممکن است همچنان محل ابهام باشد ، در قسمت های بعد ، نمونه متن شرکتنامه نیز آورده شده است .

شرکت تجاری چیست

 

نحوه تنظیم شرکتنامه

پس از توضیح اینکه شرکت نامه چیست و چه مواردی در آن ذکر می شود ، می بایست نحوه تنظیم شرکت نامه را نیز بررسی کنیم . لذا در این قسمت ، قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که نحوه تنظیم شرکتنامه چگونه است و در ادامه ، نمونه متن شرکت نامه تنظیم شده را نیز برای دانلود قرار خواهیم داد .

به طور کلی ، شرکای شرکت های تجاری با مسئولیت محدود ، شرکت های تضامنی و شرکت های نسبی ، می بایست متن قرارداد شرکت یا همان شرکتنامه را با توجه به نکات پیش گفته ، تهیه نموده و تمامی شرکا ، اقدام به امضای متن آن نمایند ؛ لذا در شرکت های تعاونی و سهامی ، تنظیم شرکتنامه ضرورتی ندارد .

گفتنی است که تنظیم شرکت نامه ، مانند اساسنامه ، نیازمند ثبت در مراجع رسمی و قانونی است . به همین دلیل ، پس از تنظیم متن شرکتنامه و امضای آن ، شرکا می بایست اقدام به ثبت آن در مرجع ثبت شرکت ها نمایند که همچون تنظیم رسمی شرکتنامه بوده و به منزله سند رسمی می باشد .

همچنین ، طبق قانون ، شرکتنامه باید در دو نسخه نوشته شده و یک نسخه از آن ، ضمیمه اظهارنامه ثبت شرکت شده و نسخه دیگر آن در مرکز اصلی شرکت نگهداری شود که در ادامه ، تفاوت شرکتنامه با اظهارنامه و اساسنامه نیز توضیح داده می شود .

ثبت شرکت

 

تفاوت شرکتنامه و اساسنامه

یکی از سوالات مهمی که در ارتباط با شرکتنامه مطرح می شود ، این است که شرکتنامه ، چه تفاوتی با اساسنامه شرکت دارد ؟ پاسخ به این سوال از آن جهت اهمیت دارد که هر دوی این اسناد ، به منزله سند رسمی برای هویت بخشی به تاسیس شرکت می باشند و عدم تنظیم آنها ، گاها سبب بطلان شرکت است . لذا از آن جهت که برخی ممکن است از تفاوت اساسنامه با شرکتنامه اطلاع نداشته باشند ، در این قسمت قصد داریم این موضوع را بررسی نماییم .

در خصوص تفاوت شرکتنامه با اساسنامه شرکت ، باید ابتدائا به این نکته اشاره نمود که طبق قانون ، هم اساسنامه و هم شرکتنامه ، سند تاسیس یک شرکت محسوب می شوند و به همین دلیل ، تا حدود زیادی موارد مذکور در اساسنامه و شرکتنامه ، با هم یکسان است .

با این حال ، مهم ترین تفاوت شرکتنامه و اساسنامه در آن است که تنظیم اساسنامه ، اصولا برای تمامی انواع شرکت های تجاری ، لازم و ضروری است و شرکا ، موظف به ثبت اساسنامه شرکت می باشند ؛ با این حال ، تنظیم شرکتنامه ، صرفا در خصوص سه دسته از شرکت ها یعنی شرکت تضامنی ، شرکت نسبی و شرکت با مسئولیت محدود الزامی بوده و عدم تنظیم آن ، سبب بطلان شرکت خواهد شد ؛ اما برای شرکت های سهامی و تعاونی ، تنظیم شرکتنامه الزامی نیست .

ثبت شرکت نسبی

 

تفاوت شرکتنامه و اظهارنامه

در قسمت قبل ، به توضیح این مطلب پرداختیم که تفاوت اساسنامه و شرکتنامه در چیست . همانطور که اشاره شد ، در حال حاضر ، تنظیم شرکتنامه صرفا برای شرکت تضامنی و نسبی و به ویژه ، شرکت با مسئولیت محدود الزامی است و در باقی شرکت ها همچون شرکت های سهامی عام و خاص ، نیازی به تنظیم شرکتنامه نیست . اما از آن جهت که ممکن است تفاوت شرکتنامه و اظهارنامه شرکت نیز مشخص نباشد ، در این قسمت ، به بررسی این مطلب خواهیم پرداخت .

