آزمون وکالت
آزمون وکالت
افرادی که از رشته حقوق فارغ التحصیل می شوند، حقوق دان نامیده می شوند. اگر آنها قصد ورود به حوزه کار وکالت را داشته باشند، باید پروانه وکالت دادگستری را دریافت نمایند. برای دریافت پروانه وکالت، داوطلبان باید در آزمون وکالت شرکت کنند.
آزمون وکالت یکی از آزمون های شغلی و حرفه ای است که در میان فارغ التحصیلان رشته های حقوق و فقه و مبانی حقوق اسلامی از اعتبار و ارزش بسیار زیادی برخوردار است.
مراکز برگزار کننده آزمون وکالت
آزمون وکالت به صورت سالانه توسط کانون وکلای دادگستری برگزار می شود. البته چند سالی است که مرکز مشاوران حقوقی و وکلای قوه قضائیه نیز اقدام به برگزاری این آزمون کرده است که در البته لزوما به صورت سالیانه نمی باشد.
شرایط آزمون وکالت 96 (کانون وکلا)
مطابق با آگهی آزمون وکالت 96 شرایط شرکت کنندگان این آزمون عبارتند از:
1 – تابعیت جمهوری اسلامی ایران
2 – دارا بودن دانشنامه لیسانس یا بالاتر حقوق (از دانشکده های حقوق داخل یا خارج کشور که مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باشد)یا دانشنامه لیسانس فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی با تایید مرجع صالح.
تبصره ۱: کسانی که فاقد مدرک کارشناسی حقوق، فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی با تایید مرجع صالح بوده و فقط دارای مدارک بالاتر آن هستند حق شرکت در آزمون را ندارند بنابراین از ارائه مدارک بالاتر به جز مدارک کارشناسی عنوان شده خودداری نمایند.
تبصره ۲ : مدرک معادل حوزوی مدرکی است که مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باشد.
تبصره ۳: دارندگان مدارک کارشناسی ناپیوسته حقوق با مدرک کاردانی مرتبط به شرط آن که واحدهای دروس دوره کارشناسی حقوق را گذرانده باشند مجاز به شرکت در آزمون هستند.
3 – شرایط سنی : پروانه کارآموزی وکالت دادگستری در حوزه قضائی استان تهران فقط به کسانی داده می شود که هنگام ثبت نام سن آنها از چهل سال تمام بیشتر نباشد و برای سایر حوزه های قضائی پروانه کارآموزی به کسانی داده می شود که هنگام ثبت نام سن آنها از پنجاه سال تمام بیشتر نباشد.
4- برای اشخاصی پروانه کارآموزی صادر می شود که دارای شرایط مندرج در قوانین و مقررات ناظر بر وکالت باشند.
زمان ثبت نام آزمون وکالت 96
ثبتنام آزمون از ۲ مهر تا ۱۳ مهر ۹۶ انجام شد.
تاریخ آزمون وکالت 96
آزمون وکالت 96 طبق اعلام قبلی در تاریخ 3 آذر 96 برگزار شد.
ظرفیت پذیرش وکالت 96
ظرفیت پذیرش در ازمون وکالت 96 مجموعا 2460 نفر می باشد که نسبت به سال گذشته حدود 44.7 درصد افزایش داشته است.
سوالات آزمون وکالت
آزمون وکالت هر سال در کانون های مستقل به طور همزمان برگزار می گردد. آزمون تستی و شامل 121و در مدت زمان 121 دقیقه برگزار می گردد.. مواد آزمون و ضرایب آنها به شرح زیر می باشد:
مواد آزمون | ضرایب |
حقوق مدنی | 3 |
آیین دادرسی مدنی | 3 |
حقوق جزا | 2 |
آیین دادرسی کیفری | 2 |
حقوق تجارت | 2 |
اصول فقه | 1 |
در حالت متعادل نمره قبولی در آزمون وکالت، کسب نمره 60 از 100 می باشد. برای آشنایی بیشتر می توانید سوالات آزمون وکالت در سال های گذشته را از لینک زیر تهیه و مطالعه کنید:
دوره کارآموزی وکالت
افرادی که در آزمون وکالت موفق می شوند، پس از طی مراحل مصاحبه شفاهی و گزینش های اداری پروانه کارآموزی وکالت دریافت می کنند. به این وکلای کارآموز معمولا وکیل پایه دو اطلاق می شود. مدت این دوره کارآموزی و شرایط آن در کانون وکلا و مرکز مشاوران حقوقی و وکلای قو قضائیه متفاوت است.
پس از قبولی در آزمون وکالت، پذیرفتهشده باید موافقت یک وکیل پایه یک دادگستری را برای سرپرستی و هدایتش در دوران کارآموزی، اخذ کند. پس از تأیید کانون وکلا و وصول پاسخ استعلامات مربوط به احراز شرایط عمومی ، پروانه کارآموزی وکالت برای متقاضی صادر میشود. مدت کارآموزی 18 ماه است و در این زمان کارآموز وکالت علاوه بر انجام تکالیف قانونی خود که حضور در محاکم دادگستری و کارگاهها و سخنرانیهای کمیسیون کارآموزی کانون وکلاست، باید تحت نظارت و آموزش وکیل سرپرست خود باشد و تمام کارهای وکالتی که در زمان کارآموزی در دادگستری انجام میدهد، باید مورد تأیید وکیل سرپرست وی باشد، در غیر این صورت حق وکالت ندارند.
لازم به ذکر است مطابق با شرایطی، اشخاصي كه داراي سابقه كاري حقوقي يا قضائي هستند ، از طي دوره كارآموزي يا تمامي مقدمات مذكور معاف باشند و مستقيما پروانه پايه يك وكالت دادگستري براي ايشان صادر گردد .
آزمون اختبار
پس از گذراندن دوره کارآموزی، آزمون دیگری به نام «اختبار» از متقاضیان گرفته می شود. این آزمون دو مرحلهای است. ابتدا آنها باید در یک آزمون کتبی شرکت کنند که در شش رشته ـ حقوق جزا، آیین دادرسی کیفری، حقوق مدنی، حقوق تجارت، آیین دادرسی مدنی و حقوق ثبت ـ برگزار می شود. مرحله دوم آزمون شفاهی و مصاحبه است. به این صورت که یکی از وکلای با تجربه کانون پرونده ای را مطرح می کند و متقاضی وکالت، باید به صورت شفاهی آن مشکل را حل کرده و نظرش را بگوید. کسانی که حداقل معدل نمرات آنها 10 از 20 باشد، پس از یادکردن سوگند مخصوص شغل وکالت، طی مراسم خاص، عنوان وكيل دادگستري را گرفته و پروانه وكالت پايه يك دادگستري به آنها اعطاء مي گردد .
آزمون وکلا و مشاوران حقوقی قوه قضاییه
آزمون وکلا و مشاوران حقوقی قوه قضاییه آزمونی است که توسط مرکز امور مشاوران حقوقی، وکلا و کارشناسان قوه قضائیه برگزار می شود. هدف از این آزمون جذب وکلا و مشاوران حقوقی و تامین نیازهای مراجعین دادگستری می باشد.
فرآیند جذب وکلا توسط مرکز امور مشاوران دارای چند مرحله است. مرحله اول آزمون تستی می باشد. مرحله دوم مصاحبه شفاهی است که پذیرفته شدگان مرحله قبل توسط قضات با تجربه مورد مصاحبه قرار می گیرند. مرحله سوم کارآموزی عملی است که قبول شدگان مرحله مصاحبه به شرط احراز صلاحیت های عمومی به کارآموزی دعوت می شوند. این افراد موظفند كارآموزی را در زمان تعیین شده شروع و به پایان برسانند. درصورت تأخیر غیرموجه بیش از یكسال در مجموع مراحل کارآموزی ، اختبار و تحلیف قبولی آنان كان لم یكن خواهد شد.
شرایط سنی آزمون مشاوران حقوقی 96
فرد متقاضی باید در زمان ثبت نام آزمون حداکثر 65 سال تمام سن داشته باشد . لازم به ذکر است شرط حداقل سن برای آزمون مشاوران حقوقی 96 حذف گردید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص آزمون وکلا و مشاوران حقوقی قوه قضاییه کلیک کنید.
جهت تهیه سوالات آزمون وکلا و مشاوران حقوقی قوه قضاییه می توانید روی لینک زیر کلیک کنید: