بهداشت آبزیان
کاردانی ناپیوسته بهداشت آبزیان
این رشته با هدف تربیت نیروی انسانی ماهر در زمینه بهداشت و بیماریهای آبزیان تدوین شده است. حضور این افراد علاوه بر اینکه موجب بهبود کیفیت بهداشتی در کارگاههای تکثیر و پرورش آبزیان شده و بهره وری را به حداکثر می رساند نقش موثری در نمونه برداری و تشخیص به موقع بیماریها در آزمایشگاههای تخصصی بهداشت و بیماریهای آبزیان خواهد داشت.
در این دوره سعی شده است تا فراگیر شناخت کافی از اصول بهداشتی تکثیر و پرورش آبزیان و عمل آوری فراورده های شیلاتی ، اصول و روشهای کنترل و پیشگیری بیماریهای شایع آبزیان و مجموعه علوم و مهارتهای لازم برای کار در آزمایشگاههای بهداشت و بیماریهای آبزیان را بدست آورد تا با کمک به اعمال استانداردهای بهداشتی موجب توسعه کیفی و کمی این حرفه را فراهم آورد.
توانایی های کاردان بهداشت آبزیان
پس از پایان دوره تحصیلی کاردانی ناپیوسته بهداشت آبزیان، فارغ التحصیلان این رشته دارای توانمندی های زیر می باشند :
انجام آزمایشهای گوناگون در ارتباط با تشخیص بیماریهای مختلف آبزیان
کمک در اعمال اصول بهداشتی در کارگاههای تکثیر و پرورش و کارگاههای عمل آوری شیلاتی
کمک به نمونه برداری و آماده سازی نمونه های ارجاعی برای انجام آزمایشات مرتبط با بیماریهای آبزیان
تهیه معرف ها ، محیط ها و مواد شیمیایی مورد نیاز در آزمایشگاههای بیماریهای آبزیان
کاربرد صحیح وسایل، تجهیزات، لوازم آزمایشگاهی و حفظ و نگهداری دستگاههای آزمایشگاهی
مشاغل فارغ التحصیلان کاردانی ناپیوسته بهداشت آبزیان
فارغ التحصیلان این رشته پس از اتمام تحصیل می توانند در مشاغل زیر مشغول به کار شوند :
کاردان آزمایشگاه میکروبیولوژی آبزیان
کاردان آزمایشگاه انگل شناسی آبزیان
کاردان کنترل کیفی فراورده های شیلاتی
کاردان آزمایشگاه بافت شناسی آبزیان
کاردان بهداشتی کارگاههای تکثیر و پرورش
کاردان کلینیک های تخصصی و درمانی آبزیان
شرایط پذیرش دانشجو در رشته کاردانی ناپیوسته بهداشت آبزیان
افرادی می توانند در این رشته مشغول به تحصیل شوند که شرایط زیر را داشته باشند :
دارا بودن مدرک دیپلم کامل متوسطه در رشته علوم تجربی
دیپلمه های سایر رشته ها به شرط گذراندن دروس جبرانی
شرایط تحصیلی دوره آموزشی کاردانی ناپیوسته بهداشت آبزیان
طول دوره کاردانی ناپیوسته بهداشت آبزیان 2 تا 3 سال است که دروس عملی و نظری آن بصورت واحدی ارائه می گردد. ببطوریکه هر واحد نظری معادل 16 ساعت درسی ، هر واحد آزمایشگاهی 32 ساعت درسی و هر واحد کارگاهی معادل 48 ساعت درسی و هر واحد کارآموزی معادل 120 واحد درسی می باشد.
مشخصات و سرفصل دروس کاردانی ناپیوسته بهداشت آبزیان
تعداد واحدهای درسی این دوره عبارتند از :
دروس عمومی : 15 واحد
دروس پایه : 12 واحد
دروس تخصصی : 22 واحد
دروس اصلی: 21 واحد
دروس عمومی کاردانی ناپیوسته بهداشت آبزیان
نام درس |
تعداد واحد |
نام درس |
تعداد واحد |
---|---|---|---|
یک درس از گروه درس مبانی نظری اسلام | 2 | یک درس از گروه درس اخلاق و تربیت اسلامی | 2 |
زبان فارسی | 3 | زبان خارجی | 3 |
تربیت بدنی 1 | 1 | کارآفرینی | 3 |
جمعیت و تنظیم خانواده | 1 |
دروس پایه کاردانی ناپیوسته بهداشت آبزیان
نام درس |
تعداد واحد |
نام درس |
تعداد واحد |
---|---|---|---|
بهداشت محیط و آلاینده ها | 2 | آمار و احتمال | 2 |
اکولوژی و حفاظت محیط زیست | 2 | بیوشیمی عمومی | 2 |
اصول و کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات | 2 | میکروبیولوژی عمومی | 2 |
دروس اصلی کاردانی ناپیوسته بهداشت آبزیان
نام درس |
تعداد واحد |
نام درس |
تعداد واحد |
---|---|---|---|
شیمی آب | 2 | ماهی شناسی | 2 |
فیزیولوژی آبزیان | 2 | تکثیر و پرورش ماهی | 2 |
بافت شناسی آبزیان و تهیه مقاطع بافتی | 2 | شناخت و کاربرد داروها | 2 |
اصول تغذیه و غذای زنده آبزیان | 2 | زبان تخصصی | 2 |
دروس تخصصی کاردانی ناپیوسته بهداشت آبزیان
نام درس |
تعداد واحد |
نام درس |
تعداد واحد |
---|---|---|---|
میکروبیولوژی آبزیان | 2 | بیماریهای غیر عفونی آبزیان | 2 |
بیماریهای باکتریایی و ویروسی | 3 | بیماریهای انگلی و قارچی | 3 |
بهداشت کارگاه و پیشگیری از بیماریهای آبزیان | 2 | مبانی آسیب شناسی و کالبد گشایی آبزیان | 2 |
بهداشت و کنترل کیفی فراورده های شیلاتی | 3 | اصول و مقررات قرنطینه آبزیان | 2 |
کارورزی | 2 | مبانی سامانه HACCP |