تفاوت شرکتنامه با اظهارنامه ، در این است که اظهارنامه ثبت شرکت ، یکی از مدارک لازم برای ثبت شرکت های سهامی خاص و عام می باشد که به نوعی ، سند ثبت شرکت به حساب آمده و مشابه شرکت نامه در شرکت های با مسئولیت محدود می باشد .

اظهارنامه شرکت نیز ، مانند شرکت نامه ، می بایست با قید تاریخ ، در دو نسخه تهیه شده و به امضای کلیه سهامداران ، اعضای شرکت و بازرسان برسد . لذا در خصوص شرکت های سهامی عام و خاص ، به جای شرکت نامه ، نیاز به تدوین اساسنامه و اظهارنامه می باشد و دیگر لزومی به ثبت شرکتنامه نخواهد بود .

ثبت شرکت سهامی عام

 

دانلود نمونه متن شرکتنامه

در قسمت های قبل ، به این سوالات پاسخ دادیم که شرکتنامه چیست و چه تفاوتی با اظهارنامه و اساسنامه دارد . همچنین ، نحوه تنظیم شرکتنامه از جمله در مورد شرکت با مسئولیت محدود را ذکر کردیم . اما از آن جهت که نحوه تنظیم شرکتنامه ، ممکن است همچنان ، مورد سوال باشد ، در این قسمت قصد داریم یک نمونه متن شرکتنامه را نیز ارائه نماییم تا مخاطبین محترم ، بتوانند با مشاهده و دانلود متن شرکتنامه ، اقدام به تنظیم متن شرکتنامه نمایند .

 

 

 

 

نمونه متن شرکتنامه شرکت با مسئولیت محدود


نمونه متن شرکتنامه


حجم فایل: 228kb
منبع: کارشناس رسمی دادگستری

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تنظیم و ثبت شرکتنامه در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی کارشناس رسمی دادگستری نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی کارشناس رسمی دادگستری به سوالات شما عزیزان پیرامون تنظیم و ثبت شرکتنامه پاسخ دهند .

سامانه جامع ثبت شرکت ها

 

 

سوالات متداول

1- شرکتنامه چیست ؟

شرکتنامه قراردادی است که شرکای شرکت تجاری برای تاسیس یک شرکت اقدام به تنظیم آن نموده و به موجب آن نحوه فعالیت شرکت را مشخص می نمایند که برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص  موارد مندرج در شرکتنامه می توانید مقاله را مطالعه نمایید .

2- نحوه تنظیم شرکتنامه چگونه است ؟

شرکای شرکت با مسئولیت محدود و تضامنی و نسبی با درج مفاد لازم در شرکتنامه می بایست آن را امضا کرده و در مرجع ثبت شرکت ها به ثبت برسانند که برای مشاهده جزئیات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله را ملاحظه نمایید .

3- تفاوت شرکتنامه با اساسنامه چیست ؟

تفاوت اصلی اساسنامه و شرکتنامه در این است که تنظیم شرکتنامه صرفا در مورد شرکت های با مسئولیت محدود و شرکت های نسبی و تضامنی الزامی دانسته شده است که شرح این مطلب ضمن مقاله ارائه شده است .

برای مشاوره تنظیم و ثبت شرکتنامه

برای مشاوره تنظیم و ثبت شرکتنامه

[ad_2]

کارشناس رسمی دادگستری

کارشناس رسمی دادگستری، کسی است که بر مبنای قانون کانون کارشناسان دادگستری، دارای وظایف کارشناسان رسمی است و در صورت ارجاع امر به او، باید به طور رسمی، درباره یک موضوع، اعلام نظر کند و می تواند در مواردی که قاضی یا متقاضی برای تصمیم نهایی نیاز به اظهار نظر تخصصی دارد و پرونده را به آن ها ارجاع می دهد با مطالعه کامل پرونده ابراز نظر کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *